Zöldséges nap – főzzünk babásat, nem kizárólag babáknak !
2014 szeptember 25. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Nem volt kedvem a húshoz, így benéztem a kamrába, mit találok, ami húsmentes, de laktató. Találtam Bonduelle zöldborsó konzervet és egy Bonduelle borsó-bébirépásat is. Semmi variálás, feltettem annyi vízben, ami épp ellepi és főztem. Szórtam bele sót és egy kiskanál cukrot is, kevés petrezselymet. Amikor puha lett a borsó,- ami gyorsan megtörtént ugye, mert konzerv, – akkor behabartam. Laktózmentes tejbe gluténmentes lisztet kevertem és zabpehelylisztet. Jól kikavartam és a főzelékbe csorgattam. Gyorsan kell kavarni, nehogy összecsomósodjon.
Van aki először kiegyenlíti a hőt, azaz a főzelék levéből tesz pár kanállal a habarásba, és úgy zuttyantja a főzelékbe, melegen.
Amikor készen lett, besűrűsödött, akkor még egy marék petrezselyemmel ízesítettem. Ne féljetek kóstolni ! és ízesítsétek bátran kedvetekre!
A cukkini lepényekhez lereszeltem egy nagy cukkinit, előtte persze megmostam, megfosztottam a héjától. Ütöttem bele tojást, kapott egy marék petrezselymet, sót, csipet szerecsendiót, 2 kanál gluténmentes lisztet, szójaszószt, zsemlemorzsát is. Zsemlemorzsát még később is kapott, mert eresztette a levét, de ettől ne ijedjetek meg. Belepréseltem egy fokhagymát, ennyi még nem zavaró sem a gyomornak, sem a kisgyerekeknek. Alaposan össze kell keverni, hogy minden finom ízből jusson majd minden lepénybe. Kókuszzsírban sütöttem ki. Teflon serpenyőben 2 evőkanállal felolvasztottam a zsírt és egy nagykanállal halmokat pakolgattam a cukkiniből , eligazgattam a széleit. Mindkét oldalát közepes lángon sütöttem 4-5 percig. Szép aranybarna legyen és egy nagyobb lapáttal fordítottam át, hirtelen mozdulattal. Csodás lesz, ahogyan kívül ropogós, belül krémesebb a lepény.
Amire szükséged lesz:
– 1 konzerv borsó (kis dobozos)
– 1 konzerv bébirépás borsó (de lehet kizárólag csakis borsóból is)
– só
– 1 kiskanál cukor
– 2 evőkanál liszt (gluténmentest használtam és zabpehely lisztet)
– tej 1 dl (laktózmentest használtam)
– 1 marék apróra vágott petrezselyem
Cukkini lepény:
– 1 nagy lereszelt tisztított cukkini ( 30-40 dkg)
– 2 tojás
– petrezselyem
– só
– szerecsendió
– 2 evőkanál liszt
– zsemlemorzsa
– 1 nagy gerezd fokhagyma préselve
– 1 evőkanál szójaszósz
sütéshez kókuszzsír
Édesburgonya labdacsok finomságokkal – grillezzünk mindent !
2014 augusztus 25. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Sajnos elérkeztek a nyár utolsó napjai, már hűvösebbek az esték, libabőr varázslósak a reggelek, de minden nap úgy érzem, gyorsan lassítsuk le az ősz közeledtét, jöjjenek a barátok, grillezzünk meg mindent, együk a friss zöldségeket, – feltöltve a vitaminraktárainkat, – folyjon a pezsgő, a házi pálinka ne maradjon el vagy a jó görög cipuró, legyen hangos a nagy röhögésektől és a gyerekektől az utca, hagyjuk a gyertya fényét ugrálni a közelünkben, – mert szépít – csempésszünk színes fényjátékokat az estékbe, boldogság!!! Na és ugye enni meg mindig kell.
Grilleztünk pulykamellet, amit fél centis darabokra szeletelve, mézes-mustáros pácba tettem előző nap. A gombát megpucoltam, – ha friss elhagyható a külső héj leszedése – kis olívaolajjal megkentem és fel a grillre. Azt vallom, ne torzítsuk már el a zöldségeket, hagyjuk már érezni a saját ízét!
Cukkinit szeleteltem mosás után, grillezés. Kápiát kicsumáztam mosás után, feldaraboltam 5-8 cm-es darabkákra és olívaolajos kis grill tálba tettem, rámorzsoltam fetát, oregánót, újra meglocsoltam az olajjal és feltettem a grillre.
Kápiát nyersen is feltettem a grillre és feketére sütöttem, jól látjátok, fekete legyen a héja. Levettem, beledobtam egy edénybe, rá fedő és hagytam párolódni. 10-15 perc elteltével simán lehúzható a héja, kicsumázható, szétteríthető a “palástja”. Olívaolajos üvegbe tettem el, most nem fűszereztem, de lehet fokhagymával, oregánóval, bazsalikomlevéllel, ki mit kedvel. Később pirítóssal ehető, hűtőben eláll.
A burgonya labdacsokhoz megfőztem sós vízben a kétféle burgonyát. Leszűrtem amikor puhák lettek, majd összetörtem krumplinyomóval. Utána 5-10 dkg vajat tettem bele, 1 dl tejet, sóztam, őröltem rá szerecsendiót, fél mokkáskanálnyi pirospaprikát – csak a füstös íze miatt, – és kézi habverővel kikevertem alaposan. Finom krémes, selymes lesz tőle.
