Kókuszkocka – avagy utazás vissza, a gyermekkoromba!

2021 március 13. | Szerző:

 

Ó, a kókuszkocka! Nem, nem fogok itt verset írni, csak egyszerűen nekem ez a forma, ízvilág, a gyerekkoromra emlékeztet. De hogy ki sütötte, hol ettem, azt nem tudnám megmondani. Azt tudom, hogy számomra mindig is akkor lett volna az igazi, ha a csokoládé-piskóta arány pontosan fordítva szerepelne benne.

Már hosszú ideje vágytam az ízére, és a feszültebb napok nyomása egyszerűen odalökött a kókusz elé, tudtam, a fejemet veszi! Ebből nem egyet ettem meg, az az igazság, de erről is én tehetek, leírom lentebb, hogy miért.

Amire szükséged lesz hozzá:

  • 5 tojás
  • 5 ek.cukor (jó ‘krémes’ barnacukrot használtam)
  • 5 púpos ek.liszt (most 2 ek.zablisztet és 3 ek.fehér tönkölyt)
  • 1 sütőpor
  • csipet só

A csokoládé mázhoz:

  • 25 dkg cukor (barnát használtam)
  • 4 ek. Holland kakaópor
  • 8-10 ek.víz
  • 10 dkg vaj (teavajat használtam)

 

  • 20 dkg kókuszreszelék

 

Először a piskótát készítettem el, a tojásokat a cukorral és a sóval jó habosra vertem, én géppel készítettem. Később a sütőporos lisztet adtam hozzá, azt kíméletesebben, alacsonyabb fokozaton, és csak 2-3 percig kevertem.

Kivajazott-lisztezett formában is kiváló, én sütőpapíros kis zománcos kenyérsütő formába öntöttem, majd 175 fokon, 20-25 percig sütöttem. (addig míg sül, elkészülhet a csoki)

Tűpróbáztam később, meg is ijedtem, hogy túlsütöttem, de még vissza kellett tennem, mert ragadt az egyik résznél. Nna innentől kezdve lestem és percek múlva ki is vettem.

 

Amíg sült, összekevertem a csokimázhoz szükséges finomságokat, cukrot és kakaóport, majd vizet tettem egy kis márványbevonatú edénybe, és melegíteni kezdtem. Amikor elolvadt a cukor, a feldarabolt teavajat is beletettem és hagytam elolvadni – isteni illata volt -majd picire véve a lángot, hagytam pár percig gyöngyözve főni, hogy a víz elpárologhasson belőle.

 

A piskótát melegen feldaraboltam,-  és itt jön a veszélyes rész-, amit eltoltam, és így annyira meg kell enni, addig, amíg csak bírjuk pocakkal! Viszonylag kisebb, falatnyi méretű kockákra vágtam fel, és már tettem is langyosan a meleg csokiba. Na így aztán felcuppantja magába rendesen, nem sok érintetlen piskóta rész marad, de nálam ez volt a cél!

 

A kókuszreszelék pedig azért nem az a rikító fehérségű csodaság rajta, mert én száraz serpenyőben gondoltam megpirítom. Micsoda illata volt, egek! De majd érzitek, ki kell próbálnotok!

A piskótatészta darabokat értelemszerűen először csokiba kell mártani, majd a kókuszreszelékbe hempergetni. Minden kókuszos lesz és a villák is, ezt nem lehet tisztán elkészíteni, de meglátjátok, megéri!

 

 

Címkék: ,

Francia krémes – a gaz csábító

2015 január 5. | Szerző:

 

Az úgy kezdődött, hogy rengeteg tojásfehérje maradt a creme brulée után (később elárulom annak a csodának is az elkészítését ) és elkeveredtem a fb-on a Torták, sütemények házilag oldalra, és rátaláltam erre az egyszerű kis süteményre, amire ha ránéz az ember, máris akarja és vagy elrohan egy közeli cukrászatba, vagy megsüti. Mivel nem akartam kidobni a fehérjéket, az utóbbi mellett voksoltam.

