Svéd húsgolyók – számomra az addiktív kategória

 

 

Ez is egy olyan étel, amit csak úgy elém sodort a net egy nap, és azóta csak főzöm és főzöm és főzöm, mert állandóan ezt rendelik tőlem. De meg fogjátok érteni ti is, ha kipróbáltátok. A fotó sajnos este készült, így nem adja vissza hűen, amit nyújtott számunkra a svédség.

Mindig idegenkedtem a tészta és a húsgombóc párosításától, de itt egyszerűen ezt kívánja meg az étel, és a mártás különleges íze csak egésszé varázsolja, és most nem sokat variáltam rajta, kizárólag, hogy belecsempésztem egy kis parmezánt, mert az nekem kell.

Viszonylag gyorsan elkészíthető étel, hiszen a húsgombóc összetevőit csak össze kell gyúrni, kis golyókat formálni és vajban kisütni, de inkább több tételben süssük, ne zsúfoljuk be az edénybe őket, szebben és gyorsabban sülnek meg. A mártás hozzávalóiból besamelt készítünk, azaz a zsiradékon megpirítjuk pár percig a lisztet, azután tejszínnel csomómentesre varázsoljuk és felöntjük a húslevessel, ízesítjük parmezánnal, sóval.

A tésztát bő vízben kifőzzük, és lecsepegtetve egy kivajazott tál aljára halmozzuk. Rápakolásztam a guszta kis gombócokat,( a maradék vajas zsiradékot is) leöntöttem a mártással, cheddart reszeltem rá és bedugtam átmelegedni a sütőbe. Megvártam, míg ráolvad a sajt és már tálaltam is.

Piros, édes szósszal tettem különlegesebbé, szeretem a sósat és édeset együtt. Fagyasztott gyümölcsökből is készíthető, ehhez piros, vegyes csomagot választottam. (eper, áfonya, ribizli,meggy stb.) Feltettem egy kis lábasban 4-5 evőkanálnyi barnacukorral melegedni, hagytam sűrűsödni, amikor hűlt, még sűrűbb lett és kis tálkában adtam az étel mellé.

 

 

Húsgolyókhoz szükséged lesz:

– 1/2 kg darált marha (nyakat használtam)

– 1/2 kg sertés (comb v. lapocka is megfelelő)

– 1 nagyobb fej hagyma párolva

– 1 dl zsemlemorzsa

– 2 tojás

– 1/2 tk. őrölt szegfűbors

– 1/4 tk. őrölt szerecsendió

– só ízlés szerint

– őrölt bors ízlés szerint

– 2 maréknyi reszelt parmezán sajt

– vaj a sütéshez

 

Mártáshoz:

– 10 dkg vaj

– 2 púpos ek. liszt

– 2.5 dl tejszín

– 3 dl marhahúsleves (leveskockából készítettem)

– só

– 1 marék reszelt parmezán sajt

 

Piros szószhoz:

– piros gyümölcsök

– 4-5 ek. cukor ( barnát használtam)

Tészta:

– 500 g tészta (ízlés szerinti forma, és durumlisztből készültet használtam)

 

 

 

Címkék: ,
Tovább a blogra »