Barna sörben főtt rozmaringos marha – vajas gombóccal

2013 november 19. | Szerző: |

marharagu tálalva

Rééééges régen már megfőztem egyszer ezt a ragut, akkor is Lúdanyó oldaláról követve az instrukciókat. Igazi jó átmelengető étel, hideg időre való. Hát utóbbi adott sajnos, de ha már ez van, élvezzük a jó oldalát, együnk tápláló, átölelő ételeket. Vidítólag hatnak.

Icipicit változtattam csak az eredeti recepten, mégpedig annyit, hogy hirtelen ötlettől vezérelve, amikor már a vas kondérban csücsült az egész társaság, akkor a tetejére biggyesztettem 8 db fokhagymagerezdet és nem kizárólag barna sörrel, hanem fele-fele arányban, barna és világos sörrel főztem, mert a mi szájízünknek és a kicsikééknek is  keserű volt.
A marhahúst sóztam, borsoztam, rászórtam  a lisztet és összeforgattam, hagytam a deszkán. Olívaolajat forrósítottam a vas lábaskámban  és több részletben kisütöttem benne a húskockákat, egy külön tálban gyűjtögetve ami már kisült.  Közepes lángon süssük, vigyázni kell, mert gyorsan odapörren ám !
Amikor végeztünk a húskockák átsütésével, akkor a hús helyére a vékony félkarikákra szeletelt lilahagymákat tegyük és kicsit süssük át a lisztes olajban. Én még löttyintettem olajat alá, mert a hús nagyon itta magába. Apróra vágtam rozmaringot és azt is rászórtam. Pár perc pirítás után – hiszen lesz úgyis ideje megpuhulni a hagymának,-   visszapakolásztam a húst és meglocsoltam a sörökkel.
Rászórtam a  feldarabolt krumplit, karikára vágott zellert, répákat, öntöttem még rá 3-4 dl vizet, sóztam, borsoztam, szórtam még rá kávéskanálnyi rozmaringot, ráfektettem 1 ágat is, ebben a fázisban szépen elosztva beletettem a fokhagymákat is, és fedővel a tetején betettem a sütőbe. szerintem úgy 10 kg-ot nyomott a vas lábas így megtömve, nem viccelek!

Így főztem-sütöttem 2 órán át. Nagyon vártam már, hogy végre elérkezzen az idő,  megkóstolhassam hogy alakul az íze. Leírhatatlan az íz, selymes és a rozmaring ott lapul, a zöldségek íze eggyé érik…
Ezalatt elkészítettem a gombócot, én másfél adagnyit, – emlékeztem, hogy régen nagy keletje volt a finom kis gombócoknak – de alul egy adag mennyiségét adom meg.

A száraz hozzávalókat egy edényben összevissza egymásra szórtam és aztán elmorzsoltam a vajjal. Ne ijedjünk meg, hasonlít a homokra ilyenkor, így szép óvatosan adagoljuk a vizet hozzá, amíg kapunk egy nem túl kemény, nem túl puha tésztát. Gyúrjuk át alaposan! Folpackba csomagolva a hűtőbe tettem.

tészta

Amikor puha a hús,  diónyi gombócokat söndörgettem a tésztából, rátettem a ragura, de érjen a lábuk a lébe!  10 perc elég nekik.  Ha kevés a leve a ragunknak, pótoljuk ki forró vízzel, de húslével még finomabb.

marhaság

marharagu összeállítva

 

 

 

 

 

 

 

 

Ami fontos hozzá:

– 1 kg kockára vágott marhalábszár
– 3 ek. liszt
– 3 db  lilahagyma
– 2 üveg  sör
– 2-3 fehérrépa vagy paszternák
– 2-3 sárgarépa
– 4-5 szem krumpli
– 3-4 szál szárzeller vagy 1 hagyományos zeller

– 8 db fokhagymagerezd
– olívaolaj
– só, bors
– friss rozmaring előnyben, de szárított is tökéletes

gombóchoz:
– 250 gr finomliszt
– 1/2 tasak sütőpor
– 12 dkg  vaj
– só

– bors

– rozmaring
– 1/2 – 1 dl víz

marharagu

 

 

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Megölellek,, hát eljutottál hozzám ! Főzni, sütni szerintem, csakis szeretettel lehet, szívből, én is így teszem. Rajongással főzök azoknak, akiket szeretek, de főzök, ha boldog vagyok, és akkor is, ha nem. Főzök ha kikapcsolódnék, főzök, ha elterelném a gondolataimat, mert megnyugtat, elrepít egy olyan világba, ahol nyugalom van, és csakis az alkotásé a főszerep. Olyan, mintha írnál egy verset, komponálnál egy dalt. Tele leszel izgalommal, kíváncsisággal, él tőle minden porcikád. Gyere velem, inspirálódj vagy inspirálj, adjunk 5leteket egymásnak, osszuk meg a titkainkat! Ha pedig kipróbálod valamelyik receptemet, gyere vissza, oszd meg velem, boldoggá teszel.

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!