Kalamári, apróhal házassága sült zöldségekkel – tengerkedjünk !

Végre elérkezett a nyaralás napja, bár kevés lelkesedéssel vágtunk neki a hosszú útnak, – mintha a bensőnk előre tudta volna már, hogy eső, hányinger, köd és idén iszonyatosan hosszúra nyúlt út vár ránk, – hála az égnek a görög barátok,  tengerpart, a napsütés és az ottani utánozhatatlan illatok kárpótoltak minket mindenféle kellemetlen pillanatért. Idén több hazait főztem az apartmanban, emellett került a grillre azért mindenféle hal is, és ezt a tálat sikerült is megmentenem, mielőtt felfaltuk volna.

A piacon hozzá lehet jutni mindenhez, mi szem-száj ingere, így vettem egy darab tintahalat (kalamári), amin jót somolyogtak a görögök, na de csak én szeretem. Vettem két maroknyi  szardíniát és gyorsan elsajátítottam a tisztítását is, mert annyira kedves-lelkes volt az eladó férfi. Izgatottan vártam, mi sül ki belőle.

 

 

 

Az apartmanban megtisztítottam az összes apró halat, leöblítettem és grill fűszersóval meghintettem, hagytam állni.

A kalamárit megtisztították a piacon, aztán görög barátnőm, Katerina, még lekapargatta a felső szürkés hártyát és felszeletelte. A  neten már bárhol megtalálható hogyan kell megtisztítani. Íme egy:

http://www.lajosmari.hu/recept/561/tintahal-sortesztaban

Tisztítás után szódabikarbónával kell beszórni, majd állni hagyni kis ideig. A végén vízzel leöblíteni és alaposan lecsöpögtetni. Itt egy amolyan kipörgetős edényt használt,(centrifugát)  salátákhoz szokták használni nálunk is, hogy a felesleges nedvesség kipörrenjen belőle. Tehát a húsok előkészítve.

Egyetlen zöld édes paprikát felszeleteltem és kevés olajon hirtelen megsütöttem. Kapott egy kis színt, de nem lett puha, ugyanígy tettem egy paradicsommal is, – na de itt egy paradicsom vagy 20-30 dkg-os. A magját kikapartam és felszeleteltem, mint egy vöröshagymát. Hirtelen sütés. A fennmaradó olivás levet is ráöntöttem tálaláskor a zöldségekre.

A halak oldalát 1-1 percig sütöttem egy ujjnyi olívaolajban, ne tovább, ne száradjanak ki. A kalamári gyűrűket zabpehely lisztbe forgattam és 2-4 percig sütöttem, a vastagabb részeit kicsit tovább kell.

Citrommal tálaltam, fekete olívabogyóval, friss kukoricakenyérrel. Percek alatt elkészül minden, és még rövidebb idő alatt, ha a kezünk alá készítjük a hozzávalókat, még forrón tálalható. Mennyei ízeket fedezhetünk fel.

Itthon is lehet kapni minden hozzávalót és össze lehet dobni egy könnyű vacsorának vagy ebédre akár sült krumplival a családnak, biztosan értékelni fogják.

Hozzávalók:

– 30 dkg  apróhal

– 1 kalamári

– paprika

– paradicsom

– fűszersó

– liszt (zabpehelylisztet használtam)

– olívaolaj

– olívabogyó

tengerségek tálalva

Címkék: ,
Tovább a blogra »