Fűszeres őszi leves – a TÖKéletes
2014 november 4. | Szerző: Mónika Csík-Dakó |
Reggel nem volt idő tökölni, gyorsan ki kellett találni mi legyen az ebéd. Levesre vágytam, levesre és még levesre. Gyönyörű tök árválkodott a a konyhai kosárban, már láttam a sorsát. Sütöttem süteményt, amit később meg is osztok a nagyérdeművel, abba is került a megsütött tökből, de levest is alkottam belőle, amelynek leírhatatlan az íze, édes és sós, egzotikus és mennyei fűszeres, abbahagyhatatlan. Tökéletes!
Tehát, a tököt megsütöttem a sütőben, szépen karamellizálódott, eközben megtelt a ház az illatával, átalakult az ősz téllé és hallgattam egy kis andalító zenét, amire egy kedves Barátom hívta fel a figyelmemet :
Kis lábasba olívaolajat löttyintettem és 2 vékony szál sárgarépát karikáztam, 4-5 zsályalevél kíséretében. Pároltam 10 percig, azután fél deci vizet aláöntve hagytam bugyborogni. Amikor a répa már félpuhává változott, nem töketlenkedtem, belekapartam 15 dkg finom megsült tököt. Átforgattam és felöntöttem húslevessel, így kicsit több lett, mint 1 liter. Hagytam főni, közben megsóztam, reszeltem bele szerecsendiót és 2 evőkanál mézet csorgattam bele fél dl tej társaságában és 2 evőkanál tejfölt selymesítésnek. A répa megpuhult lassan, akkor összeturmixoltam a levest és hagytam a tűzön. 1 rozmaring ágacskát és 2-3 kakukkfű ágat dobtam bele. 2-3 percig még hagytam őket nyugalomban, aztán már tálaltam is. Tökfej voltam, így elfelejtettem magvakat pirítani a tetejére, de győzött az éhség. Pirított rozskenyérrel is tök jó ebéd !
Tökre kikészültem, amikor megettem, eltelít és átmelegít, szeretlek ősz!
Amire szükséged lehet:
– 15 dkg sült tök
– olívaolaj (2-3 evőkanálnyi)
– 2 szál vékonyka sárgarépa
– kb. 1/2 l húsleves vagy zöldségleves (akár kockából is)
– só
– csipet szerecsendió
– 2 ek. méz
– 1/2 dl tej (rizstejet használtam)
– 2 ek. tejföl
– 8-10 levél, rozmaring (kertben szedtem)
– kiskanálnyi kakukkfű (kertben szedtem, de morzsolt is megfelelő)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: