Barna sörben főtt rozmaringos marha – vajas gombóccal
2013 november 19. | Szerző: Mónika Csík-Dakó |
Rééééges régen már megfőztem egyszer ezt a ragut, akkor is Lúdanyó oldaláról követve az instrukciókat. Igazi jó átmelengető étel, hideg időre való. Hát utóbbi adott sajnos, de ha már ez van, élvezzük a jó oldalát, együnk tápláló, átölelő ételeket. Vidítólag hatnak.
Icipicit változtattam csak az eredeti recepten, mégpedig annyit, hogy hirtelen ötlettől vezérelve, amikor már a vas kondérban csücsült az egész társaság, akkor a tetejére biggyesztettem 8 db fokhagymagerezdet és nem kizárólag barna sörrel, hanem fele-fele arányban, barna és világos sörrel főztem, mert a mi szájízünknek és a kicsikééknek is keserű volt.
A marhahúst sóztam, borsoztam, rászórtam a lisztet és összeforgattam, hagytam a deszkán. Olívaolajat forrósítottam a vas lábaskámban és több részletben kisütöttem benne a húskockákat, egy külön tálban gyűjtögetve ami már kisült. Közepes lángon süssük, vigyázni kell, mert gyorsan odapörren ám !
Amikor végeztünk a húskockák átsütésével, akkor a hús helyére a vékony félkarikákra szeletelt lilahagymákat tegyük és kicsit süssük át a lisztes olajban. Én még löttyintettem olajat alá, mert a hús nagyon itta magába. Apróra vágtam rozmaringot és azt is rászórtam. Pár perc pirítás után – hiszen lesz úgyis ideje megpuhulni a hagymának,- visszapakolásztam a húst és meglocsoltam a sörökkel.
Rászórtam a feldarabolt krumplit, karikára vágott zellert, répákat, öntöttem még rá 3-4 dl vizet, sóztam, borsoztam, szórtam még rá kávéskanálnyi rozmaringot, ráfektettem 1 ágat is, ebben a fázisban szépen elosztva beletettem a fokhagymákat is, és fedővel a tetején betettem a sütőbe. szerintem úgy 10 kg-ot nyomott a vas lábas így megtömve, nem viccelek!
Így főztem-sütöttem 2 órán át. Nagyon vártam már, hogy végre elérkezzen az idő, megkóstolhassam hogy alakul az íze. Leírhatatlan az íz, selymes és a rozmaring ott lapul, a zöldségek íze eggyé érik…
Ezalatt elkészítettem a gombócot, én másfél adagnyit, – emlékeztem, hogy régen nagy keletje volt a finom kis gombócoknak – de alul egy adag mennyiségét adom meg.
A száraz hozzávalókat egy edényben összevissza egymásra szórtam és aztán elmorzsoltam a vajjal. Ne ijedjünk meg, hasonlít a homokra ilyenkor, így szép óvatosan adagoljuk a vizet hozzá, amíg kapunk egy nem túl kemény, nem túl puha tésztát. Gyúrjuk át alaposan! Folpackba csomagolva a hűtőbe tettem.
Amikor puha a hús, diónyi gombócokat söndörgettem a tésztából, rátettem a ragura, de érjen a lábuk a lébe! 10 perc elég nekik. Ha kevés a leve a ragunknak, pótoljuk ki forró vízzel, de húslével még finomabb.
Ami fontos hozzá:
– 1 kg kockára vágott marhalábszár
– 3 ek. liszt
– 3 db lilahagyma
– 2 üveg sör
– 2-3 fehérrépa vagy paszternák
– 2-3 sárgarépa
– 4-5 szem krumpli
– 3-4 szál szárzeller vagy 1 hagyományos zeller
– 8 db fokhagymagerezd
– olívaolaj
– só, bors
– friss rozmaring előnyben, de szárított is tökéletes
gombóchoz:
– 250 gr finomliszt
– 1/2 tasak sütőpor
– 12 dkg vaj
– só
– bors
– rozmaring
– 1/2 – 1 dl víz
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: