Fűszeres karfiolpogácsák zöldcitrommal bolondítva – avagy, amikor egyik boltban sem találsz cukkinit és felmegy a pumpa benned
2016 június 7. | Szerző: Mónika Csík-Dakó |
Reggel, mintha állapotos lennék, tört rám, hogy cukkini puffancsot akarok enni!!! Na, de amikor már a második ABC-ben sem volt – kedvencem volt az ‘olyat nem tartunk’ – dühösen a karfiolért nyúltam és mire a pénztárhoz értem, kezdett körvonalazódni, mit is szeretnék enni, és élt emlékeimben egy recept….
A karfiolt rózsáira szedtem és vízbe tettem, – jobb a békesség – ha lakója van, másszon ki és keressen más lakhelyet magának alapon. A felét használtam fel, ami úgy 20-25 dkg lehetett. A másik feléből üvegtésztás leves készül majd.
A karfiol rózsáit megfőztem, de szúrjatok néha bele ellenőrzésképpen villát, hogy ne főjjön szét nagyon. Amikor már belement a villa, akkor kiszedtem, hagytam szűrőben lecsepegni. Spenótot olvasztottam ki és lecsepegtettem. (a kertünkben termett)
A karfiolt villával széttörtem-nyomkodtam, belekevertem a spenótot feldarabolt formában, tojásokat ütöttem bele és a többi hozzávalóval alaposan elkevertem.
Serpenyőben zsiradékot olvasztottam és evőkanállal beleszaggattam a masszát, itt-ott igazítgatva-formálva. Oldalanként pár perc elég, szép barnás-piros színt kapjon, kis lángon sütöttem. Úgy 8 darab pogácsám lett.
Zöld citrommal, paradicsommal tálaltam, de korianderrel is el tudtam volna képzelni még a masszát vagy marék parmezánnal akár. Könnyű finomság, diétába is illeszthető.
Amire szükséged lesz:
- 20-25 dkg karfiol
- 4 dkg spenót
- 2 tojás
- 2 ek.kukoricaliszt
- egy marok petrezselyem
- 1 gerezd fokhagyma (préselve, én nem kedvelem, ha domináns ízként van jelen)
- 1 szál újhagyma apróra vágva
- só
- bors (csipet)
- 4 csipet szerecsendió (imádom, ha kiérződik)
- 2 ek. zsiradék a sütéshez
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: