A brokkoli és a lazac barátsága – újabb terv, hogy kisgyerekünk megkedvelje a brokkolit

2015 március 4. | Szerző:

11051523_10206310546112247_1610353541_n

 

 

Maradék főtt, fél brokkoliból készítettem az alábbi köretet, végtelen egyszerű. Ha frissből készítjük, főzzünk meg sós vízben egy fél brokkolit, annyi vízben, amennyi épp csak ellepi és ha megpuhult (de ne főzzük szét, száránál ellenőrizzük!) akkor szűrőkanállal szedjük tálra, csepegtessük le. Jénait kókuszolajjal vékonyan kikentem és beletettem a brokkoli rózsákat, mellé két natúr szelet lazacot. Igen, nem fűszereztem, az ízéért szeretjük.

Egy kis lábasban 1 evőkanálnyi kókuszolajat felolvasztottam, majd meghintettem egy evőkanál tönköly liszttel és pár percig pirítottam. Azután 1 dl tejjel felöntöttem és kézi habverővel kevertem,amíg sűrű krémmé nem vált. Nos, ő a besamel egyik változata. Belereszeltem a sajtot és elkevertem. Ezt a sajtmártást öntöttem a brokkolira. Az egész jénait betoltam a sütőbe és úgy 25 percig sütöttem 180 fokon, de érdemes benézni rájuk.  Egyszerű és ízletes és a legnagyobb siker ugye, hogy megeszi a kisfiam!

 

Amire szükség van:

– 20 dkg lazacszelet

– fél fej brokkoli

– kókuszolaj

– 1 dl tej

– 1 ek.tönköly liszt

– 5 dkg sajt (Trappistát használtam)

 

11039354_10206310545912242_1781599671_n

 

Brokkoli ropogós, a kiközösített

2014 március 20. | Szerző:

A brokkolit megpróbáljuk minden ételből kihagyni, de nem hogy ételből, hanem az egész étrendünkből. Én nagyon szeretem sajtmártással megsütve, vagy megsütni sok más zöldséggel együtt, rakottan, de akár főzelékként is. Egészséges, keressétek meg a számotokra ízletes ételt belőle.

IMG5942

 

A brokkolit megfőztem, kb. 15 perc, puha legyen,  leszűrtem, miután kihűlt összetörtem villával, megsóztam. 1 ek.szójaszósszal meglocsoltam (sós-édes fajta, Tescos) 1 evőkanálnyi vegyes pirított magot szórtam rá, ( zsiradék nélkül pirítottam kis lángon)  két evőkanálnyi apróra vágott petrezselymet, és alaposan összeforgattam egy villával. Kis hengereket formáztam, de bátran, ami számotokra gusztusos forma, formázzátok ! Ha túl lágynak érzitek a masszát, mehet bele 1 ek. zabpehely vagy rozsliszt akár.

Durvára tört zabpehelybe forgattam és forróra hevített 4 evőkanál olívaolajban lassan, közepes lángon megsütöttem minden oldalát.  Kelkáposzta főzelékkel ettem, de magában egy kis mártogatóssal, friss salátával is isteni finom lehet. A szójaszósz, a pirított magvak egészen megbolondítják és még az is megkedveli, aki a brokkoli intenzív ízét nem díjazza.

Szükség van hozzá :

– 1 fej brokkolira (kb.30-40 dkg)

–  1 ek. vegyes magkeverék (Kalifát használtam: fenyőmag, tökmag…)

– 1 ek. szójaszósz

– só

– petrezselyem

– 10 dkg zabpehely

 

IMG5944

Címkék:

Brokkoli elbrokkolistalanítatva

2014 február 4. | Szerző:

brok4

 

 

Annyira vágytam valami könnyűre, amit meg is eszek, de mégsem,  mert nem üli meg a hasat és gyorsan el is készül,  hát ebből született az alábbi receptem:

Készítettem egy jó kis besamelt,  – de zabliszttel- azaz 5 dkg vajat felmelegítettem,  és egy evőkanál olívaolajat is löttyintettem bele, megszórtam a liszttel, ( 2 ek.)  1-2 percig pirítottam és szép lassan belekevertem a szobahőmérsékletű tejet kézi habverővel. Megvártam,míg besűrűsödik, levettem a tűzről.  Sóztam, borsoztam és szerecsent reszeltem rá, egy evőkanálnyi parmezánt, 5 dkg mozzarellát , ezután összeforgattam. (pizza mozzarella néven feszít a polcokon)

Előfőztem a  brokkolit csipetnyi szódabikarbónás-sós vízben (előbbi a színe megőrzésében segít), úgy 15 percig főtt.

Vékonyra szeletelt csirkemellett, – de tényleg szinte átlátszósra vágva – bepácoltam kis köménnyel, csipet pirospaprikával, sóval, majorannával és nagy lángon átsütöttem pár perc alatt olívaolajon.

Előszedtem egy szimpi kis jénait,  az aljára löttyintettem olívaolajat, belefektettem a brokkolikat, egészen nagy darabokra hagyva, erre hasaltak a csirkemellek, rájuk a sajtos besamel.  Lehet kényeztetni még sajttal, akár tejföllel.

Sütés, hogy szép piros legyen a teteje !

180 fokon előmelegített sütőben 30 perc alatt megsül. Rozskenyérrel majszoltuk, mártogattuk,  és olajban eltett nyárízű aszalt paradicsommal.

Napok óta kívántam a brokkolit, pedig nem is a kedvencem. Azt olvastam egyszer valahol, hogy az ember azért kíván meg bizonyos ételeket, mert a bennük lévő vitaminokra áhítozik a szervezete.  Lehet….

Ebben a zöldségben, sok a  folsav, vas, c-vitamin, béta-karotin, kalcium ….és még sorolhatnám. Egyétek, egészséges zöldség !

előfőzve

előfőzve

jénaiban

jénaiban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ami szükséges hozzá:

– brokkoli (50 dkg )

– olívaolaj

– tej

– vaj

– sajtok ízlés szerint

– csirkemell ( 30 dkg )

– só, bors, szerecsendió, majoranna

 

tálalva

tálalva

 

 

 

Címkék: ,
Megölellek,, hát eljutottál hozzám ! Főzni, sütni szerintem, csakis szeretettel lehet, szívből, én is így teszem. Rajongással főzök azoknak, akiket szeretek, de főzök, ha boldog vagyok, és akkor is, ha nem. Főzök ha kikapcsolódnék, főzök, ha elterelném a gondolataimat, mert megnyugtat, elrepít egy olyan világba, ahol nyugalom van, és csakis az alkotásé a főszerep. Olyan, mintha írnál egy verset, komponálnál egy dalt. Tele leszel izgalommal, kíváncsisággal, él tőle minden porcikád. Gyere velem, inspirálódj vagy inspirálj, adjunk 5leteket egymásnak, osszuk meg a titkainkat! Ha pedig kipróbálod valamelyik receptemet, gyere vissza, oszd meg velem, boldoggá teszel.

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!