Zserbó torta, a múltidéző

2014 április 3. | Szerző: |

zserbó torta tányéron

zserbó torta tányéron

Ezt a receptet bár most adom közre, még a decemberi forgatagban sütöttem meg. A férjem nagy zserbó fan, így kedveskedtem számára is, de mégis kicsit más a megszokottnál. Azt szeretem egy süteményben, ha nem viszi el a tészta íze az egészet, így mindig a krémek érvényesülnek nálam, elvégre azért esszük,  a sok finom krémért, masszáért, töltelékért.

A tészta hozzávalóit összegyúrtam, a szárazakat először, majd belemorzsoltam a hideg vajat, közepébe öntöttem a tojások sárgáját- de a tejet meglangyosítva  felfuttattam az élesztővel, kicsi cukorral besegítve – ezt is belecsorgattam, gyúrás  és  a hűtőben pihentettem egy fél órát az összeállított tésztát. A kamrából előhalásztam életem árán is – mert borzasztó magasan van –  a baracklekvárjaim közül egyet, felbontottam, és rögtön utána daráltam is a hagymaaprítónak nevezett csodában a diót. Összehordtam a krém hozzávalóit, szépen kikevergettem, és el is nyalakodtam volna rajta, de hát egy felnőtt csak nem csinál már ilyet!

A tésztát hűtés után 3 részre osztottam és szépen kinyújtottam az elsőt, belehelyeztem a formába, amibe én sütőpapírt vágtam kör alakúra. Rákanalaztam a töltelék felét a tésztára. Ez a töltelék sokkal gazdagabb volt számomra, mint az eredeti, mert lágy volt, krémes, könnyű és az omlós tésztában jól kiegészítették egymást, hiszen nem morzsolódott, mondhatni szaftos maradt.

Szépen kinyújtottam az összes tésztát, megkentem a második adag krémmel is, ráfektettem a tetejét is, aztán picit lenyomkodtam, csak gyengéden, utána megcsiklandoztam villával, hogy a gőz majd találjon utat magának,  és megkentem egy tojás sárgájával.

Közepes hőfokon süssük, légkeverésesnél 150 fokon sütöttem 30-40 percig, a vége felé igyekezzünk ránézni, a teteje szép pirosra süljön. Hagytam langyosra hűlni, tovább nem volt türelmem, szépen szeletelhető, család kedvence süteményt fogtok kapni!

utolsó lap ráhengergetése

utolsó lap ráhengergetése

 

sütésre készen

sütésre készen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ami szükséges a tésztához:

(24 cm-es formához)

24 cm-es tortaformához:
– 30 dkg liszt
–  3 db tojássárgája
–  15 dkg vaj
– 1 dkg élesztő
– 0,5 dl tej
– 1 mk sütőpor
– 5 dkg porcukor
– egy csipet só
A diós krémes töltelékhez szükséged lesz:
– 35 dkg darált dió (ha több nem baj 😀 )
– 15-20 dkg porcukor
– 2 ek. vaníliás cukor
–  2-3 ek. sárgabaracklekvár
– 3 tojásfehérje
– 1 rumaroma (v. rum)
Tetejére 1  tábla jó minőségű csokoládé. (minél magasabb kakaó tartalmú, annál finomabb lesz)
IMG_6012

szelet

szelet

 

 

 

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Megölellek,, hát eljutottál hozzám ! Főzni, sütni szerintem, csakis szeretettel lehet, szívből, én is így teszem. Rajongással főzök azoknak, akiket szeretek, de főzök, ha boldog vagyok, és akkor is, ha nem. Főzök ha kikapcsolódnék, főzök, ha elterelném a gondolataimat, mert megnyugtat, elrepít egy olyan világba, ahol nyugalom van, és csakis az alkotásé a főszerep. Olyan, mintha írnál egy verset, komponálnál egy dalt. Tele leszel izgalommal, kíváncsisággal, él tőle minden porcikád. Gyere velem, inspirálódj vagy inspirálj, adjunk 5leteket egymásnak, osszuk meg a titkainkat! Ha pedig kipróbálod valamelyik receptemet, gyere vissza, oszd meg velem, boldoggá teszel.

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!