Piskótatekercs, epres-mascarponés krémmel – avagy a “nincsvalami?” válasza
2021 május 16. | Szerző: Mónika Csík-Dakó |
Minden vasárnap délután fél 4 fele elhangzik egy bűvös kérdés : “nincsvalamii?”. Ezért most is kellett valami, amit odatolhatok a kis orrok elé lazán, hogy “de, akad valami”.
Ma kripli napot éltem második napja, így vánszorogva, türelmetlenül álltam neki sütni, hogy kicsit végre kikapcsoljon valami, de éreztétek már azt, amikor minden idegesít?! Hát így sütni…ááá! De jött a felmentő sereg és segítettek, pillanatok alatt a sütőbe került a piskóta, eper lett feldarabolva, krém összerakva és már töltöttük is és voálá!!
A fehérjéket vertem először csipet sóval és 7 dkg cukorral keménnyé, félretettem egy tálba. A sárgákat csipet sóval és 5 dkg cukorral kevertem krémesre. Pár perccel később a tejet belelöttyintettem, majd beleszitáltam a sütőporos lisztet. Átforgattam újra és újra, majd a hab harmadával lazítottam intenzívebb mozdulatokkal, és a maradék habbal pedig gyengéden forgattam össze. Mehetett is a sütőpapíros nagy gáztepsibe szépen elegyengetve.
175 fokon sütöttem úgy kb.15 p alatt, de érdemes figyelni, mert kiszáradhat.
Amikor kivettem, melegen feltekertem és hagytam kicsit hűlni.
Kikevertem a krémet ( itt bármit kihagyhatsz, hozzá is tehetsz, alapelvem, kóstold, ízesítsd ízlésed, fantáziád szerint, akár reszelt csoki is mehet még bele vagy kandírozott gyümölcs, apróra vágott menta) és a kiterített lapra kentem, feltekertem és meghintettem porcukorral.
Ugye, hogy gyors és egyszerű?
A piskótához szükséged lesz:
- 5 db tojás
- 12 dkg cukor (barnát használtam)
- 2 g sütőpor
- 9 dkg liszt
- 2 csipet sót
- 50 ml tej
A krém:
- 25 dkg mascarpone
- 4-5 evőkanál tejszínhab
- porcukor ízlés szerint
- vanília ízlés szerint
- 25 dkg eper összedarabolva
- reszelt citromhéj csipetnyi
- reszelt narancshéj csipetnyi
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Ahh, csak egy morzsát!!!!