Óriás burgonyák töltve
2014 március 20. | Szerző: Mónika Csík-Dakó |
Régóta kívánt ételeim egyike volt már a töltött burgonya, de mivel egy ideje nem eszem húst, át kellett gondolnom mivel töltöm a családomnak és mivel magamnak. Nem vagyok mesterszakács oldalán bolyongok mostanában, az ő töltött burgonyája inspirált.
Először is, a nagy méretű burgonyákat fóliába csomagoltam. (fejenként 1 burgonya vacsorára, salátával, rozskenyérrel bőven elég) és 40-50 perc alatt puhára sütöttem 175 fokon a sütőben.
Amikor puha lett, – én hústűvel ellenőriztem, – akkor azbeszt kézzel kikapartam a héjából óvatosan, hogy ne sérüljön a fészek, egészen minimális mennyiséget hagyva benne. Közben bacon szeleteket sütöttem roppanósságig, 6 db-ot és a kisült zsírjával meglocsoltam a krumplikat, kivéve a sajátomat, amelyikbe zöldséges tölteléket terveztem. Azt olívaolajjal locsoltam meg, 1 kk. elég mindegyikbe. Visszadugtam a sütőbe és ropogósra sütöttem a ‘kosarakat’.
A kikapart krumpli masszába beletördeltem a bacont, cheddart és mozzarellát reszeltem, ízlés szerint mehet bele, én 4 krumplihoz úgy 5-10 dkg-okat tettem. Sóztam, borsoztam, 2 ek. főtt csicseriborsót villával összetörten és 5 dkg parajt apróra vágva is hozzátettem. Összedolgoztam, sóztam még. 1 ek.-nyi tejföllel lazítottam.
A zöldségeshez, 4 db barna csiperkét apróra vágva hirtelen átsütöttem, sóztam. A burgonyához kevertem 1 ek. joghurttal, 5 dkg apróra vágott parajjal. Sóztam.
A finom töltelékekkel a burgonyákat jól megpakoltam és megsütöttem 180 fokos sütőben. Be-benéztem és szép piros lett a tetejük úgy 15-20 perc alatt, mert ugye már forró volt a sütő. Friss salátával ettük, rozskenyérrel, ki mivel kívánja.
A töltelék összerakását is kezeljétek lazán, kerülhet bele bármi, amit szerettek vagy szeret a családotok!
Szükség van hozzá:
– 5-6 nagy szemű burgonyára (fejenként 1 db-ra)
– sajtok ízlés szerint (cheddar, mozzarella)
– pár szelet bacon
– paraj (fagyasztott is lehet)
– olívaolaj
– csicseriborsó (elhagyható)
– 4 fej gomba (barna csiperkét használtam)
– tejföl
– joghurt
– só
– bors
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: