Hagymaleves, ahogy én készítem
2014 március 26. | Szerző: Mónika Csík-Dakó |
Számtalan recepttel találkoztam már, ami a hagymalevest illeti. Olvastam fehérborosat, tárkonyosat, csakis fokhagymából készültet, burgonyával sűrítettet, cipóban tálaltat….de ma mindent hátra hagyva másképp készítettem, mint eddig, és mint az eddig olvasottak.
Egy nagy marék medvehagymát vettem tegnap, de még fogalmam sem volt mihez kezdek vele, csakis mert mindenhonnan ez folyik, kissé szerintem túlmisztifikálva a létezését, és így engem is magával rántott. Gondoltam egy jó medvehagymás pogácsára, ahogy szétomlik a szájban vagy valamiféle mártásra, – de az lett is belőle tegnap – és még mindig itt nézegettem, ahogy fekszik a konyhapulton és száll el belőle az élet.
Egy hatalmas póré is uralta a konyhámat, szerintem vagy 60 cm is lehetett, hiányzott belőle 2 cm már. Felkarikáztam és 4-5 gerezd feldarabolt fokhagymával, 8 szál medvehagymával, természetesen ezt is felaprítottam, egy edénybe dobtam, löttyintésnyi olívaolajjal, 5 deka vajjal. Pároltam kis lángon, sokáig, türelmetlenül. Amikor összeolvadtak szerelmesen mindhárman, akkor sóztam, meghintettem 1 evőkanálnyi rozsliszttel, pár perc pirítás után felöntöttem egy liter vízzel, – később még kapott 2 dl-t kb, – szerecsendiót őröltem bele, egy evőkanálnyi ételízesítőt, és hagytam fedő alatt főni úgy 30-40 percet takarékon. Rizstejszínnel selymesítettem, (1 ek.) de a hagyományos is megteszi.
A legvégét egy jó kis turmixolással zártam és pirítottam mellé rozskenyeret.
Amire szükséged lesz a leveshez:
– 1 szál póréhagyma
– 4-5 gerezd fokhagyma
– egy csokor medvehagyma
– szerecsendió
– só
– tejszín
– liszt
– vaj, olívaolaj
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: