Vadas mártás sült zsemlegombóccal, szűzzel- ahogyan vágytam rá
2017 július 3. | Szerző: Mónika Csík-Dakó |
A szűzpecsenyét lehártyáztam, ujjnyi vastag szeletekre vágtam, majd megszórtam a fűszerekkel, amiket én mozsárban zúztam össze. A húst betettem pihenni a hűtőbe, de korábban is előkészíthetjük, akár 1 nappal az étel elkészítése előtt, hogy jól összeérjenek az ízek. Majd fogjuk a hagymát és égessük szénné, kint parolázzunk a tornácon a kávénkkal, de ez el is hagyható. 🙂 Utána fogjunk egy teflont és pároljunk benne újra hagymát, amire már figyelünk. A megmosott, feldarabolt zöldségeket, kicsit pihentessük a hagymán, kevergessük közepes lángon. Felöntöttem vízzel, amennyi ellepi, és az összemorzsolt fűszereket is tegyük bele, főzzük puhára szép lassan. Ha megfőttek, botmixerrel pépesítsük és tegyük bele a tejfölt, mustárt, citromlevet és tárkonyt. Kóstoljuk meg!! Pótoljuk szájunk íze szerint akár tejföllel, fűszerrel, ami nekünk hiányzik belőle. Nekem például túl zeller-domináns íze volt, ami bántott, így főztem egy sárgarépát és beleturmixoltam. (túl nagy zellert tettem bele, az alul megadott hozzávalóknál azért írtam 2 db répát) Nekifogtam a zsemlegombócoknak. A széttépkedett zsemlét a tejjel meglocsoltam, és a tojásokat felverve ráöntöttem. Apróra vágott hagymával, petrezselyemmel ízesítettem, maroknyi majorannával, pépesre zúzott fokhagymával. Annyi zsemlemorzsát adtam hozzá, hogy azért lágy maradjon a tészta, de szépen összeálljon. A muffin sütőformát kivajaztam és meghintettem zsemlemorzsával. Ebbe kanalaztam bele a masszából. 180 fokon sütöttem. Amikor ropogósra sült, akkor vettem ki a sütőből. Amíg sült a zsemlegombóc, addig meggrilleztem a kis hússzeleteket, előtte szépen bekentem olívaolajjal vékonyan. Gyönyörű csíkos kabátot kaptak a grillezőtől. (Ikeában kapható lecsatolható nyeles típusú, sütőbe is tehető így ) Egy hatalmas tálon körberendezgettem a forró sült zsemlegombócokat, a közepére öntöttem a mártást és ráhalmoztam a guszta kis szűz szeleteket. Rozmaringgal díszítettem. Amire szükséged lesz hozzá:- 2 db szűzpecsenye
- kakukkfű
- rozmaring
- tárkony
- 3 gyökér
- 1 zeller
- 2 répa
- 1 hagyma
- 4 babérlevél
- pár szem borókabogyó
- koriander
- 6 ek.tejföl
- 1 citrom
- 1-2 ek.mustár
- 3 zsemle széttépkedve
- 1 nagy marék petrezselyem apróra vágva
- 2 dl tej
- kb. 10 dkg zsemlemorzsa
- fokhagyma
- fél vöröshagyma (2 ek.)
- 2 ek. majoranna kisebb hagyma
- 2 tojás
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: