Túrós pite ünnepivé varázsolva
2013 október 16. | Szerző: Mónika Csík-Dakó |
Anyukám névnapjára virradtunk, így aztán gondoltam – mivel mindenki rajong a családban az édességekért – valamit sütni kellene csak úgy az ajándékok kíséreteként. Természetesen agyaltam mindenféléről, bámultam a neten a süteményes képeket, aztán egy új barátkozás alatt kaptam ezt a receptet, és kicsit megváltoztatva – de csak formájában és díszességében – elkészítettem. Duplán ünnepi lett, mert Anyukám névnapja az apropó, de egy különleges, új barátság is mindig szívet melengető számomra.
Végtelenül egyszerű a recept, én minden hozzávalót egy tálba pakolásztam, (tojásfehérje kivételével) összekevertem szép simára. a fehérjét habbá verve tettem bele a legvégén, óvatosan beleforgatva. Koszorú formába öntöttem és szépen lassan 175 fokon megsütöttem úgy 40 percig, de mindig leskelődtem,hogy nehogy megpörrenjen nagyon a teteje. Tűpróbát alkalmaztam amikor úgy láttam, lassan elkészül már. A formában is sül még kivétel után egy ideig, és túró lévén érdemes várni, hogy hűljön, mert dermed még.
A krémhez a fél csomag vaníliás pudingot egy bögre (2 dl) tejbe öntöttem, habverővel kevergetve felmelegítettem a tűzön. Amikor besűrűsödött, levettem és egy pohár sűrű joghurttal, egy evőkanál tejföllel lazítottam rajta. Reszeltem bele 1 kk.-nyi citromhéjat, pár csepp vaníliát, 2 ek. porcukrot és kikevertem,hogy teljesen sima legyen. Szépen elrendezgettem a süteményen, ne legyen túl folyós, úgy ügyeskedjünk a joghurttal! A tetejére pakolásztam a csodás, nyarat idéző gyümölcsöket(fagyasztottak egyébként, kiolvasztva) és kitettem a hidegre indulásig.
Örömöt okozó könnyű kis sütemény.
A koszorúhoz:
– 75 dkg házi túró
– 7 ek gríz
– 8 ek. nyírfa cukor (porcukor, kristály- ízlés szerint)
– 6 tojás
– 10 dkg olvasztott vagy puha vaj
– 2 csomag vaníliás cukor, én hiányában vanília sűrítményt tettem bele
– fél cs. sütőpor
– 1 citrom reszelt héja
– 1 doboz fagyasztott ( nyáron tilos!) piros vegyes gyümölcs
Vaníliás krém:
– 2 dl tej
– 1/2 csomag cukrozatlan vaníliás puding
– kis pohár natúr joghurt
– 1 ek. tejföl sűrítésként
– porcukor ízlés szerint
– vanília sűrítmény
– reszelt citromhéj
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: