Brokkoli ropogós, a kiközösített
2014 március 20. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
A brokkolit megpróbáljuk minden ételből kihagyni, de nem hogy ételből, hanem az egész étrendünkből. Én nagyon szeretem sajtmártással megsütve, vagy megsütni sok más zöldséggel együtt, rakottan, de akár főzelékként is. Egészséges, keressétek meg a számotokra ízletes ételt belőle.
A brokkolit megfőztem, kb. 15 perc, puha legyen, leszűrtem, miután kihűlt összetörtem villával, megsóztam. 1 ek.szójaszósszal meglocsoltam (sós-édes fajta, Tescos) 1 evőkanálnyi vegyes pirított magot szórtam rá, ( zsiradék nélkül pirítottam kis lángon) két evőkanálnyi apróra vágott petrezselymet, és alaposan összeforgattam egy villával. Kis hengereket formáztam, de bátran, ami számotokra gusztusos forma, formázzátok ! Ha túl lágynak érzitek a masszát, mehet bele 1 ek. zabpehely vagy rozsliszt akár.
Durvára tört zabpehelybe forgattam és forróra hevített 4 evőkanál olívaolajban lassan, közepes lángon megsütöttem minden oldalát. Kelkáposzta főzelékkel ettem, de magában egy kis mártogatóssal, friss salátával is isteni finom lehet. A szójaszósz, a pirított magvak egészen megbolondítják és még az is megkedveli, aki a brokkoli intenzív ízét nem díjazza.
Szükség van hozzá :
– 1 fej brokkolira (kb.30-40 dkg)
– 1 ek. vegyes magkeverék (Kalifát használtam: fenyőmag, tökmag…)
– 1 ek. szójaszósz
– só
– petrezselyem
– 10 dkg zabpehely
Brokkoli elbrokkolistalanítatva
2014 február 4. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Annyira vágytam valami könnyűre, amit meg is eszek, de mégsem, mert nem üli meg a hasat és gyorsan el is készül, hát ebből született az alábbi receptem:
Készítettem egy jó kis besamelt, – de zabliszttel- azaz 5 dkg vajat felmelegítettem, és egy evőkanál olívaolajat is löttyintettem bele, megszórtam a liszttel, ( 2 ek.) 1-2 percig pirítottam és szép lassan belekevertem a szobahőmérsékletű tejet kézi habverővel. Megvártam,míg besűrűsödik, levettem a tűzről. Sóztam, borsoztam és szerecsent reszeltem rá, egy evőkanálnyi parmezánt, 5 dkg mozzarellát , ezután összeforgattam. (pizza mozzarella néven feszít a polcokon)
Előfőztem a brokkolit csipetnyi szódabikarbónás-sós vízben (előbbi a színe megőrzésében segít), úgy 15 percig főtt.
Vékonyra szeletelt csirkemellett, – de tényleg szinte átlátszósra vágva – bepácoltam kis köménnyel, csipet pirospaprikával, sóval, majorannával és nagy lángon átsütöttem pár perc alatt olívaolajon.
Előszedtem egy szimpi kis jénait, az aljára löttyintettem olívaolajat, belefektettem a brokkolikat, egészen nagy darabokra hagyva, erre hasaltak a csirkemellek, rájuk a sajtos besamel. Lehet kényeztetni még sajttal, akár tejföllel.
Sütés, hogy szép piros legyen a teteje !
180 fokon előmelegített sütőben 30 perc alatt megsül. Rozskenyérrel majszoltuk, mártogattuk, és olajban eltett nyárízű aszalt paradicsommal.
Napok óta kívántam a brokkolit, pedig nem is a kedvencem. Azt olvastam egyszer valahol, hogy az ember azért kíván meg bizonyos ételeket, mert a bennük lévő vitaminokra áhítozik a szervezete. Lehet….
Ebben a zöldségben, sok a folsav, vas, c-vitamin, béta-karotin, kalcium ….és még sorolhatnám. Egyétek, egészséges zöldség !
Ami szükséges hozzá:
– brokkoli (50 dkg )
– olívaolaj
– tej
– vaj
– sajtok ízlés szerint
– csirkemell ( 30 dkg )
– só, bors, szerecsendió, majoranna
A brokkoli és a lazac barátsága – újabb terv, hogy kisgyerekünk megkedvelje a brokkolit
2015 március 4. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Maradék főtt, fél brokkoliból készítettem az alábbi köretet, végtelen egyszerű. Ha frissből készítjük, főzzünk meg sós vízben egy fél brokkolit, annyi vízben, amennyi épp csak ellepi és ha megpuhult (de ne főzzük szét, száránál ellenőrizzük!) akkor szűrőkanállal szedjük tálra, csepegtessük le. Jénait kókuszolajjal vékonyan kikentem és beletettem a brokkoli rózsákat, mellé két natúr szelet lazacot. Igen, nem fűszereztem, az ízéért szeretjük.
Egy kis lábasban 1 evőkanálnyi kókuszolajat felolvasztottam, majd meghintettem egy evőkanál tönköly liszttel és pár percig pirítottam. Azután 1 dl tejjel felöntöttem és kézi habverővel kevertem,amíg sűrű krémmé nem vált. Nos, ő a besamel egyik változata. Belereszeltem a sajtot és elkevertem. Ezt a sajtmártást öntöttem a brokkolira. Az egész jénait betoltam a sütőbe és úgy 25 percig sütöttem 180 fokon, de érdemes benézni rájuk. Egyszerű és ízletes és a legnagyobb siker ugye, hogy megeszi a kisfiam!
Amire szükség van:
– 20 dkg lazacszelet
– fél fej brokkoli
– kókuszolaj
– 1 dl tej
– 1 ek.tönköly liszt
– 5 dkg sajt (Trappistát használtam)
Oldal ajánlása emailben
X