Nagyon elhanyagoltan kerül étlapra nálunk a lencse, de nem tudok rájönni miért. Mesebeli a színe, teljesen belesimul az ízlésvilágomba pedig, és ebben a zord hidegben nincs is jobb egy ilyen testet-lelket átmelegítő ételnél. Na és ahogy megláttam a bolt polcán, úgy éreztem annyira szép, kapnia kell egy esélyt.
A színe, mint a lemenő napé egy langyos nyári estén, és szinte percek alatt elkészíthető, szereti a fűszereket, variálható szerintem akár curryvel is, vagy ahogyan én készítettem, babérlevéllel. Jóban van a tejföllel vagy a joghurttal is, és elbír maga mellé egy jó pörköltet vagy csak tükörtojást, de én leginkább magában szeretem. Sokoldalú, ízletes étel.
Amire szükséged lesz hozzá: (min.6 adag)
Az olívaolajban megpároltam az apróra vágott vöröshagymát, közben rádobtam 2-3 gerezd fokhagymát is, jól elnyomva a kés lapjával. Amikor már puha volt a hagyma, rákanalaztam a sűrített paradicsomot és a mustárt is, átforgattam. Kimértem a vizet és szemmértékre a 3/4-ét ráöntöttem. Kevergettem, átforrósítottam, hagytam, hogy a masszák feloldódjanak a vízben.
A lencsét alaposan átmostam egy szűrő segítségével és beleöntöttem a hagymás-fűszeres alapba. Beledobtam a maradék fokhagymákat épp csak bemetszve , fűszereztem sóval, borssal és a babérokkal. Ennyi az egész, végtelenül egyszerű és gyors!
Kb.20 perc alatt puhára főtt. Amikor olykor láttam, hogy szüksége van folyadékra, mert elfőtt a leve, pótoltam a kimért vízből. Kóstolás alapján dőlt el a puhasága. Nem kevertem bele, csak kis tálkában tálaltam mellé a tejfölt – most azzal ettük.
Még pompásabban mutatott a kék tányérjaimban, és sikere volt, szerintem ezután már nem fogom mellőzni a konyhámból!