A szülinap tortája
2017 január 5. | Szerző: Mónika Csík-Dakó |
Néha kicsit személyesebbek a receptjeim, de hát nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, nem vagyok szakács vagy cukrász, hanem családban élek és próbálom boldoggá tenni minden tagját a finomságokkal is.
Anyukám születésnapján sütöttem meg ezt a tortát, mert nagy népszerűségnek örvend családom minden tagjánál a sajttorta. A választásom a fehércsokisra esett, piros öntetet készítettem hozzá. Íme:
Szeretem készíteni, szeretem ahogyan a finom piros gyümölcsök gyöngyözve válnak selymes öntetté, szeretem az illatát mind a süteménynek, mind a gyümölcsöknek, szeretem összeállítani, na és Anyukám biztosan összehúzná a szemöldökét, de szeretem lenyalni a kanalat, és ha nincs gyerkőc aki megtehetné épp’, kiszedni az utolsó csepp finom krémet is a tálból, nem részletezem milyen módszerrel, eszközről nem beszélnék ebben az esetben. 🙂
Az ünneplés előtt 1 nappal érdemes elkészíteni, jót tesz neki, ha kihűl, könnyebben szeletelhető.
Amire szükség lesz:
- 10 dkg keksz (én ízesítetlen, úgymond száraz kekszet szoktam keresni, most Győri édest használtam)
- 10 dkg mogyoró (ha nincs, nem gond, akkor több kekszet teszek bele)
- 1 csipetnyi só
- 7.5 dkg márkázott vaj (nem Margarin!)
A kekszet késes robotgéppel szoktam összedarabolni, hozzákeverni a száraz hozzávalókat, majd a vajat felolvasztva, és ezt a masszát beletapicskolom kézzel egy kerek, sütőpapíros formába. Hűtőben pihentessük úgy 30 percet!
A sajtkrémhez szükséged lesz:
- 75 dkg sajtkrémre, ehhez Mascarponet szoktam vásárolni
- 10 dkg olvasztott fehér csokoládéra
- 300 ml tejszínre
- 3 db tojásra
- 1 db vaníliára
- 7.5 dkg lisztre
- 10 dkg porcukorra
A tejszínben felolvasztott fehér csokoládét,- ha hűlt kissé,- beleöntjük a keverőtálba tett krémsajthoz, tojásokat beleütöm, a kikapart vanília magjait is, hozzászitálom a porcukrot és a lisztet, és csomómentesre kevertetem a géppel.
A krémet a kekszalapra öntöm, és 150 fokon sütöm a sütőben kb. 1 órát. Akkor lesz jó, ha barnulni kezd a teteje, a széle már szilárdul , de rezeg még a sütemény közepe.
Hagyom hűlni és hűtőbe teszem egy éjre, de legalább 3-4-5 órára. Szüksége van rá! 🙂
A piros öntethez:
- 20-30 dkg fagyasztott piros gyümölcs
- 3-4 ek. barna cukor
Tálba teszem és kis lángon melegíteni kezdem, hagyom összefőni 20 percet is. A sütemény mellé tálalom kis tálban, de a díszítéshez a tetejére is öntök belőle, reszelek rá fehér csokoládét.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
A legfinomabb ajándék volt szülinapomra, ha lehet, a következő is ezt kérném!
A következőre még finomabbat kell választanom,hogy felülmúljam ezt! 🙂