Húsgombócok fűszeresen – avagy életre keltett maffiózó eledel
2014 április 27. | Szerző: Mónika Csík-Dakó |
A családom rajong a bolognai masszáért, a spagettiért, a lasagne-ért és sok más mediterrán fűszeres ételért, de pár hete a férjem azt kérte konkrétan, hogy “úúúgy ennék húsgombócokat paradicsomosan, de olyan olaszosan, spagettivel…”. Újra ‘lapozgattam’ a netet, gondolkodtam hogyan tehetném izgalmassá az ételt és új ízekkel varázslatosabbá, hsi’ a legjobbat szeretném az asztalra tenni. Olvastam egyszer, hogy kering egy recept a neten, ami kifejezetten a Keresztapa című filmben szerepet kapó húsgombócos recept, az régóta izgatta a fantáziámat, nem volt nehéz rátalálni, kicsit átvariálni és megfőzni sem. Amikor már a kezünk alá van darabolva, reszelve, pakolászva minden hozzávaló, rövid idő alatt elkészül.
Miközben főtt, az illatok, hmm, bár átadhatnám azt is !…a vörösbor illata ahogyan összeolvad az alap paradicsomos-fokhagymás mártással, parmezán, petrezselyem, piruló fenyőmag és a sülő gombócoké, mmm, ki kell próbálnotok !
Külön összeállítottam a húsgolyó masszáját, amihez a fenyőmagot szárazon megpirítottam, és a vízben beáztatott zsemlével, tojásokkal, húsokkal, fűszerekkel az aprítógépbe tettem, kicsit hagytam ott kavarogni. Bevallom megkóstoltam, és már nyersen is ízlett. Kicsiny gombócokká formáltam és olívaolajban kisütöttem, tálba szedtem. Van aki nagyobb gombócokat formál, számomra az inkább az itthoni paradicsomos húsgombócainkra emlékeztet, hát én így tudtam elképzelni,( kb.200 Ft-yosnyi méretűek) ízlés dolga, tudjátok, nincsen sok szabály!
Közben hagymát apróra vágtam és a felaprított fokhagymákkal együtt dinsztelni kezdtem. Amikor már puhák lettek, fűszereztem, beleöntöttem a paradicsomokat, sűrítetteket is, bort és minden mást, amit a recept ír.
15 percig gyöngyözve főztem fedő alatt, azután beleöntöttem a gombócokat a felfogott levével együtt és még 10 percet adtam nekik, ugyancsak fedő alatt. Na ekkor csúcsosodott az ízek-illatok orgiája.
Kifőztem fél csomag spagettit és azzal tálaltam. Ez lehet úgy, hogy összeforgatjátok a tésztával, ahogyan számotokra gusztusos. Kis petrezselyemmel meghintettem, ollálááá, készen is van!
Amire szükséged lesz:
Durum spagetti tészta
Paradicsomos fűszeres mártás:
– 2 doboz hámozott paradicsom (40 dkg-os)
– 1 fej vöröshagyma
– 4 gerezd fokhagyma
– 1 ek. bazsalikom
– 1 ek. oreganó
– olívaolaj
– 2 ek. sűrített paradicsom
– 1 dl száraz vörösbor
– 1 ek. cukor
– só, bors
Húsgolyók:
– 20 dkg darált marha
– 50 dkg darált sertés
– 1 szikkadt zsemle (vízben áztatva)
– 5 dkg fenyőmag (pirítva)
– 1/2 csokor petrezselyem
– 5 dkg parmezán
– 1 ek. majoranna
– 2 tojás
– 2 ek. zsemlemorzsa
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: