Barna sörben főtt rozmaringos marha – vajas gombóccal

Rééééges régen már megfőztem egyszer ezt a ragut, akkor is Lúdanyó oldaláról követve az instrukciókat. Igazi jó átmelengető étel, hideg időre való. Hát utóbbi adott sajnos, de ha már ez van, élvezzük a jó oldalát, együnk tápláló, átölelő ételeket. Vidítólag hatnak.

Icipicit változtattam csak az eredeti recepten, mégpedig annyit, hogy hirtelen ötlettől vezérelve, amikor már a vas kondérban csücsült az egész társaság, akkor a tetejére biggyesztettem 8 db fokhagymagerezdet és nem kizárólag barna sörrel, hanem fele-fele arányban, barna és világos sörrel főztem, mert a mi szájízünknek és a kicsikééknek is  keserű volt.

A marhahúst sóztam, borsoztam, rászórtam  a lisztet és összeforgattam, hagytam a deszkán. Olívaolajat forrósítottam a vas lábaskámban  és több részletben kisütöttem benne a húskockákat, egy külön tálban gyűjtögetve ami már kisült.  Közepes lángon süssük, vigyázni kell, mert gyorsan odapörren ám !

Amikor végeztünk a húskockák átsütésével, akkor a hús helyére a vékony félkarikákra szeletelt lilahagymákat tegyük és kicsit süssük át a lisztes olajban. Én még löttyintettem olajat alá, mert a hús nagyon itta magába. Apróra vágtam rozmaringot és azt is rászórtam. Pár perc pirítás után – hiszen lesz úgyis ideje megpuhulni a hagymának,-   visszapakolásztam a húst és meglocsoltam a sörökkel.

Rászórtam a  feldarabolt krumplit, karikára vágott zellert, répákat, öntöttem még rá 3-4 dl vizet, sóztam, borsoztam, szórtam még rá kávéskanálnyi rozmaringot, ráfektettem 1 ágat is, ebben a fázisban szépen elosztva beletettem a fokhagymákat is, és fedővel a tetején betettem a sütőbe. szerintem úgy 10 kg-ot nyomott a vas lábas így megtömve, nem viccelek!

Így főztem-sütöttem 2 órán át. Nagyon vártam már, hogy végre elérkezzen az idő,  megkóstolhassam hogy alakul az íze. Leírhatatlan az íz, selymes és a rozmaring ott lapul, a zöldségek íze eggyé érik…

Ezalatt elkészítettem a gombócot, én másfél adagnyit, – emlékeztem, hogy régen nagy keletje volt a finom kis gombócoknak – de alul egy adag mennyiségét adom meg.

A száraz hozzávalókat egy edényben összevissza egymásra szórtam és aztán elmorzsoltam a vajjal. Ne ijedjünk meg, hasonlít a homokra ilyenkor, így szép óvatosan adagoljuk a vizet hozzá, amíg kapunk egy nem túl kemény, nem túl puha tésztát. Gyúrjuk át alaposan! Folpackba csomagolva a hűtőbe tettem.

Amikor puha a hús,  diónyi gombócokat söndörgettem a tésztából, rátettem a ragura, de érjen a lábuk a lébe!  10 perc elég nekik.  Ha kevés a leve a ragunknak, pótoljuk ki forró vízzel, de húslével még finomabb.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ami fontos hozzá:

– 1 kg kockára vágott marhalábszár

– 3 ek. liszt

– 3 db  lilahagyma

– 2 üveg  sör

– 2-3 fehérrépa vagy paszternák

– 2-3 sárgarépa

– 4-5 szem krumpli

– 3-4 szál szárzeller vagy 1 hagyományos zeller

– 8 db fokhagymagerezd

– olívaolaj

– só, bors

– friss rozmaring előnyben, de szárított is tökéletes

gombóchoz:

– 250 gr finomliszt

– 1/2 tasak sütőpor

– 12 dkg  vaj

– só

– bors

– rozmaring

– 1/2 – 1 dl víz

 

 

Címkék:
Tovább a blogra »