Svéd húsgolyók – számomra az addiktív kategória
2015 december 29. | Szerző: Mónika Csík-Dakó |
Ez is egy olyan étel, amit csak úgy elém sodort a net egy nap, és azóta csak főzöm és főzöm és főzöm, mert állandóan ezt rendelik tőlem. De meg fogjátok érteni ti is, ha kipróbáltátok. A fotó sajnos este készült, így nem adja vissza hűen, amit nyújtott számunkra a svédség.
Mindig idegenkedtem a tészta és a húsgombóc párosításától, de itt egyszerűen ezt kívánja meg az étel, és a mártás különleges íze csak egésszé varázsolja, és most nem sokat variáltam rajta, kizárólag, hogy belecsempésztem egy kis parmezánt, mert az nekem kell.
Viszonylag gyorsan elkészíthető étel, hiszen a húsgombóc összetevőit csak össze kell gyúrni, kis golyókat formálni és vajban kisütni, de inkább több tételben süssük, ne zsúfoljuk be az edénybe őket, szebben és gyorsabban sülnek meg. A mártás hozzávalóiból besamelt készítünk, azaz a zsiradékon megpirítjuk pár percig a lisztet, azután tejszínnel csomómentesre varázsoljuk és felöntjük a húslevessel, ízesítjük parmezánnal, sóval.
A tésztát bő vízben kifőzzük, és lecsepegtetve egy kivajazott tál aljára halmozzuk. Rápakolásztam a guszta kis gombócokat,( a maradék vajas zsiradékot is) leöntöttem a mártással, cheddart reszeltem rá és bedugtam átmelegedni a sütőbe. Megvártam, míg ráolvad a sajt és már tálaltam is.
Piros, édes szósszal tettem különlegesebbé, szeretem a sósat és édeset együtt. Fagyasztott gyümölcsökből is készíthető, ehhez piros, vegyes csomagot választottam. (eper, áfonya, ribizli,meggy stb.) Feltettem egy kis lábasban 4-5 evőkanálnyi barnacukorral melegedni, hagytam sűrűsödni, amikor hűlt, még sűrűbb lett és kis tálkában adtam az étel mellé.
Húsgolyókhoz szükséged lesz:
– 1/2 kg darált marha (nyakat használtam)
– 1/2 kg sertés (comb v. lapocka is megfelelő)
– 1 nagyobb fej hagyma párolva
– 1 dl zsemlemorzsa
– 2 tojás
– 1/2 tk. őrölt szegfűbors
– 1/4 tk. őrölt szerecsendió
– só ízlés szerint
– őrölt bors ízlés szerint
– 2 maréknyi reszelt parmezán sajt
– vaj a sütéshez
Mártáshoz:
– 10 dkg vaj
– 2 púpos ek. liszt
– 2.5 dl tejszín
– 3 dl marhahúsleves (leveskockából készítettem)
– só
– 1 marék reszelt parmezán sajt
Piros szószhoz:
– piros gyümölcsök
– 4-5 ek. cukor ( barnát használtam)
Tészta:
– 500 g tészta (ízlés szerinti forma, és durumlisztből készültet használtam)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Mind csodálatos, mind nagyon jó és ötletes recept, de a svéd húsgolyó a leg-leg-legjobb! Mindig kérem, ha csinálsz!
ó, itthon is mindig ezt rendeli a kis csapat, újra és újra és újra…..