Brokkoli elbrokkolistalanítatva

brok4

 

 

Annyira vágytam valami könnyűre, amit meg is eszek, de mégsem,  mert nem üli meg a hasat és gyorsan el is készül,  hát ebből született az alábbi receptem:

Készítettem egy jó kis besamelt,  – de zabliszttel- azaz 5 dkg vajat felmelegítettem,  és egy evőkanál olívaolajat is löttyintettem bele, megszórtam a liszttel, ( 2 ek.)  1-2 percig pirítottam és szép lassan belekevertem a szobahőmérsékletű tejet kézi habverővel. Megvártam,míg besűrűsödik, levettem a tűzről.  Sóztam, borsoztam és szerecsent reszeltem rá, egy evőkanálnyi parmezánt, 5 dkg mozzarellát , ezután összeforgattam. (pizza mozzarella néven feszít a polcokon)

Előfőztem a  brokkolit csipetnyi szódabikarbónás-sós vízben (előbbi a színe megőrzésében segít), úgy 15 percig főtt.

Vékonyra szeletelt csirkemellett, – de tényleg szinte átlátszósra vágva – bepácoltam kis köménnyel, csipet pirospaprikával, sóval, majorannával és nagy lángon átsütöttem pár perc alatt olívaolajon.

Előszedtem egy szimpi kis jénait,  az aljára löttyintettem olívaolajat, belefektettem a brokkolikat, egészen nagy darabokra hagyva, erre hasaltak a csirkemellek, rájuk a sajtos besamel.  Lehet kényeztetni még sajttal, akár tejföllel.

Sütés, hogy szép piros legyen a teteje !

180 fokon előmelegített sütőben 30 perc alatt megsül. Rozskenyérrel majszoltuk, mártogattuk,  és olajban eltett nyárízű aszalt paradicsommal.

Napok óta kívántam a brokkolit, pedig nem is a kedvencem. Azt olvastam egyszer valahol, hogy az ember azért kíván meg bizonyos ételeket, mert a bennük lévő vitaminokra áhítozik a szervezete.  Lehet….

Ebben a zöldségben, sok a  folsav, vas, c-vitamin, béta-karotin, kalcium ….és még sorolhatnám. Egyétek, egészséges zöldség !

előfőzve

előfőzve

jénaiban

jénaiban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ami szükséges hozzá:

– brokkoli (50 dkg )

– olívaolaj

– tej

– vaj

– sajtok ízlés szerint

– csirkemell ( 30 dkg )

– só, bors, szerecsendió, majoranna

 

tálalva

 

 

 

Címkék: ,
Tovább a blogra »