Fűszeres őszi leves – a TÖKéletes

2014 november 4. | Szerző: |

Reggel nem volt idő tökölni, gyorsan ki kellett találni mi legyen az ebéd. Levesre vágytam, levesre és még levesre. Gyönyörű tök árválkodott a a konyhai kosárban, már láttam a sorsát. Sütöttem süteményt, amit később meg is osztok a nagyérdeművel, abba is került a megsütött tökből, de levest is alkottam belőle, amelynek leírhatatlan az íze, édes és sós,  egzotikus és mennyei  fűszeres, abbahagyhatatlan. Tökéletes!

 

 

 

 

tokleves4

 

 

 

Tehát, a tököt megsütöttem a sütőben, szépen karamellizálódott,  eközben megtelt a ház az illatával, átalakult az ősz téllé és hallgattam egy kis andalító zenét, amire egy kedves Barátom hívta fel a figyelmemet :

Kis lábasba olívaolajat löttyintettem és 2 vékony szál sárgarépát karikáztam, 4-5 zsályalevél kíséretében. Pároltam 10 percig, azután fél deci vizet aláöntve hagytam bugyborogni. Amikor a répa már félpuhává változott, nem töketlenkedtem, belekapartam 15 dkg finom megsült tököt. Átforgattam és felöntöttem húslevessel, így kicsit több lett, mint 1 liter. Hagytam főni, közben megsóztam, reszeltem bele szerecsendiót és 2 evőkanál mézet csorgattam bele  fél dl tej társaságában és  2 evőkanál tejfölt selymesítésnek. A répa megpuhult lassan, akkor összeturmixoltam a levest és hagytam a tűzön. 1 rozmaring ágacskát és 2-3 kakukkfű ágat dobtam bele. 2-3 percig még hagytam őket nyugalomban, aztán már tálaltam is. Tökfej voltam, így elfelejtettem magvakat pirítani a tetejére, de győzött az éhség. Pirított rozskenyérrel is tök jó ebéd !

Tökre kikészültem, amikor megettem, eltelít és átmelegít, szeretlek ősz!

 

 

Amire szükséged lehet:

– 15 dkg sült tök

– olívaolaj (2-3 evőkanálnyi)

– 2 szál vékonyka sárgarépa

– kb. 1/2 l húsleves vagy zöldségleves (akár kockából is)

– só

– csipet szerecsendió

– 2 ek. méz

– 1/2 dl tej (rizstejet használtam)

– 2 ek. tejföl

– 8-10 levél, rozmaring (kertben szedtem)

– kiskanálnyi kakukkfű (kertben szedtem, de morzsolt is megfelelő)

 

tokleves2

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Megölellek,, hát eljutottál hozzám ! Főzni, sütni szerintem, csakis szeretettel lehet, szívből, én is így teszem. Rajongással főzök azoknak, akiket szeretek, de főzök, ha boldog vagyok, és akkor is, ha nem. Főzök ha kikapcsolódnék, főzök, ha elterelném a gondolataimat, mert megnyugtat, elrepít egy olyan világba, ahol nyugalom van, és csakis az alkotásé a főszerep. Olyan, mintha írnál egy verset, komponálnál egy dalt. Tele leszel izgalommal, kíváncsisággal, él tőle minden porcikád. Gyere velem, inspirálódj vagy inspirálj, adjunk 5leteket egymásnak, osszuk meg a titkainkat! Ha pedig kipróbálod valamelyik receptemet, gyere vissza, oszd meg velem, boldoggá teszel.

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!