Piskótatekercs, epres-mascarponés krémmel – avagy a “nincsvalami?” válasza

2021 május 16. | Szerző: |

Minden vasárnap délután fél 4 fele elhangzik egy bűvös kérdés :  “nincsvalamii?”.  Ezért most is kellett valami, amit odatolhatok a kis orrok elé lazán, hogy “de, akad valami”.

Ma kripli napot éltem második napja, így vánszorogva, türelmetlenül álltam neki sütni, hogy kicsit végre kikapcsoljon valami, de éreztétek már azt, amikor minden idegesít?! Hát így sütni…ááá! De jött a felmentő sereg és segítettek, pillanatok alatt a sütőbe került a piskóta, eper lett feldarabolva, krém összerakva és már töltöttük is és voálá!!

A fehérjéket vertem először csipet sóval és 7 dkg cukorral keménnyé, félretettem egy tálba. A sárgákat csipet sóval és 5 dkg cukorral kevertem krémesre. Pár perccel később a tejet belelöttyintettem, majd beleszitáltam a sütőporos lisztet. Átforgattam újra és újra, majd a hab harmadával lazítottam intenzívebb mozdulatokkal, és a maradék habbal pedig gyengéden forgattam össze. Mehetett is a sütőpapíros nagy gáztepsibe szépen elegyengetve.

175 fokon sütöttem úgy kb.15 p alatt, de érdemes figyelni, mert kiszáradhat.

Amikor kivettem, melegen feltekertem és hagytam kicsit hűlni.

Kikevertem a krémet ( itt bármit kihagyhatsz, hozzá is tehetsz, alapelvem, kóstold, ízesítsd ízlésed, fantáziád szerint, akár reszelt csoki is mehet még bele vagy kandírozott gyümölcs, apróra vágott menta)  és a kiterített lapra kentem, feltekertem és meghintettem porcukorral.

Ugye, hogy gyors és egyszerű?

 

A piskótához szükséged lesz:

  • 5 db tojás
  • 12 dkg cukor (barnát használtam)
  • 2 g sütőpor
  • 9 dkg liszt
  • 2 csipet sót
  • 50 ml tej

A krém:

  • 25 dkg mascarpone
  • 4-5 evőkanál tejszínhab
  • porcukor ízlés szerint
  •  vanília ízlés szerint
  • 25 dkg eper összedarabolva
  • reszelt citromhéj csipetnyi
  • reszelt narancshéj csipetnyi

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Megölellek,, hát eljutottál hozzám ! Főzni, sütni szerintem, csakis szeretettel lehet, szívből, én is így teszem. Rajongással főzök azoknak, akiket szeretek, de főzök, ha boldog vagyok, és akkor is, ha nem. Főzök ha kikapcsolódnék, főzök, ha elterelném a gondolataimat, mert megnyugtat, elrepít egy olyan világba, ahol nyugalom van, és csakis az alkotásé a főszerep. Olyan, mintha írnál egy verset, komponálnál egy dalt. Tele leszel izgalommal, kíváncsisággal, él tőle minden porcikád. Gyere velem, inspirálódj vagy inspirálj, adjunk 5leteket egymásnak, osszuk meg a titkainkat! Ha pedig kipróbálod valamelyik receptemet, gyere vissza, oszd meg velem, boldoggá teszel.

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!