Régóta olvasgatva a netet, több helyen is felbukkant újra és újra ez a kenyér, gondoltam majd egyszer belevágok és elkészítem. De hamarabb lett mindenféle édes töltött finomság és ezer más keltség, mint ő.
Drága Barátaink jöttek a hétvégén egy közös bográcsozásra, gondoltam amíg megfő a finomság, a pálinkázáshoz, pezsgőzéshez szükség van valamire, ami kissé felszív az alkoholból, így döntöttem a kenyér mellett. Már reggel elkezdtem, számolgatva az időt, hogy mire megérkeznek, frissen, melegen eléjük tudjam tálalni a ropogós csodát. Előző nap készítettem hummuszt, padlizsánkrémet, nah, hát azok is jól összeértek, éjjel méltóvá váltak arra, hogy a kenyérre halmozódhassanak másnap.
A liszteket egy tálba halmoztam, középre egy kis lyukat túrtam és ebbe tettem az élesztő port kevéske cukorral és a langyos vizet. Kicsit belekavartam,hagytam az árokban felfutni. amikor felfutott, összegyúrtam alaposan és hagytam 10 percet pihenni. akkor meglocsoltam egy kis olajjal és újra átgyúrtam, hagytam 30 percet pihenni. Akkor újra gyúrtam és alufóliával letakarva hagytam egy órát kelni. az ébredés után kedvesebben gyúrtam át, közben – mert emlékeztem,hogy a hűtőben maradt még aszalt paradicsom olívaolajban – beledolgoztam a tésztába a finomságot, de ez lehet akármilyen mag, dió vagy fenyőmag, lenmag….és ezután téglalapot formáztam az asztalon magam előtt és behajtottam felülről lefelé középre, majd alulról is középre a tésztát, és jobbról is, bal oldalról is. A hajtásokkal lefelé fektettem magam elé, aztán a két végét egymás felé ellentétes irányban megcsavartam és a tepsibe fektettem. Megláttam, hogy akad még szezámmagom és szépen rásimogattam.
Hagytam a tepsiben 1 órát kelni, én a sütőbe dugtam már ekkor, aztán amikor láttam, hogy felébredt, begyújtottam és 200 fokon sütöttem. a sütő aljába egy edényben vizet tettem, így szebb lesz, ropogósabb a kenyerünk tésztája, akár meg is spriccelhetjük vízzel. Minden sütő másképp süt azt gondolom, így mindig ránéztem a kenyérre, sok időre nem hagytam egyedül. Ha gyorsan pirul, vegyük lejjebb a hőfokot úgy 180 fokra, de dobhatunk egy darab alufóliát is lazán a kenyérre, ne égjen meg a teteje.
Szükség lesz hozzá: ( 1db rúdhoz)
– 7.5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
– 7.5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
– 22.5 dkg sima liszt
– 2,25 dl víz
– fél csomag élesztő
– 1 teáskanál só
– szezámmag (opcionális)
– aszalt paradicsom (opcionális)