Lencsetál – hidegben mindig átmelegít
2014 május 15. | Szerző: Mónika Csík-Dakó |
Már második napja zuhog, így mindenkinek lekonyul a szája, mosolyról morcossá válunk, és ilyenkor sokan vigasztalják magukat vagy édességgel vagy valami kiadós étellel, amolyan szívet-lelket átmelengetővel. Vagy csak én? Mindenesetre megint egy ideje nem került lencse az asztalunkra, gondoltam ez gyorsan el is készül, (nincs kedvem most fél napot a konyhában tölteni ) finom is, megfőzöm. Mindig akad a kamrában ez meg az, és olyat szerettem volna főzni, ami itthon van, hogy az orrunkat se kelljen kidugni a szeles, esős időben. Egyedül kakukkfűért kellett kirohannom, hát nem volt élmény, pillanatok alatt megfagytam és eláztam. De így legalább superman módjára megszereztem.
Nagy fej hagymát pucoltam, apróra vágtam és párolni kezdtem, csipet sóval meghintve. Amikor pirulni kezdett, kiskanálnyi pirospaprikával, szerecsendióval ízesítettem tovább.
Gondoltam egyet és a mélyhűtőből kivarázsoltam 10 dkg spenótot, fagyottan rátettem, és 10 perc után 1 evőkanálnyi tönköly búzadarával hintettem meg. 1-2 perc pirítás után egy 40 dkg-os lencse konzerv tartalmát is beleöntöttem és amikor élni kezdett, akkor egy duci fokhagymát apróra vágtam és beledobtam 4-5 szál kakukkfű társaságában.
10 perc után 1 kiskanálnyi dijoni mustár és 1 evőkanálnyi joghurt is került bele. Kicsi vizet öntöttem rá és 15 percig takarékon főztem. A végén 1 kiskanálnyi vegetát hintettem még rá, elkevertem.
Tálaláskor kaphat még joghurtot vagy tejfölt is. Mi pirított rozsos kenyérrel ettük.
Amire szükséged lesz hozzá:
– 1 fej vöröshagyma
– Bonduelle lencse (természetesen lehet száraz is vagy más márka is megfelel)
– 10 dkg spenót
– búzadara (tönkölyt használtam)
– só, szerecsendió, pirospaprika, vegeta, kakukkfű
– fokhagyma
– joghurt
– mustár
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: