Creme brulée – a krémesség felsőfoka

Nálunk nagyon népszerű édesség,- lenne –  csak nehezen veszem rá magamat olykor az elkészítésére, pedig nagyon egyszerű. Régebben úgy emlékszem tej-tejszín eleggyel dolgoztam, de ez a recept kizárólag tejszínből készült.

Azt tudtátok, hogy már 1691-ben is szerepelt szakácskönyvben? szóval idős már a lelkem, de nem veszített bájos eleganciájából.

 

A tejszínt forráspontig melegítsük egy kis vaníliakivonattal, vagy vanília kikapart magjával, de bele is dobhatjuk, amikor szétvágtuk, a végén úgyis leszűrjük.

Közben a tojások sárgáját a cukorral alaposan összedolgozzuk és a leszűrt, meleg tejszínt nagyon lassan hozzácsorgatjuk szűrőn keresztül, apránként, mert ha nem így tesszük, kicsapódik a tojások sárgája, megfőnek és kész a tejszínes rántotta 🙂 Habverővel keverjük a krémet folyamatosan, fürgén, gyorsan és akkor szép sima lesz a végére.

Nagyon lassan,… csorgassuk, …még lassabban, mint gondolnánk!

160 fokra melegítsük elő a sütőt !

Töltsük hőálló poharakba vagy a képen látható kis formákba. (6 db-ba fért bele, 2dl-enként)  Tegyünk konyharuhát egy mélyebb tepsi aljára, – hogy ne csúszkáljanak a tálkák, –  pakoljuk bele  mindet és öntsük fel forró vízzel, ami a tálak feléig érjen. Így szépen a gőzben lassan megfőnek- sülnek a krémek. Fedjük le alufóliával és hagyjuk 35 percig a sütőben.

Akkor jó, ha amikor megrázunk óvatosan egy tálat, nem folyós már benne a masszánk, de megreped esetleg a teteje. Ne süssük túl! Amikor ilyen, akkor vegyük ki, mert még akkor is sül tovább a forró formában. Hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg egy evőkanálnyi cukorral és karamellizáljuk rá a pisztolyunkkal.

Kézi fáklyát már bármelyik háztartási boltban lehet kapni,  megéri. A sütő grillezőjével, felső sütéssel nem lehet a cukrot karamellizálni, mert akkor tovább sülne  a krém.

Az viszont elgondolkodtatott, hogy legközelebb tejszínes-karamellt csorgatok a tetejére. Más, persze más, mert így a fáklyával egy mesebeli roppanós réteget hozunk létre, ami nem csak finom, hanem varázslatos is!

 

 

Szükséges hozzá:

– 7.5 dl habtejszín

– 2-3 vanília rúd

– 15 dkg cukor (barnát használtam)

– 8 tojássárgája

Tetejére:

– 12 dkg cukor

 

 

Címkék: ,
Tovább a blogra »