Édesburgonya labdacsok finomságokkal – grillezzünk mindent !

Sajnos elérkeztek a nyár utolsó napjai, már hűvösebbek az esték, libabőr varázslósak a reggelek, de minden nap úgy érzem, gyorsan lassítsuk le az ősz közeledtét, jöjjenek a barátok, grillezzünk meg mindent, együk a friss zöldségeket, – feltöltve a vitaminraktárainkat, –  folyjon a pezsgő, a házi pálinka ne maradjon el vagy a jó görög cipuró,  legyen hangos a nagy röhögésektől és a gyerekektől az utca, hagyjuk a gyertya fényét ugrálni a közelünkben, – mert szépít – csempésszünk színes fényjátékokat az estékbe, boldogság!!! Na és ugye enni meg mindig kell.

Grilleztünk pulykamellet, amit fél centis darabokra szeletelve,  mézes-mustáros pácba tettem előző nap. A gombát megpucoltam, – ha friss elhagyható a külső héj leszedése – kis olívaolajjal megkentem és fel a grillre. Azt vallom, ne torzítsuk már el a zöldségeket, hagyjuk már érezni a saját ízét!

Cukkinit szeleteltem mosás után, grillezés. Kápiát kicsumáztam mosás után, feldaraboltam 5-8 cm-es darabkákra és olívaolajos kis grill tálba tettem, rámorzsoltam fetát, oregánót, újra meglocsoltam az olajjal  és feltettem a grillre.

 

kápia fetával, fűszerekkel

 

Kápiát nyersen is feltettem a grillre és feketére sütöttem, jól látjátok, fekete legyen a héja. Levettem, beledobtam egy edénybe, rá fedő és hagytam párolódni. 10-15 perc elteltével simán lehúzható a héja, kicsumázható, szétteríthető a “palástja”. Olívaolajos üvegbe tettem el, most nem fűszereztem, de lehet fokhagymával, oregánóval, bazsalikomlevéllel, ki mit kedvel. Később pirítóssal ehető, hűtőben eláll.

 

sült paprika héja, csumája

 

 

megtisztított paprika olívaolajban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A burgonya labdacsokhoz megfőztem sós vízben  a kétféle burgonyát. Leszűrtem amikor puhák lettek, majd összetörtem krumplinyomóval. Utána  5-10 dkg vajat tettem bele, 1 dl tejet, sóztam, őröltem rá szerecsendiót, fél mokkáskanálnyi pirospaprikát – csak a füstös íze miatt, – és kézi habverővel kikevertem alaposan. Finom krémes, selymes lesz tőle.

 

 

Édesburgonya püré: (4 embernek elég)

– 2 db édesburgonya

– 30-40 dkg  burgonya

– só

– szerecsendió

– 5-10 dkg vaj

– őrölt pirospaprika

– 1 dl tej

 

Pulykamell grill:

– 80 dkg pulykamell

 

Mézes-mustáros pác:

– 4 ek mustár

– 2 evőkanál méz

– só

– bors

– 3 evőkanál olívaolaj

– csipet kakukkfű

(kóstolás után kinek mi hiányzik az ízlésének megfelelően alakítsa)

 

Cukkini grill:

– 1 cukkini

– olívaolaj

 

Gomba grill:

– 4 nagyobb fej gomba

– olívaolaj

– só

 

Kápia fetával:

– 8 db kápia

– feta sajt 20-30 dkg

– olívaolaj

– oregáno

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »