Focaccia, az olasz
2014 április 3. | Szerző: Mónika Csík-Dakó |
A focaccia ( ejtsd:fokáccsá) egy gyorsan elkészíthető olasz kenyér, nevezik olasz lángosnak is. Amikor nincs ötleted mit dobj össze vacsorára, gyorsan gyúrd össze, hagyd kelni, és már sütheted is. Ennél a tésztánál az sem jó ha túl vastag, de akkor sem ha túl vékony. Bármilyen fűszert keverhetsz bele, amit kedvel a családod vagy akár aszalt paradicsomot vagy a nyomkodhatsz bele kis gödröket, apró paradicsomot téve azokba. Hagyatkozz a fantáziádra és elájul tőle a család. Én összedobtam mellé egy kis mártást és azzal ettük. ehhez 2dl tejfölbe sót szórtam, belepréseltem egy gerezd fokhagymát, kis olívaolajat löttyintettem és összekevertem.
A tésztát összeállítottam és olívaolajjal meglocsolt tepsibe nyomkodtam. Én nem szoktam nyújtani ,hanem beletapicskolom kézzel saroktól sarokig érjen ám, aztán az ujjaidtól lesz gödrös. Jó olajosnak fog tűnni, de később mindezt magába szippantja. Ekkor dobáltam rá a lecsipkedett rozmaring leveleket, kissé aprítva és finoman rányomkodva a tésztára. De ebben a fázisában bármit rápakolászhatsz, sajtot, kapri bogyót, ki mit szeret.
Langyos sütőbe téve, épp csak meleg legyen, hagytam kelni még úgy 30 percet, aztán amikor kissé megemelkedett, rápörrentettem és 240 fokon, vagy kinek mi a legmagasabb, sütöttem pirulásig. 10-15 perc alatt szépen megpirul a szoliban és már lehet is tépni, darabolni, de mindenképpen felfalni.
Amire szükség lesz, egy tepsihez (nem gáztepsi, én egy kerámiát használtam, 20×30 cm – fotóztam)
– 350 g liszt (akár vegyesen is lehet, tönköly, rozsos, durum…)
– kb.2 dl víz (langyos)
– fél csomag száraz élesztő
– só fél kk.
– fél kk.cukor
– másfél ek.olívaolaj
– rozmaring lecsipkedve
Kommentek