Óriás burgonyák töltve
2014 március 20. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Régóta kívánt ételeim egyike volt már a töltött burgonya, de mivel egy ideje nem eszem húst, át kellett gondolnom mivel töltöm a családomnak és mivel magamnak. Nem vagyok mesterszakács oldalán bolyongok mostanában, az ő töltött burgonyája inspirált.
Először is, a nagy méretű burgonyákat fóliába csomagoltam. (fejenként 1 burgonya vacsorára, salátával, rozskenyérrel bőven elég) és 40-50 perc alatt puhára sütöttem 175 fokon a sütőben.
Amikor puha lett, – én hústűvel ellenőriztem, – akkor azbeszt kézzel kikapartam a héjából óvatosan, hogy ne sérüljön a fészek, egészen minimális mennyiséget hagyva benne. Közben bacon szeleteket sütöttem roppanósságig, 6 db-ot és a kisült zsírjával meglocsoltam a krumplikat, kivéve a sajátomat, amelyikbe zöldséges tölteléket terveztem. Azt olívaolajjal locsoltam meg, 1 kk. elég mindegyikbe. Visszadugtam a sütőbe és ropogósra sütöttem a ‘kosarakat’.
A kikapart krumpli masszába beletördeltem a bacont, cheddart és mozzarellát reszeltem, ízlés szerint mehet bele, én 4 krumplihoz úgy 5-10 dkg-okat tettem. Sóztam, borsoztam, 2 ek. főtt csicseriborsót villával összetörten és 5 dkg parajt apróra vágva is hozzátettem. Összedolgoztam, sóztam még. 1 ek.-nyi tejföllel lazítottam.
A zöldségeshez, 4 db barna csiperkét apróra vágva hirtelen átsütöttem, sóztam. A burgonyához kevertem 1 ek. joghurttal, 5 dkg apróra vágott parajjal. Sóztam.
A finom töltelékekkel a burgonyákat jól megpakoltam és megsütöttem 180 fokos sütőben. Be-benéztem és szép piros lett a tetejük úgy 15-20 perc alatt, mert ugye már forró volt a sütő. Friss salátával ettük, rozskenyérrel, ki mivel kívánja.
A töltelék összerakását is kezeljétek lazán, kerülhet bele bármi, amit szerettek vagy szeret a családotok!
Szükség van hozzá:
– 5-6 nagy szemű burgonyára (fejenként 1 db-ra)
– sajtok ízlés szerint (cheddar, mozzarella)
– pár szelet bacon
– paraj (fagyasztott is lehet)
– olívaolaj
– csicseriborsó (elhagyható)
– 4 fej gomba (barna csiperkét használtam)
– tejföl
– joghurt
– só
– bors
Sajtgolyó – a kellemes
2014 június 20. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Már mindenhonnan ez folyt, mondhatnám, de csak a neten, mert a lényeg, hogy meglepő, nem folyt szét, krémes volt, lágy, isteni és gyors. Mert már utóbbi tulajdonság főbb szemponttá válik rohanó világunkban. Sajnos tényleg így van.
A sok éhes száj mihamarabb ennivalót várt az asztalra, így gyorsan lereszeltem a sajtot, tojások rá, kis liszt, kevés maradék tört burgonya és golyókká gömbölygetve a forró olajba tettem, ami félig lepte el. Uh, rémisztő volt, először megpuhultak, de alul pirultak, nna , gondoltam valamiért nem sikerült, vagy nem volt egészen forró az olaj vagy sokat pakolásztam bele a gömbökből….megfordítottam mindent, ekkor még elég lágyak voltak. aztán egyszer csak szépen átsültek, formájuk megmaradt és már szedtem is ki mindet.
Saláta közé pakolásztam őket, ami állt finom apró paradicsomból, uborkából, lilahagymából, vegyes salátából, kis oregánóval hintve, olívaolajjal meglocsolva. Pillanatok alatt elkészült a vacsora é élvezettel falta a családom.
Amire szükséged lehet ( 4 személyre)
– 40 dkg sajt (trappistát használtam) lereszelve
– 2 tojás
– 1 és fél ek. zabpehely liszt (bármilyen más fajtával is kiváló)
– 2 ek.maradék tört burgonya (elhagyható)
Oldal ajánlása emailben
X