Brokkoli elbrokkolistalanítatva
2014 február 4. | Szerző: Mónika Csík-Dakó |
Annyira vágytam valami könnyűre, amit meg is eszek, de mégsem, mert nem üli meg a hasat és gyorsan el is készül, hát ebből született az alábbi receptem:
Készítettem egy jó kis besamelt, – de zabliszttel- azaz 5 dkg vajat felmelegítettem, és egy evőkanál olívaolajat is löttyintettem bele, megszórtam a liszttel, ( 2 ek.) 1-2 percig pirítottam és szép lassan belekevertem a szobahőmérsékletű tejet kézi habverővel. Megvártam,míg besűrűsödik, levettem a tűzről. Sóztam, borsoztam és szerecsent reszeltem rá, egy evőkanálnyi parmezánt, 5 dkg mozzarellát , ezután összeforgattam. (pizza mozzarella néven feszít a polcokon)
Előfőztem a brokkolit csipetnyi szódabikarbónás-sós vízben (előbbi a színe megőrzésében segít), úgy 15 percig főtt.
Vékonyra szeletelt csirkemellett, – de tényleg szinte átlátszósra vágva – bepácoltam kis köménnyel, csipet pirospaprikával, sóval, majorannával és nagy lángon átsütöttem pár perc alatt olívaolajon.
Előszedtem egy szimpi kis jénait, az aljára löttyintettem olívaolajat, belefektettem a brokkolikat, egészen nagy darabokra hagyva, erre hasaltak a csirkemellek, rájuk a sajtos besamel. Lehet kényeztetni még sajttal, akár tejföllel.
Sütés, hogy szép piros legyen a teteje !
180 fokon előmelegített sütőben 30 perc alatt megsül. Rozskenyérrel majszoltuk, mártogattuk, és olajban eltett nyárízű aszalt paradicsommal.
Napok óta kívántam a brokkolit, pedig nem is a kedvencem. Azt olvastam egyszer valahol, hogy az ember azért kíván meg bizonyos ételeket, mert a bennük lévő vitaminokra áhítozik a szervezete. Lehet….
Ebben a zöldségben, sok a folsav, vas, c-vitamin, béta-karotin, kalcium ….és még sorolhatnám. Egyétek, egészséges zöldség !
Ami szükséges hozzá:
– brokkoli (50 dkg )
– olívaolaj
– tej
– vaj
– sajtok ízlés szerint
– csirkemell ( 30 dkg )
– só, bors, szerecsendió, majoranna
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: