Tortilla Mr.Olivertől – utazzunk gondolatban !
2015 január 5. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Egyik éjszaka a tv kapcsolgatása közben láttam meg, hogy Jamie szinte percek alatt hoz össze egy jó kis vacsorát, – amolyan gyorséttermit, – és mivel a férjem is meglátta, nem volt kérdés, hogy készítenem kell-e.
Valóban gyors és végtelenül egyszerű. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy van egy keverő-dagasztó-habosító-csodagépem, így összegyúrattam vele a tésztát. Amíg pihent, addig előkészültem. Pontosabban instrukciókat osztogathattam a fiamnak, aki felajánlotta a segítségét. Megmosta a zöldségeket,(uborka, paradicsom, kápia paprika) felszeletelte, aztán elkészítette az avokádókrémet. Kikanalazta a belét miután eltávolította a héját, megcsodálta a magját, azután zöld citromot facsart bele, sózta , tejfölt tett bele (joghurt híján) és beledobáltunk még apróra vágott koktélparadicsomot is, 2 db-ot.
Lilahagymát pucolt még a fiam, – majdnem elfelejtettem! – vékonyra felvágta, sóztuk, megpermeteztük balzsamecettel és öntöttünk rá 2 evőkanálnyi olívaolajat. Hagytuk érni.
Találtunk még a hűtőben salátakeveréket is. Mindent csinos kis tálkákba tettünk, hogy ki-ki összeállíthassa a saját tortilláját.
Kb. 1 kg csirkemellet apróra vágtam. Serpenyőben 4-5 evőkanál olívaolajat melegítettem és beleszórtam fűszereket ( ki mit kedvel, akár előre csomagolt csirke fűszerkeveréket is használhatunk hozzá- lelőhely pl. Tesco-Tavaszi csirke fűszersó) Én majorannát, pirospaprikát, sót, szárított zellert, petrezselymet, kakukkfüvet használtam még. A serpenyőt nem tömtem meg hússal, csak hogy kényelmesen elférjenek, több részletben pirítottam át őket közepes lángon, a végén az olajat is a húsokra öntöttem.
A tésztából ( 1 adagból) 6-7 kis gombócot formáztam, majd úgy kb. 15 cm-nyi korongokká nyújtottam és serpenyőben szárazon sütöttem, oldalanként 2-3 percig. Mindenki azt tett bele, amit kívánt. Feltekerték, mint a palacsintát, nagyon élvezetes.
Amiket használtam :
Tészta: ( 2 félét készítettem)
1.adag:
– 25 dkg fehér liszt
– 1.5 dl víz
– 1 kk. só
2.adag:
– 25 dkg liszt ( 15 fehér, 10 kukorica)
– 1.5 dl víz
– só
Avokádómártás:
– 1 érett avokádó
– 1 zöld citrom leve
– só
– fehér bors (opcionális)
– 1 ek. joghurt (nálunk csak tejföl volt otthon)
Hús:
– 1 kg bármilyen hús fűszerezve, kisütve
Zöldségek:
– Tetszőlegesen, amit csak szeretünk, szeleteljük apróra és együk, együk!
(paradicsom – ebben az időszakban a koktélparadicsomnak van íze igazán, paprika, uborka, saláták, fűszernövények)
Tonhalas-avokádós saláta – avagy éjjeli dorbézoláshoz jól jön egy kis sós finomság
2017 július 3. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Történt ugyanis, hogy drága barátainkat invitáltuk egy kis lazításra és ünneplésre, mert a Nagyfiam leérettségizett, nem is akármilyen eredménnyel! Gondoltam, ne akkor álljunk neki szendvicset vagy bármit összedobni, amikor kissé belassul a rendszer, gyorsan összedobtam egy tipikus könnyű, nyári salátát, – ami lehetne akár a bruschetta testvére is – erről majd később mesélek. Végtelenül egyszerű, mindent kicsire összevágunk, tálba halmozzuk, ráfacsarunk egy fél citromot, – ami lehet zöld is, – pár evőkanál olívaolajat löttyintünk rá, sózzuk, akár borsozzuk – amit én elfelejtettem, – és frissen pirított kenyérrel tálaljuk nagyon gyorsan az éhes csapatnak.Oldal ajánlása emailben
X