Túrós rózsa – fűszeresen, áfonyásan, édességre vágyósan

2014 augusztus 29. | Szerző: |

turos2

A következő sütemény recept  is egy olyan finomság, ami állandóan elém keveredett a neten, és mivel este  ‘azonnal sütnöm kell valamit’  érzés hatalmasodott el rajtam, rá esett a választásom.  Gondoltam hogy fognak örülni reggel az aprók, ha ott lesz a pulton a sok finom túróság!

A legkisebb fiammal álltunk neki, sokat segített, repült a porcukor, szóródott a bors, de nem hagytam,hogy a nevetésen kívül más uralja a kis konyhánkat, és engem. Ült a pulton és dolgozott komoly arccal, egy kis darab tésztából próbálta kihozni a legjobbat.

 

A tejben felfuttattam az élesztőt, a vajat felolvasztottam (de ne melegen tegyük a tésztához!) A tésztát összegyúrattam a robotgépemmel, ( váljon el az edény falától) és hagytam állni, alufóliát dobtam rá, ébredezzen csak. Elmentünk sétálni, az állatkereskedésben megcsodáltuk a kopasz tengerimalacot, aztán vásároltunk pár apróságot és mire hazaértünk, 2szeresére, 3szorosára nőtt meg a kis tésztánk.

Hazaérve a túrót villával szétnyomkodtam, csipetnyi szerecsendiót őröltem bele, maréknyi áfonyát dobtam hozzá, de azt is szétpaszíroztam a  villával, és a többi hozzávalóval kikevertem. 1 evőkanálnyi tönköly búzadarát szórtam még hozzá.

Sem a tésztához, sem a töltelékhez nem használtam fel az eredeti receptben előírt cukor mennyiségét, mégis édes lett, és hát ott van még rá a porcukor is.

Örömmel konstatáltam, hogy a gyerekek sem panaszkodtak, hogy nem elég édes, pedig ők aztán édesszájúk !

 

A tésztát vékonyra kinyújtottam és 10 cm-es átmérőjű korongokat szúrtam ki belőlük. Kiadós a recept, mert két korong kell egy süteményhez, mégis  nekem úgy 12-13 db rózsám lett.

A tészta hajtogatását itt találjátok, ez egy csoda jó oldal, érdemes böngészni is itt:

http://kifoztuk.hu/receptjeink/item/turos-rozsa

 

Kerámia tepsibe rendezgettem a süteményeket, de sütőpapírral  kibélelt tepsiben is jó. Hagytam kelni 50 fokos sütőben, úgy 30 percet, aztán 180 fokon pirulásig sütöttem, kb. 20 perc alatt sültek meg, érdemes belesni rájuk, minden sütő más és más.

Amikor kisültek,  szállingózó porcukorral díszítettem.

 

turos1

 

 

 

 

Amire szükséged lesz hozzá:

– 50 dkg liszt  ( 35 dkg gluténmentest és 15 dkg tönkölyt használtam)

– 2 dl langyos tej  (laktózmentest használtam)

– 10 dkg olvasztott vaj

– 1 tojás

– 2,5 dkg élesztő

– 5  dkg cukor (barna cukrot használtam)

– 1 kávéskanál só

Túró töltelék:

– 25 dkg túró

–  4  dkg cukor

– 1/2 citrom reszelt héja

– maréknyi áfonya  (helyettesíthető mással vagy el is hagyható)

– szerecsendió ( csipetnyi)

– 1 evőkanál búzadara (tönkölyt használtam)

 

Lekenéshez:

– 1 tojás villával enyhén felverve

 

Díszítéshez:

– porcukor

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Megölellek,, hát eljutottál hozzám ! Főzni, sütni szerintem, csakis szeretettel lehet, szívből, én is így teszem. Rajongással főzök azoknak, akiket szeretek, de főzök, ha boldog vagyok, és akkor is, ha nem. Főzök ha kikapcsolódnék, főzök, ha elterelném a gondolataimat, mert megnyugtat, elrepít egy olyan világba, ahol nyugalom van, és csakis az alkotásé a főszerep. Olyan, mintha írnál egy verset, komponálnál egy dalt. Tele leszel izgalommal, kíváncsisággal, él tőle minden porcikád. Gyere velem, inspirálódj vagy inspirálj, adjunk 5leteket egymásnak, osszuk meg a titkainkat! Ha pedig kipróbálod valamelyik receptemet, gyere vissza, oszd meg velem, boldoggá teszel.

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!