Francia krémes – a gaz csábító

 

Az úgy kezdődött, hogy rengeteg tojásfehérje maradt a creme brulée után (később elárulom annak a csodának is az elkészítését ) és elkeveredtem a fb-on a Torták, sütemények házilag oldalra, és rátaláltam erre az egyszerű kis süteményre, amire ha ránéz az ember, máris akarja és vagy elrohan egy közeli cukrászatba, vagy megsüti. Mivel nem akartam kidobni a fehérjéket, az utóbbi mellett voksoltam.

Első lépésként összemelegítettem a mézet, cukrot és vajat és megvártam, hogy kihűljön, és a többi hozzávalóval összegyúrtam, vagyis annyira szerencsés vagyok, hogy a gép elvégezte helyettem. Két labdacsra formáztam és betettem a hűtőbe 1 órára. Miután letelt, két lapot sütöttem belőle (35×25 cm-es tepsiben) de elbírt volna pár centivel nagyobbat is. Mindig beparázok ha lapot kell sütnöm sütikhez, mert a nyújtás nem erősségem. Az a lényeg, hogy lisztezzünk alá és egyenletes vastagságú legyen mindenhol a tésztánk. Kissé meg fog emelkedni, én kb. fél centiméteres vastagságúra nyúúújtottam.

A krémet nagyon egyszerű elkészíteni,mert főzős pudingport írt a recept ( legközelebb házi krémmel fogom készíteni). Ami még meglepett, hogy vízzel javasolták főzni a pudingot, én mindig tejjel késztettem eddig. Szerintem lehetne felesben is. Nos, most maradtam az eredeti receptél , meglepő módon. Felfőztem a pudingot  a vízzel, cukorral és még melegen beleforgattam a tojásfehérjékből felvert habot. Könnyű mesés krémmé változik. Szívem szerint csempésztem volna ebbe is egy kis mézet, de későn jutott eszembe és nem szerettem volna, ha emiatt felhígul. Így igazi mézes-krémes lett volna, de mégis más, mint amit mindenki ismer, talán az még grízes is. Úgy gondoltam ‘keretet’ kapott volna volna  a mézes tésztával és vált volna kerek egésszé – szerintem. Majd legközelebb.

Tejszínt habbá vertem, nem tettem bele fixálót, csak porcukrot.

Amikor kihűlt a lap,(és ez nem igaz, mert nem bírtam kivárni)  rákentem a krémet, szépen formázható, nem folyt szét. A tetejére halmoztam a tejszínt és óvatosan ráhasaltattam a másik mézes lapot. Így aztán a  langyos laptól kissé életre kelt a tejszínes réteg és a csokoládé is, de ez nem rontott az élvezeti értékén, mázlista vagyok 🙂

A tetejére tortabevonót javasolt a recept, de mivel nekem nem volt, így kakaóból, porcukorból, étolajból és vajból (vagy margarin) kevés forró víz hozzáadásával krémet kavartam ki. Csakis annyi vizet adagoljunk a szárazanyagokhoz, hogy folyékony krémmé váljanak! Ezt ráöntöttem a lapra és hűtőbe tettem. Pár órával később szeletelhető, mesés süteményt tehettem a családom elé.

Tudjátok ez az a fajta süti, amitől titokban büszkévé válik az ember, mert cukrászatban készítenek hasonlókat. Najóóó, a kis langyos lap malőrtől eltekintve, de hát nem csodaszép? és még finom is!

 

Amire szükséged lesz hozzá :

Mézes lapokhoz:

– 10 dkg cukor

– 10 dkg vaj

– 1 ek. méz

– 30 dkg liszt

– 1 tojás

– 1 tojás sárgája

– 1 kk.szódabikarbóna

 

Krém:

– 4 főzős pudingpor

– 1 liter víz

– 10 dkg cukor

a főzött krémbe

– 8 tojásfehérje

– 10 dkg (ehhez 20dkg cukrot írtak eredetileg, de 10-et tettem bele)

 

Tejszínes réteg:

– 1/2 l tejszín

 

Csokoládé:

– 5 ek. (Holland) kakaópor

– 7-8 ek. porcukor (átszitálva érdemes)

– 1 ek.étolaj

– 1 ek. vaj (vagy margarin)

– kb. 1-2 del víz (attól függ mennyire krémesre szeretnénk)

 

 

 

Címkék: , ,
Tovább a blogra »