Az imádott pizza – péntek

Nálunk mintegy a hét lezárásaként,  minden pénteken este pizzázás a program. Előfordul, hogy a nagyobb gyerekek elvonulnak és filmet nézve lazítanak, de többnyire azt kérem, maradjanak velünk, majszoljunk és közben beszélgessünk.

A pizza tésztáját már napközben összegyúrom, hogy este már csak a  formákba tapicskolhassam és hamar az asztalra kerüljön, akkorra már mindenki éhes, főleg, ha edzések is voltak. A feltét többféleképpen alakul, a tésztákra halmozásukban  mindig akad segítségem, köszönet érte !

A tésztája egyszerű, én mindig variálok az összetevőkkel, de mostanában az alul megadottakból állítom össze.

A lisztféléket tálba öntöm, sózom, közepébe mélyedést készítek,  ide bele is szórom az élesztőt, ami lehet friss is vagy szárított is, én mindig tartok itthon szárítottat – sosem tudni mikor éhezünk meg  – most is ezt használtam, cukrot hintek rá. Beleöntöm a vizes tejet, gyengéden belekavarok, hogy a liszt kissé összemelegedjen az élesztővel , majd hagyom felfutni, de van, hogy már gyúrom is. (éhségtől függő)  Ha felfutott, gyúrom, nyúzom, nyomkodom, öklözöm és szükséges egy nyúzó mozdulat, mintha nyújtani szeretnénk a tésztánkat. Ezt úgy 10 percig csinálom, azután ott is hagyom, estig. (előfordul, hogy sütés előtt 10 perccel gyúrom be, akkor is finom)

Este 4 felé szedem, és már tapicskolom is bele a 4  teflon pizzaformáimba – nagyon hasznos kis dolog, Lidlben találtam rá – és jól olvastátok, én kézzel teszem ezt, nem nyújtófával. Amikor ezzel is megvagyok, megkenem őket vékonyan olívaolajjal csak úgy hanyagul, és jöhet a paradicsomfeltét, ami vagy sűrített, vagy egész paradicsomokból készített, erre is találsz lentebb receptet.

Bevallom attól kiver a hideg , ha valaki ketchuppal keni meg, és ennél még  jobban felbosszant a pizzán lévő virsli vagy hasonló felvágott. Az meg micsoda, mit keres ott? Lehet a pizzafeltét szerintem gazdag, egészséges, értelmes hozzávalókból is.

Bármilyen feltétet tehetsz rá, amit csak csak szerettek, végtelen az 5letek tárháza, hagy, száguldozzon csak a fantáziád, meglátod nincs megállás!

Max. hőfokon,-  nálam 250 fok – szoktam sütni, úgy 15 perc alatt megsül, érdemes  a sajt színét és  a tészta szélének barnulását lesni.

juhtúrós pizza sütésre várva

 

Paradicsommártás:

az olívaolajon megfuttatom a fokhagymát, (akár préselve, apróra vágva)  meghintem bazsalikommal, és máris ráöntöm a paradicsomot, sózom,borsozom, egyet rottyan,  és már veszem is le a tűzről.

– 2 paradicsomszósz vagy egész paradicsomok 8 db (akár konzerv, 1db)

– olívaolaj

– 1 gerezd fokhagyma

–  bazsalikom

–  só

– bors

 

A pizzatésztához szükséged lesz:

– 80 dkg liszt ( rozs-, kukorica-(ebből 15 dkg-nál többet ne tegyünk, mert akkor már szárazzá teszi a tésztánkat) búza-, Graham,tönkölybúza,… ízlés szerint)

– élesztő (száraz 1 tasak, fél  a frissből)

– kiskanálnyi cukor (nyírfát használtam)

– 2 bő ek. olívaolaj

–  másfél kk. só

– 2.5 dl langyos víz

– 2 dl langyos tej

 

Feltét ízlés szerint:

Juhtúrós : 20 dkg juhtúró és 2-4 ek. tejföl egyvelegébe belepréselünk 1-2 gerezd fokhagymát, kicsit hagyjuk összeérni. Erre fektethetünk paradicsomkarikákat vagy paprikát is, a végén reszelt sajttal megszórjuk.

Szalámis : megkenjük paradicsomalappal a pizzatésztát, megszórjuk hagymakarikákkal (lilával finomabb, akár dinsztelttel), sajttal rétegezzük tovább és erre fektetjük rá a szalámit és pár koktélparadicsommal díszítjük. ( amikor kiolvad a zsírja, hmmm, eláll a szó is)

Tonhalas: Tejföllel kenem meg a megolajozott pizzatésztát, rápakolászom a tonhaldarabokat, paradicsomkarikák, mehet a paprika is, olívabogyót teszek még rá, sajttal megszórom.

Lilahagymás:  40 dkg lilahagymát olívaolajon megpárolok úgy 20 perc alatt (sózzuk meg a legelején, elveszi a vizet) , kakukkfűvel ízesítem és a tejföllel megkent pizzára teszem. Megszórom sajttal, és mehet a sütőbe!

Sült paprikás : a tejfölös alappal, vagy paradicsomos alappal megkent pizzára rakosgatom,megszórom sajttal , esetleg ha akad fetával is ( sült paprika elkészítése a receptjeim között megtalálható )

juhtúrós pizza

 

szalámis pizza

 

kemencében is kipróbáltam

egész más, mint a sütőben sültek

 

 

Címkék: ,
Tovább a blogra »