Nutellás-túrós kalács – vasárnapi melegedő
2013 október 14. | Szerző: Mónika Csík-Dakó |
Mire vágyna az ember a vasárnapi délutánban, mint egy jó kis foszlós kalácsra, nem igaz? Legalábbis valami nyilem-nyalom akármire, ami kicsit kényezteti, ami kicsit kielégíti az édesség iránti vágyakozását, mert hát nálunk ilyen is van a vasárnapi délutánokban.
Ez egy olyan kalács, amit csakis tiarában kellene megsütnie minden valamire való háziasszonynak. Sajnos nekem még nincsen, de egyszer be fogok szerezni egyet, felkötöm a cseresznyés kötényemet és nekifogok. Előtte még beütemezem a fodrászkodást is, hogy igazán Hercegnőnek érezhessem magamat.
A receptet Csak a puffin oldalon találtam sok más finomsággal együtt! Csodás, amit ott művel egy Hercegnő!
Szóóóval, volt egy üveg Nutellám – egészen a tészta megkeléséig ebben a hitben éltem – és friss túróm is, házi!
A tésztát viszonylag gyorsan össze lehet pakolni, aztán hagyni kell, hagy keljen meg és dagadjon nagyra. Nyújtsunk két 30×40 cm-es lapot, és aztán kenjük meg a felét csokoládés isteni krémmel – amiért hálás köszönet a férjemnek, aki a gyerekek kedvéért a vasárnapi csendben egy 2. boltban rá is akadt – a másik felét a finomságokkal kikevert túróval. Tekerjük fel hosszanti irányban, bongyorgassuk össze a kettőt, barátkozzanak csak, ölelkezzenek, és dagadjanak újra 45 perc után nagyra.
Akkor be a sütőbe vele, és ne tegyük kis peremes sütőlapra, – mint aki még életében nem sütött semmit és tapasztalata semmi, és elcsodálkozik,hogy kicsit kidagad ebből a formából! – hanem tegyük egy kuglóf formába vagy egy csinos kis fémbe akár, és süssük meg szép pirosra, ropogósra.
A tésztához szükséged lesz:
– 480 g liszt ( fehérből 10 dkg-ot, rozslisztből 15 dkg-ot, 2 ek. kukoricalisztet és a fennmaradó pedig tönköly és graham liszt)
– 230 ml langyos víz
– 1 db tojás
– 1/2 tk só
– 5 dkg porcukor
– 7.5 dkg puha vaj
– 1 tasak szárított élesztő
Túró töltelék:
– 20 dkg túró
– 10 dkg porcukor (nyírfa cukor)
– fél citrom reszelt héja
– 1 ek.tejföl
Nutella vagy olvasztott csokoládé
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: