A szülinap tortája

2017 január 5. | Szerző: |

Néha kicsit személyesebbek a receptjeim, de hát nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, nem vagyok szakács vagy cukrász, hanem családban élek és próbálom boldoggá tenni minden tagját a finomságokkal is.

Anyukám születésnapján sütöttem meg ezt a tortát, mert nagy népszerűségnek örvend családom minden tagjánál a sajttorta. A választásom a fehércsokisra esett, piros öntetet készítettem hozzá. Íme:

15902858_10211893148193810_477446232_o

 

Szeretem készíteni, szeretem ahogyan a finom piros gyümölcsök gyöngyözve válnak selymes öntetté, szeretem az illatát mind a süteménynek, mind a gyümölcsöknek, szeretem összeállítani, na és Anyukám biztosan összehúzná a szemöldökét, de szeretem lenyalni a kanalat, és ha nincs gyerkőc aki megtehetné épp’, kiszedni az utolsó csepp finom krémet is a tálból, nem részletezem milyen módszerrel, eszközről nem beszélnék ebben az esetben. 🙂

Az ünneplés előtt 1 nappal érdemes elkészíteni, jót tesz neki, ha kihűl, könnyebben szeletelhető.

 

Amire szükség lesz:

  • 10 dkg keksz (én ízesítetlen, úgymond száraz kekszet szoktam keresni, most Győri édest használtam)
  • 10 dkg mogyoró (ha nincs, nem gond, akkor több kekszet teszek bele)
  • 1 csipetnyi só
  • 7.5 dkg márkázott vaj (nem Margarin!)

A kekszet késes robotgéppel szoktam összedarabolni, hozzákeverni a száraz hozzávalókat, majd a vajat felolvasztva, és ezt a masszát beletapicskolom kézzel egy kerek, sütőpapíros formába. Hűtőben pihentessük úgy 30 percet!

 

A sajtkrémhez szükséged lesz:

  • 75 dkg sajtkrémre, ehhez Mascarponet szoktam vásárolni
  • 10 dkg olvasztott fehér csokoládéra
  • 300 ml tejszínre
  • 3 db tojásra
  • 1 db vaníliára
  • 7.5 dkg lisztre
  • 10 dkg porcukorra

A tejszínben felolvasztott fehér csokoládét,- ha hűlt kissé,-  beleöntjük a keverőtálba tett krémsajthoz, tojásokat beleütöm, a kikapart vanília magjait is, hozzászitálom a porcukrot és a lisztet, és csomómentesre kevertetem a géppel.

A krémet a kekszalapra öntöm, és 150 fokon sütöm a sütőben kb. 1 órát. Akkor lesz jó, ha barnulni kezd a teteje, a széle már szilárdul , de rezeg még a sütemény közepe.

Hagyom hűlni és hűtőbe teszem egy éjre, de legalább 3-4-5 órára. Szüksége van rá! 🙂

A piros öntethez:

  • 20-30 dkg fagyasztott piros gyümölcs
  • 3-4 ek. barna cukor

Tálba teszem és kis lángon melegíteni kezdem, hagyom összefőni 20 percet is. A sütemény mellé tálalom kis tálban, de a díszítéshez a tetejére is öntök belőle, reszelek rá fehér csokoládét.

 

15935550_10211893149393840_253698629_o

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Tebu Klingert says:

    A legfinomabb ajándék volt szülinapomra, ha lehet, a következő is ezt kérném!

  2. Mónika Csík-Dakó says: (előzmény @Tebu Klingert)

    A következőre még finomabbat kell választanom,hogy felülmúljam ezt! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Megölellek,, hát eljutottál hozzám ! Főzni, sütni szerintem, csakis szeretettel lehet, szívből, én is így teszem. Rajongással főzök azoknak, akiket szeretek, de főzök, ha boldog vagyok, és akkor is, ha nem. Főzök ha kikapcsolódnék, főzök, ha elterelném a gondolataimat, mert megnyugtat, elrepít egy olyan világba, ahol nyugalom van, és csakis az alkotásé a főszerep. Olyan, mintha írnál egy verset, komponálnál egy dalt. Tele leszel izgalommal, kíváncsisággal, él tőle minden porcikád. Gyere velem, inspirálódj vagy inspirálj, adjunk 5leteket egymásnak, osszuk meg a titkainkat! Ha pedig kipróbálod valamelyik receptemet, gyere vissza, oszd meg velem, boldoggá teszel.

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!