Első lépésként összemelegítettem a mézet, cukrot és vajat és megvártam, hogy kihűljön, és a többi hozzávalóval összegyúrtam, vagyis annyira szerencsés vagyok, hogy a gép elvégezte helyettem. Két labdacsra formáztam és betettem a hűtőbe 1 órára. Miután letelt, két lapot sütöttem belőle (35×25 cm-es tepsiben) de elbírt volna pár centivel nagyobbat is. Mindig beparázok ha lapot kell sütnöm sütikhez, mert a nyújtás nem erősségem. Az a lényeg, hogy lisztezzünk alá és egyenletes vastagságú legyen mindenhol a tésztánk. Kissé meg fog emelkedni, én kb. fél centiméteres vastagságúra nyúúújtottam.

A krémet nagyon egyszerű elkészíteni,mert főzős pudingport írt a recept ( legközelebb házi krémmel fogom készíteni). Ami még meglepett, hogy vízzel javasolták főzni a pudingot, én mindig tejjel késztettem eddig. Szerintem lehetne felesben is. Nos, most maradtam az eredeti receptél , meglepő módon. Felfőztem a pudingot  a vízzel, cukorral és még melegen beleforgattam a tojásfehérjékből felvert habot. Könnyű mesés krémmé változik. Szívem szerint csempésztem volna ebbe is egy kis mézet, de későn jutott eszembe és nem szerettem volna, ha emiatt felhígul. Így igazi mézes-krémes lett volna, de mégis más, mint amit mindenki ismer, talán az még grízes is. Úgy gondoltam ‘keretet’ kapott volna volna  a mézes tésztával és vált volna kerek egésszé – szerintem. Majd legközelebb.

Tejszínt habbá vertem, nem tettem bele fixálót, csak porcukrot.

Amikor kihűlt a lap,(és ez nem igaz, mert nem bírtam kivárni)  rákentem a krémet, szépen formázható, nem folyt szét. A tetejére halmoztam a tejszínt és óvatosan ráhasaltattam a másik mézes lapot. Így aztán a  langyos laptól kissé életre kelt a tejszínes réteg és a csokoládé is, de ez nem rontott az élvezeti értékén, mázlista vagyok 🙂

A tetejére tortabevonót javasolt a recept, de mivel nekem nem volt, így kakaóból, porcukorból, étolajból és vajból (vagy margarin) kevés forró víz hozzáadásával krémet kavartam ki. Csakis annyi vizet adagoljunk a szárazanyagokhoz, hogy folyékony krémmé váljanak! Ezt ráöntöttem a lapra és hűtőbe tettem. Pár órával később szeletelhető, mesés süteményt tehettem a családom elé.

Tudjátok ez az a fajta süti, amitől titokban büszkévé válik az ember, mert cukrászatban készítenek hasonlókat. Najóóó, a kis langyos lap malőrtől eltekintve, de hát nem csodaszép? és még finom is!

 

Amire szükséged lesz hozzá :

Mézes lapokhoz:

– 10 dkg cukor

– 10 dkg vaj

– 1 ek. méz

– 30 dkg liszt

– 1 tojás

– 1 tojás sárgája

– 1 kk.szódabikarbóna

 

Krém:

– 4 főzős pudingpor

– 1 liter víz

– 10 dkg cukor

a főzött krémbe

– 8 tojásfehérje

– 10 dkg (ehhez 20dkg cukrot írtak eredetileg, de 10-et tettem bele)

 

Tejszínes réteg:

– 1/2 l tejszín

 

Csokoládé:

– 5 ek. (Holland) kakaópor

– 7-8 ek. porcukor (átszitálva érdemes)

– 1 ek.étolaj

– 1 ek. vaj (vagy margarin)

– kb. 1-2 del víz (attól függ mennyire krémesre szeretnénk)

 

kremes01

 

 

Megölellek,, hát eljutottál hozzám ! Főzni, sütni szerintem, csakis szeretettel lehet, szívből, én is így teszem. Rajongással főzök azoknak, akiket szeretek, de főzök, ha boldog vagyok, és akkor is, ha nem. Főzök ha kikapcsolódnék, főzök, ha elterelném a gondolataimat, mert megnyugtat, elrepít egy olyan világba, ahol nyugalom van, és csakis az alkotásé a főszerep. Olyan, mintha írnál egy verset, komponálnál egy dalt. Tele leszel izgalommal, kíváncsisággal, él tőle minden porcikád. Gyere velem, inspirálódj vagy inspirálj, adjunk 5leteket egymásnak, osszuk meg a titkainkat! Ha pedig kipróbálod valamelyik receptemet, gyere vissza, oszd meg velem, boldoggá teszel.

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!