Mennybéli sodort
2014 május 13. | Szerző: Mónika Csík-Dakó |
Azért a név, mert egy fűszer és rúd említése vagy péksütemény elnevezés szerintem nem fejezi ki mindazt, amit ez a sütemény ad.
Limara oldaláról sütöttem meg ezt a rudat, mert már ezt láttam mindenfelé a facebookon is.
http://www.limarapeksege.hu/2012/09/cukros-fahejas-rud.html
Muszáj volt, akartam beleharapni, pedig a cukrosakat nem igazán tudom beépíteni a mindennapjaimba, vagyis nem szeretném. Az idő szomorú, sírós és szürke, azt gondolom az aprókáim örülni fognak, először az illatoknak, majd az íznek is, amikor megérkeznek.
A tésztát 60 dkg lisztből állítottam össze én is, csak zablisztet is tettem bele. Én porélesztőt használtam, egy kis zacskó 3/4 részét, amit felfuttattam 1 kk. cukorral, langyos tejjel. Amikor mindent a tálba pakoltam, alapos gyúrás utána hagytam állni úgy 50 percet, majd öklömnyi gombócokkal dolgoztam, kinyújtottam és töltöttem. Hatalmasakra kelnek a sütés során. 10-15 perc alatt megsülnek, 170 fokon sütöttem. Szerintem bármivel tölthető. A hajtogatást Limara oldaláról érdemes ellesni, nagyon egyszerű, mutatós ötlet.
Sok eprem volt itthon, így azzal is dolgoztam és étcsokoládéval is. Az eperből 2-3 szemet szeleteltem fel egy süteménybe. A tejfölös mázhoz összekevertem a tejfölt és a többi hozzávalót, kóstoltam és kentem. Volt, hogy még a rápakolt epreket újból megcsorgattam az édes tejföllel. Csokis : édes tejföllel kentem meg a süteményt, majd csokit daraboltam rá, összehajtogattam.
Amikor kisült 1-1 adag, megkentem olvasztott vajjal és megszórtam cukor-darált dió- fahéj keverékével. Az illat leírhatatlan volt, olyan, mint amikor nyári záporban sétálsz vagy szivárványt fedezel fel az égen.
A tésztához szükség van:
– 60 dkg liszt (én 40 fehér és 20 zablisztet használtam)
– 1 tk. só
– 3 ek. cukor
– 1 tojás
– 2 tojás sárgája
– 3 dl langyos tej
– 6 dkg puha vaj
– 3 dkg friss élesztő
Tejfölös massza:
– 1 dl tejföl
– 1 ek.keményítő
– ízlés szerinti mennyiségű porcukor
– reszelt citromhéj (opcionális)
– vaínlia kivonat
Szóráshoz:
– 5 dkg olvasztott vaj
– 10 dkg darált dió
– 1 ek.cukor
– fahéj
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: