Sütőtökös brownie mascarpones sipkával
2014 február 1. | Szerző: Mónika Csík-Dakó |
Az úgy kezdődött, hogy megbeszéltünk az én drága Anyukámmal, hogy náluk ebédelünk szombaton. Mivel a héten ez már a sokadik alkalom volt, hogy ott eszünk, és nem szeretek üres kézzel menni, gondoltam vinni kellene valamit, így feltettem a kérdést. A válasz: ” valami csokisat” . Netünk sem volt, keresgettem újságokban és a telefonomon is, nna, végül ott dobott fel egy oldalt, ahol finomabbnál finomabb recepteket találtam. Marka boszikonyhája. Érdemes oda is ellátogatnotok! Kicsit változtattam csak a recepten, de ez valami számomra is rejtélyes kényszer lehet, mindenkiét átvariálom. De hát végülis az a lényeg, hogy finom marad, nem igaz?
Íme:
Minden hozzávalót egy keverőtálba tettem, de én saccra a sütőtököt, és a lisztet zablisztre, tönkölyre cseréltem.
Az ebédet megelőző éjszaka sütöttem meg a tésztát. Nagyon kell ügyelni a sütésére, mert itt nem válik be a tűpróba ! Ne lötyögjön a tészta már a formában, de végül olyan kissé ragacsos, szaftos marad és ez a jó! Nehogy túlsüssétek, kb 30 perc – 40 alatt sült meg nálam, 175 fokon. Én 20 perc után leskelődtem folyamatosan, bökdöstem, nyomkodtam…
Másnap reggel a szobahőmérsékletű mascarponét – így könnyebb dolgozni vele – kikevertem pár evőkanál porcukorral, 3-4 kanál tejföllel, belereszeltem egy narancs héját, 3-4 evőkanál levét. Kóstoltam. Mindig kóstoljatok, ez nem nyalakodás ( vagy legalábbis legális ) csakis akkor tudjátok jó-e az íz, elég -e pl.ebben az esetben az édességi szint. Beleszórtam egy evőkanál keményítőt, összekevertem erősen – utóbbi hozzávaló el is hagyható.
Amikor odaértünk anyuékhoz, kibontottam a formából a süteményt – én most kerek formában sütöttem – megfordítottam, lehúztam a sütőpapírt és ráhalmoztam a krémet.
A hozzávalók :
10 dkg olvasztott vaj
20 dkg cukor
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor v pár csepp vanília sűrítmény
20 dkg sütőtök püré
12,5 dkg liszt
10 dkg (holland) kakaópor (vagy 20 dkg olvasztott étcsokoládé )
1 tk. szódabikarbóna
fél csomag sütőpor
1 csipet só
50 ml tej
Sipka:
25 dkg mascarpone
3-4 ek. tejföl
ízlés szerinti mennyiségű porcukor
1 db narancs héja és 3-4 ek. leve
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: