Ricottás gnocchi – ne legyünk puhányak !

2015 január 30. | Szerző: |

gnocchi1

 

Rájöttem, hogy a gnocchi is egy túlmisztifikált valami, vagy csak nekem?! A lényeg, hogy aznap nem voltam túl jól, de inkább rosszul, viszont az asztalra akkor is ételt kell tenni. Ez is egy olyan recept, amire régóta áhítoztam, és kivételesen többedmagammal. A bevásárlós osztagnak leadtam a listát, elmentek, meglőtték, hazahozták, én meg megfőztem és megettük.

Összegyúrtam a  tésztát és előre pánikrohamaim voltak a kiszaggatását illetően, akkor még nem tudtam,hogy nem az a buktatója. Hagytam pihenni a tésztát  1 órát, azután játszottam vele, kígyókat hengergettem, de most annyira durcás voltam a  világra, mert nem éreztem jól magamat, hogy magányosan nyújtottam ,nem hívtam segítséget. A kígyókat harmad ujjnyi darabokra vágtam és villával kicsit megnyomkodtam,hogy mintája legyen. Később ezek semmivé váltak, kifőzés után. Az első adag kifőzésekor rájöttem, több lisztet is tehettem volna bele bátran,mert túl puhának bizonyult, így érzékeny volt, (van is egy ilyen barátnőm, Puha is, érzékeny is…) szóval a maradék tésztába még gyúrtam bele lisztet. Arra kell ügyelni, hogy ne kőkemény tésztánk legyen, de ne is puha. Biztosan egyértelműbb annak, aki mondjuk készített már nudlit. Érdekessége ennek a tésztának, hogy ha túrja az ember a netet, látja majd, hogy van aki krumpliból, van aki sütőtökkel ( ezt biztosan ki fogom próbálni) és van aki ricottából készíti. Mint az enyém.

A mártás lehet hozzá fűszeres -paradicsomos, vagy bármilyen, amit kedvelünk, én az alábbira vágytam. Olívaolajon fagyasztott spenótot olvasztottam kis lángon, reszeltem rá szerecsendiót, borsot őröltem rá, sóztam és belepréseltem egy duci fokhagymát. Szeretem, ha az íze jelen van, de nem bánt  a továbbiakban. Amikor felolvadt a spenót (nem pépesített, hanem leveles!) akkor beleöntöttem a tejszínt, kóstoltam pár perc után, megajándékoztam még fűszerekkel az előzőekből és hagytam kis lángon gyöngyözni úgy 10 percig. A leszűrt gnocchit rögtön a mártásba szedtem. Mire tálaltam még sűrűbb lett, imádom, ha a szósz rengeteg hozzá. Meghinthetjük még parmezánnal, hogy teljesen megőrüljünk tőle.

 

gnocchi2

 

amire szükség van hozzá :

Gnoccihoz (4 személyre) :

– 50 dkg ricotta

– 25 dkg liszt

– 15 dkg  parmezán

– 25 dkg liszt

– só

 

Mártáshoz:

-20 dkg dkg (leveles)  fagyasztott spenót

– 1 gerezd fokhagyma

– 1 kk őrölt szerecsendió

– só

– bors

– 5 dl tejszín

– parmezán a tálaláshoz

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Tarjányi Éva says:

    Kedves Mónika! A soha el nem apadó “mindannapi” (Időtlen időkig folyó :)) tennivalók miatt eddig csak gyakran a palacsinta és bundáskenyér világába száműzött énem 🙂 végre lázad és engedek a csábításodnak, kipróbálom, amit kipróbálsz -és bár nincs mindig lelkes beszerzőbrigádom hozzá, de talán nem is szükséges-, mert a receptek mind egyszerűek, okosak és praktikusak! Olvasva őket, máris segítettél, hisz egy feladattal mindig kevesebb: ha már a buksimat nem kell azon törnöm, “Na, mit együnk ma, ami nem olyan mint tegnap volt?? :)” Legyél továbbra is kreatív, lelkes, szemezgess, próbálgass, hogy nekünk már azt ne kelljen!!! 🙂

  2. Mónika Csík-Dakó says: (előzmény @Tarjányi Éva)

    Próbálkozom,próbálkozom, és az ilyen kedves sorok azok, amelyek újabb lendületet adnak az alkotáshoz. Ölelés Évi!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Megölellek,, hát eljutottál hozzám ! Főzni, sütni szerintem, csakis szeretettel lehet, szívből, én is így teszem. Rajongással főzök azoknak, akiket szeretek, de főzök, ha boldog vagyok, és akkor is, ha nem. Főzök ha kikapcsolódnék, főzök, ha elterelném a gondolataimat, mert megnyugtat, elrepít egy olyan világba, ahol nyugalom van, és csakis az alkotásé a főszerep. Olyan, mintha írnál egy verset, komponálnál egy dalt. Tele leszel izgalommal, kíváncsisággal, él tőle minden porcikád. Gyere velem, inspirálódj vagy inspirálj, adjunk 5leteket egymásnak, osszuk meg a titkainkat! Ha pedig kipróbálod valamelyik receptemet, gyere vissza, oszd meg velem, boldoggá teszel.

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!