Karácsonyi ajándék – pecsenyekacsa mája varázs
2015 december 29. | Szerző: Mónika Csík-Dakó |
Az elmúlt hónapjaim nem teltek egyszerűen, egy kisebb láb-sztori nehezítette meg, gyakorlatilag az egyik lábam egy kisebb műtétet követően fájdalommal telve maradt meg nekem, így a készülődés nagy része elmaradt, de az élet meg halad, meglepni szeretek, így ha bezárva is az otthonunkba, de próbáltam minden szerettemnek olyan dolgokat keresni a netről, ami őszinte meglepetés számukra és boldogsággal tölti el őket. A kacsamáj hadművelet is ilyesmi volt, annyit még gondoltam csak tudok már a tűzhely mellett totyorogni, míg megsül. A sógornőm férjét gondoltam meglepni vele elsősorban…oh, hogy erre nincs szebb 1etlen kifejezés! 🙂
Az első lépés az volt, hogy felolvasztottam a zsiradékot és a hagymákat elkezdtem párolni,( kb.8-12 perc, kivétel a fokhagyma) majd friss zsályaleveleket dobáltam bele, és egy marék kakukkfüvet. 1 perc után már pakolásztam bele a megtisztított, megmosott, leszárított májat. Ekkor tettem bele a fokhagymát. Nem sózzuk meg, kizárólag a végén, hiszen megkeményedhet a máj.
Kora reggel már elkészítettem a gesztenyét, amit előző este beáztattam, bevagdostam, és száraz serpenyőben, zsírpapíron a sütőben 20-25 perc alatt készre sütöttem. 3-4 gesztenye belsejét apróra vágtam, és aszalt áfonyát is készítettem mellé.
A májat készre sütjük, amikor már nem véres a belseje, de puha már, akkor készen van. Én ki szoktam halászni egyet és egész egyszerűen szétvágom, megvizsgálom…azután megeszem. Ha kissé magába szívta a zsiradékot, bátran adjunk hozzá.
3-4 perc sütés után hozzáadom a gesztenyét, a megpucolt almát, és az áfonyát is és sütöm tovább együtt. Én akár friss áfonyával is kipróbálnám, de most nem állt rendelkezésemre.
Ha kész a máj, leveszem a tűzről, borsozom és sózom. Beleszedem az aprítóba és pár evőkanálnyit a zsírból is kanalazok rá. Szójaszószt cseppentek bele és turmixolom. Üvegekbe szedem és a leszűrt zsiradékkal zárom a tetejét, hűtőben várakozik átadásig.
Isteni finom pirítósra halmozva majonézzel vagy paradicsommal, de én magában is megeszegetem.
Amire szükséged lesz:
– 1/2 kg kacsamáj
– 10 dkg mangalica zsír
– 1-2 fej lilahagyma
– 3-4 szem gesztenye
– 1 szem alma (mind1 milyen fajta)
– 1 nagy fej vöröshagyma (én most főzőhagymát találtam itthon)
– 2 gerezd préselt fokhagyma
– 6 -8 db zsályalevél
– 1 kk. kakukkfű
– 1 ek.szójaszósz (édes)
– bors
– só
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: