Túrós rózsa – fűszeresen, áfonyásan, édességre vágyósan
2014 augusztus 29. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
A következő sütemény recept is egy olyan finomság, ami állandóan elém keveredett a neten, és mivel este ‘azonnal sütnöm kell valamit’ érzés hatalmasodott el rajtam, rá esett a választásom. Gondoltam hogy fognak örülni reggel az aprók, ha ott lesz a pulton a sok finom túróság!
A legkisebb fiammal álltunk neki, sokat segített, repült a porcukor, szóródott a bors, de nem hagytam,hogy a nevetésen kívül más uralja a kis konyhánkat, és engem. Ült a pulton és dolgozott komoly arccal, egy kis darab tésztából próbálta kihozni a legjobbat.
A tejben felfuttattam az élesztőt, a vajat felolvasztottam (de ne melegen tegyük a tésztához!) A tésztát összegyúrattam a robotgépemmel, ( váljon el az edény falától) és hagytam állni, alufóliát dobtam rá, ébredezzen csak. Elmentünk sétálni, az állatkereskedésben megcsodáltuk a kopasz tengerimalacot, aztán vásároltunk pár apróságot és mire hazaértünk, 2szeresére, 3szorosára nőtt meg a kis tésztánk.
Hazaérve a túrót villával szétnyomkodtam, csipetnyi szerecsendiót őröltem bele, maréknyi áfonyát dobtam hozzá, de azt is szétpaszíroztam a villával, és a többi hozzávalóval kikevertem. 1 evőkanálnyi tönköly búzadarát szórtam még hozzá.
Sem a tésztához, sem a töltelékhez nem használtam fel az eredeti receptben előírt cukor mennyiségét, mégis édes lett, és hát ott van még rá a porcukor is.
Örömmel konstatáltam, hogy a gyerekek sem panaszkodtak, hogy nem elég édes, pedig ők aztán édesszájúk !
A tésztát vékonyra kinyújtottam és 10 cm-es átmérőjű korongokat szúrtam ki belőlük. Kiadós a recept, mert két korong kell egy süteményhez, mégis nekem úgy 12-13 db rózsám lett.
A tészta hajtogatását itt találjátok, ez egy csoda jó oldal, érdemes böngészni is itt:
http://kifoztuk.hu/receptjeink/item/turos-rozsa
Kerámia tepsibe rendezgettem a süteményeket, de sütőpapírral kibélelt tepsiben is jó. Hagytam kelni 50 fokos sütőben, úgy 30 percet, aztán 180 fokon pirulásig sütöttem, kb. 20 perc alatt sültek meg, érdemes belesni rájuk, minden sütő más és más.
Amikor kisültek, szállingózó porcukorral díszítettem.
Amire szükséged lesz hozzá:
– 50 dkg liszt ( 35 dkg gluténmentest és 15 dkg tönkölyt használtam)
– 2 dl langyos tej (laktózmentest használtam)
– 10 dkg olvasztott vaj
– 1 tojás
– 2,5 dkg élesztő
– 5 dkg cukor (barna cukrot használtam)
– 1 kávéskanál só
Túró töltelék:
– 25 dkg túró
– 4 dkg cukor
– 1/2 citrom reszelt héja
– maréknyi áfonya (helyettesíthető mással vagy el is hagyható)
– szerecsendió ( csipetnyi)
– 1 evőkanál búzadara (tönkölyt használtam)
Lekenéshez:
– 1 tojás villával enyhén felverve
Díszítéshez:
– porcukor
Balzsamecetes-roppanós jégkrém – a nyárral kézenfogva érkező
2014 június 20. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Már tavaly is sok jégkrémet készítettem, igyekszem idén megosztani veletek az 5leteimet. Gyorsan elkészíthetőek, variálhatóak kedvünkre, ízlésünkhöz alakítva. Ma egy kekszes, csokidarás változatot készítettem balzsamecettel.
A tejszínt felvertem, – és isteni lett volna , ha sikerül keményre – néha azt gondolom egyik sincs jóban velem, mert mindig lágy az utolsó fázis, amivel dolgozhatok. Belemorzsoltam a kekszet csak úgy a markomban szorongatva, belereszeltem a csokoládét, bele az összes hozzávaló és és újraindítottam a habverőt 2-3 percre, hogy a gyümölcsök kissé összetörjenek. Nem édesítem nagyon, a gyümölcsök és a többiek eléggé megédesítik szerintem, bár mi amúgy sem kedveljük a nagggyyooon édes sütiket, fagyikat, ételeket.
Aztán mehet akár tálban, akár kis formákban a fagyasztóba. (formákat már bárhol beszerezhetünk Tesco, Dm…) Pár óra és fogyasztható .
Amire szükséged lesz:
– 1 zacskós tejszín (3 dl)
– 2 ek. méz
– 1 ek. balzsamecet
– 6 kocka étcsokoládé (Milkát használtam)
– 2 ek. fügelekvár (opcionális)
– 5 dkg áfonya (most fagyasztottat használtam)
– 5 dkg eper
6 db teljes kiőrlésű keksz (szétmorzsolva)
Hazaváró pite – pulcsi helyett melegít
2014 november 6. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Ez egy roppant gyors pite, ezért is kedvelem és mindig kedvemre variálom, mert jó kis alap, amire bármit pakolászhatunk, akár magokat, gyümölcsöket és ne sajnáljuk ! Olykor a legvégén megszórom barna cukorral, imádom, ahogyan ropogóssá varázsolja az én egyszerű kis sütimet. 1 hete szerettem volna megsütni, akkor még Ivó faluban pihentünk, így a kemence nagyon csábító volt, de elmaradt a sütemény sütése, persze azért pizzát sütöttem benne. Így az alapanyagok megmaradtak, bővültek is, gondoltam örülnek kicsik és nagyok, ha megjönnek a suliból, munkahelyről. Anyukámtól kaptam réégesrégen, kezdő háziasszonyként a receptet, aztán előbújt belőlem a ‘többet akarok’ és újra meg újra átvariáltam, ma így :
Tojások sárgáját kikevertem a cukorral, beleöntöttem egy nagy doboz kefírt (330 g ) és a továbbiakban ezzel az elmosott kefíres dobozzal mértem a hozzávalókat. 2 nem púpos doboznyi lisztet öntöttem bele (én most használtam kukoricalisztet, fehér és rozslisztet is) , erre öntöttem a sütőport, olajat és a likőrt és 2 evőkanálnyi sütőtök pürét. Alaposan kidolgoztam, én most géppel, de kézi habverővel sem megerőltető, jelenleg győzött, hogy időt takarítsak meg és hát bevallom élvezem, hogy elkényeztet a robotgépem ! Amikor szép sima lett a massza, akkor a felvert tojásfehérje hab felét könnyed, gyors mozdulatokkal beleforgattam, a másik felét pedig, mintha újszülöttet fürdetnék, lassan, óvatosan, nehogy összetörjön. Egy üveg lecsepegtetett meggyet pakolásztam rá és az Erdélyből hozott darabos áfonyalekvárból kanalaztam bele ide-oda kicsi halmokat. A tetejét lila dióval hintettem meg.
Kerámia tepsiben sütöttem, így nem tettem alá sütőpapírt. 180 fokon nálam 20-25 perc alatt megsült, érdemes a tűpróbára hagyatkozni és a látásunkra 🙂 amikor megsült, mesebeli hóval hintettem meg. Na jóóó, porcukorral!
Amire szükséged lesz hozzá:
– 3 db tojás (fehérje habnak felverve, végén hozzáadva)
– 3 evőkanál cukor (most barnát használtam)
– 1 doboz kefír (330 g)
– 2 kefíres doboz liszt (bármilyen megfelelő)
– harmad doboznyi olaj
– 1 evőkanál vaníliakivonat vagy mandula likőr (jelenleg az utóbbit használtam)
– 2 púpos ek. sütőtök püré
– 1 csomag sütőpor
– 1 üveg magozott meggy
– áfonya ízlés szerint (lehet lekvár vagy friss gyümölcs is)
Oldal ajánlása emailben
X