Mascarponés batáta párizsi csirkemellel, házi majonézes mártással – a gyors, de igényes anyukák étele

2015 február 27. | Szerző:

11012264_10206273850074869_469018695_n (1)

 

Próbálok olyan ételeket, ételsort  összeállítani sokszor, amelyek gyorsan elkészülnek, hogy kicsit legyen idő nekünk anyukáknak a gyerekeinkre, akár magunkra vagy az utálatos házimunkák egyikére, ki mit vesz előre éppen. De szem előtt tartom a gyorsaság mellett az ételek minőségét is. Változatosak, táplálóak, egészségesek legyenek.

A hűtőben hasaltak felszeletelve, megtisztítva  férjem jóvoltából a szépséges mellszeletek. A batátát pedig hét közepén láttam meg és egészen más szerepet szántam neki, azután maradt is a zöldségtartó kosárban, na de ma színre lépett! Megpucoltam, legalább 1 kg-os volt egy darab! Sós vízben egyszerűen csak feltettem főni összedarabolva. Azután 2 ujjnyi olajat öntöttem egy serpenyőbe és alágyújtottam.

Közben a tojásokat és a  tejet felvertem egy mélytányérban, sóztam. Tönkölylisztet öntöttem egy másik tányérba. A melleket először lisztbe, majd a tojásos keverékbe forgattam és már mehetett is a forró olajba. Pár perc és lehet átfordítani, szép zsemleszínűek legyenek. Gyorsan megsül a mell és omlós, szaftos marad!

Amikor éreztem,hogy a batátám puha lett, leöntöttem róla a vizet és  mascarponéval, sóval, borssal és szerecsendióval összepaszíroztam. Sárga krumplipürét kell kapnunk.

 

A mártáshoz a mustárt, porcukrot, egy tojás sárgáját, sót és szerecsendiót haberővel alaposan kikevertem, majd szép lassan csorgatva hozzá az olívaolajat, 2 nagy evőkanálnyi majonézt kaptam. Ehhez hozzáadtam 4 púpozott evőkanálnyi tejfölt és alaposan kikevertem. Akinek túl édes, sózza, ízesítse, ahogyan ízlik a családjának !

Amire szükségetek lesz :

– 1/2 kg csirkemell

– 2 tojás

– 3-4 ek. tej

– liszt (tönkölyt használtam)

– só

– olaj

 

Köret:

– 1 szép nagy batáta

– 2 púpos ek.mascarpone  ( vagy 20%-os tejföl)

– szerecsendió

– só

-bors

 

Mártás:

– 1 db tojásnak a sárgája

– 1 ek. mustár

– csipet só

– fél kk. porcukor

– csipet őrölt szerecsendió

– 1 dl olívaolaj

– 4 púpozott evőkanál tejföl (20%-os)

 

11026478_10206273850154871_1914937102_n

Édesburgonya labdacsok finomságokkal – grillezzünk mindent !

2014 augusztus 25. | Szerző:

batáta2

Sajnos elérkeztek a nyár utolsó napjai, már hűvösebbek az esték, libabőr varázslósak a reggelek, de minden nap úgy érzem, gyorsan lassítsuk le az ősz közeledtét, jöjjenek a barátok, grillezzünk meg mindent, együk a friss zöldségeket, – feltöltve a vitaminraktárainkat, –  folyjon a pezsgő, a házi pálinka ne maradjon el vagy a jó görög cipuró,  legyen hangos a nagy röhögésektől és a gyerekektől az utca, hagyjuk a gyertya fényét ugrálni a közelünkben, – mert szépít – csempésszünk színes fényjátékokat az estékbe, boldogság!!! Na és ugye enni meg mindig kell.

Grilleztünk pulykamellet, amit fél centis darabokra szeletelve,  mézes-mustáros pácba tettem előző nap. A gombát megpucoltam, – ha friss elhagyható a külső héj leszedése – kis olívaolajjal megkentem és fel a grillre. Azt vallom, ne torzítsuk már el a zöldségeket, hagyjuk már érezni a saját ízét!

Cukkinit szeleteltem mosás után, grillezés. Kápiát kicsumáztam mosás után, feldaraboltam 5-8 cm-es darabkákra és olívaolajos kis grill tálba tettem, rámorzsoltam fetát, oregánót, újra meglocsoltam az olajjal  és feltettem a grillre.

 

kápia fetával, fűszerekkel

kápia fetával, fűszerekkel

 
Kápiát nyersen is feltettem a grillre és feketére sütöttem, jól látjátok, fekete legyen a héja. Levettem, beledobtam egy edénybe, rá fedő és hagytam párolódni. 10-15 perc elteltével simán lehúzható a héja, kicsumázható, szétteríthető a “palástja”. Olívaolajos üvegbe tettem el, most nem fűszereztem, de lehet fokhagymával, oregánóval, bazsalikomlevéllel, ki mit kedvel. Később pirítóssal ehető, hűtőben eláll.

 

sült paprika héja, csumája

sült paprika héja, csumája

 

 

megtisztított paprika olívaolajban

megtisztított paprika olívaolajban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A burgonya labdacsokhoz megfőztem sós vízben  a kétféle burgonyát. Leszűrtem amikor puhák lettek, majd összetörtem krumplinyomóval. Utána  5-10 dkg vajat tettem bele, 1 dl tejet, sóztam, őröltem rá szerecsendiót, fél mokkáskanálnyi pirospaprikát – csak a füstös íze miatt, – és kézi habverővel kikevertem alaposan. Finom krémes, selymes lesz tőle.

 

 

Édesburgonya püré: (4 embernek elég)

– 2 db édesburgonya

– 30-40 dkg  burgonya

– só

– szerecsendió

– 5-10 dkg vaj

– őrölt pirospaprika

– 1 dl tej

 

Pulykamell grill:

– 80 dkg pulykamell

 

Mézes-mustáros pác:

– 4 ek mustár

– 2 evőkanál méz

– só

– bors

– 3 evőkanál olívaolaj

– csipet kakukkfű

(kóstolás után kinek mi hiányzik az ízlésének megfelelően alakítsa)

 

Cukkini grill:

– 1 cukkini

– olívaolaj

 

Gomba grill:

– 4 nagyobb fej gomba

– olívaolaj

– só

 

Kápia fetával:

– 8 db kápia

– feta sajt 20-30 dkg

– olívaolaj

– oregáno

 

 

 

 

 

 

 

 

Megölellek,, hát eljutottál hozzám ! Főzni, sütni szerintem, csakis szeretettel lehet, szívből, én is így teszem. Rajongással főzök azoknak, akiket szeretek, de főzök, ha boldog vagyok, és akkor is, ha nem. Főzök ha kikapcsolódnék, főzök, ha elterelném a gondolataimat, mert megnyugtat, elrepít egy olyan világba, ahol nyugalom van, és csakis az alkotásé a főszerep. Olyan, mintha írnál egy verset, komponálnál egy dalt. Tele leszel izgalommal, kíváncsisággal, él tőle minden porcikád. Gyere velem, inspirálódj vagy inspirálj, adjunk 5leteket egymásnak, osszuk meg a titkainkat! Ha pedig kipróbálod valamelyik receptemet, gyere vissza, oszd meg velem, boldoggá teszel.

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!