Nutellás-túrós kalács – vasárnapi melegedő

 

Mire vágyna az ember a vasárnapi délutánban, mint egy jó kis foszlós kalácsra, nem igaz? Legalábbis valami nyilem-nyalom akármire, ami kicsit kényezteti, ami kicsit kielégíti az édesség iránti vágyakozását, mert hát nálunk ilyen is van a vasárnapi délutánokban.

Ez egy olyan kalács, amit csakis tiarában kellene megsütnie minden valamire való háziasszonynak. Sajnos nekem még nincsen, de egyszer be fogok szerezni egyet, felkötöm a cseresznyés kötényemet és nekifogok. Előtte még beütemezem a fodrászkodást is, hogy igazán Hercegnőnek érezhessem magamat.

A receptet Csak a puffin oldalon találtam sok más finomsággal együtt! Csodás, amit ott művel egy Hercegnő!

Szóóóval, volt egy üveg Nutellám – egészen a tészta megkeléséig ebben a  hitben éltem – és friss túróm is, házi!

A tésztát viszonylag gyorsan össze lehet pakolni, aztán hagyni kell, hagy keljen meg és dagadjon nagyra.  Nyújtsunk két 30×40 cm-es lapot, és  aztán kenjük meg a felét csokoládés isteni krémmel – amiért hálás köszönet a férjemnek, aki a gyerekek kedvéért a vasárnapi csendben egy 2. boltban rá is akadt – a másik felét a finomságokkal kikevert túróval. Tekerjük fel hosszanti irányban, bongyorgassuk össze a kettőt, barátkozzanak csak, ölelkezzenek, és dagadjanak újra 45 perc után nagyra.

Akkor be a sütőbe vele, és ne tegyük kis peremes sütőlapra, – mint aki még életében nem sütött semmit és tapasztalata semmi, és elcsodálkozik,hogy kicsit kidagad ebből a formából! –  hanem tegyük egy kuglóf formába vagy egy csinos kis fémbe akár, és süssük meg szép pirosra, ropogósra.

sajnos este lévén nem olyan szép kép sikeredett

 

A tésztához szükséged lesz:

– 480 g liszt ( fehérből 10 dkg-ot, rozslisztből 15 dkg-ot, 2 ek. kukoricalisztet és a fennmaradó pedig tönköly és graham liszt)

– 230 ml langyos víz

– 1 db tojás

– 1/2  tk só

– 5 dkg porcukor

– 7.5  dkg puha vaj

– 1 tasak szárított élesztő

Túró töltelék:

– 20 dkg túró

– 10 dkg porcukor (nyírfa cukor)

– fél citrom reszelt  héja

– 1 ek.tejföl

 

Nutella vagy olvasztott csokoládé

 

Címkék:
Tovább a blogra »