Édesburgonya püré: (4 embernek elég)
– 2 db édesburgonya
– 30-40 dkg burgonya
– só
– szerecsendió
– 5-10 dkg vaj
– őrölt pirospaprika
– 1 dl tej
Pulykamell grill:
– 80 dkg pulykamell
Mézes-mustáros pác:
– 4 ek mustár
– 2 evőkanál méz
– só
– bors
– 3 evőkanál olívaolaj
– csipet kakukkfű
(kóstolás után kinek mi hiányzik az ízlésének megfelelően alakítsa)
Cukkini grill:
– 1 cukkini
– olívaolaj
Gomba grill:
– 4 nagyobb fej gomba
– olívaolaj
– só
Kápia fetával:
– 8 db kápia
– feta sajt 20-30 dkg
– olívaolaj
– oregáno
Cukkini sok földi jóval
2014 május 30. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Mostanában jobban kedvelem a könnyű ételeket, és kedves Barátnőmnél megismerkedvén a kölessel, enném, enném és enném, szerelembe estem.
Háromszoros mennyiségű vízzel elkevert tejben főztem meg egy csészényi kölest, – ez úgy 10-15 perc, – közben a cukkini kikapart belsejét és egy harmad padlizsán ( maradékot megsüthetjük,majd krémet készíthetünk belőle) kikapart belsejét olívaolajra dobtam egy gerezd apróra vágott fokhagymával, és sütöttem közepes lángon. Mivel csak egy cukkinit töltöttem, kevés töltelékre volt szükség. Sóztam és szerecsendiót őröltem bele, csipet oreganót fahéjjal kísérve. 1 nagyobb fej gombát apró kockákra vágva beledobtam, sütöttem úgy 10 percig. Amikor megpuhult a padlizsán is, akkor egy evőkanálnyi tejfölt és 2 evőkanálnyi apróra vágott mozzarella és füstölt sajtot dobtam bele. Összemelegítettem, olvasztottam, amikor nyúlt már a sajt, 2 koktélparadicsomot – magjukat nem – apróra vágva beledobtam egy marék petrezselyemmel. Átkevertem, beleöntöttem a kölest és a cukkinikbe töltöttem, amit elfelejtettem megsózni. Tehát érdemes először meghinteni sóval a kis csónakokat. Betöltöttem, és azt hittem majd a kerámia tepsiben úúúgysem ragad le, megsütöttem kb. 20- 25 perc alatt. 175 fokon.
Tehát érdemes a csónakok alatt a tepsit épphogy csak kikenni vékonyan olajjal.
Amire szükséged lesz:
– 1 közepes cukkini
– 1 csésze köles
– harmad padlizsán
– 1 gerezd fokhagyma
– só, szerecsendió, oreganó, fahéj (utóbbi elhagyható)
– 2 paradicsom (koktélt használtam, de más fajta is tökéletes)
– 1 db gomba
– 2 ek. bármilyen sajt (mozzarellát és füstölt trappistát használtam)
– 1 ek.tejföl
– marék petrezselyem
Kuszkusz, a mesebeli
2014 március 25. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
A kuszkusz számomra mindig is egy mesebeli világ fantázialényének finom étkeként volt számon tartva a fejemben. De ennek ellenére vonzott. Máskor is próbálkoztam már vele, na nem bonyolult az elkészítése, hanem ízekre gondolok.
Alnatura kuszkuszt vettem a Dm-ben. Fél bögrényit öntöttem egy tálba, rá 1 bögre forralt vizet és lefedtem, ott hagytam.
A tofut felszeleteltem, olívaolajos-szójaszószos felforrósított serpenyőbe fektettem és hagytam megpirulni mindkét oldalát.
3 koktélparadicsomot (mert most ez akadt a kezembe) feldaraboltam kis kockákra, természetesen szétfolyik-esik, sebaj! Fél cukkinit kockákra daraboltam és mehetett a serpenyőbe a tofuk kisülése után. Kis olívaolajat még kért, mert felszívták a tofu szeletek. Jó kis zsonglőrködés volt, mert közben még főzeléket is melegítettem a legkisebbnek, aki aztán ebédkor rárabolt a kuszkuszra, tofura, és ette a főzelék mellé, közölve, hogy neki ez ízlik.
Zsonglőrködést folytatván, fél kis dobozos tejfölt kikevertem egy kis kávéskanál szójaszósszal és beleaprítottam 2-3 medvehagyma levelet, sóztam, amiből nem kell sok a szójaszósz szereplése miatt. Hagytam érni, félretettem.
A kuszkuszra pillantottam, megpuhult, így beleszórtam a nyers paradicsomokat, megsült cukkini kockákat, sóztam. Tulajdonképpen minden készen állt úgy 15 perc alatt, és csodálatos ebéd kerekedett belőle. A tányér közepére halmoztam a zöldséges kuszkuszt, köré a medvehagymás dipet, és odahasaltattam a tofu szeleteket a tányér szélére. Mindenből maradt, 2-3 személynek elég is.
Bon appetit ! – szinte hallom Julia Child- ot ahogyan kiejti…csak úgy eszembe jutott.
Amire szükség van mindehhez:
– fél bögre kuszkusz
– fél cukkini
– 1 egész paradicsom v. 2-3 koktél
– 1 csomag tofu (füstöltet használtam)
– szójaszósz
– só
– tejföl (gluténmenteset használtam)
– 2-3 levél medvehagyma
Fűszeres zöldséges tésztacsíkok – nyár és ősz egyesül egy tányérban
2014 október 14. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Egy gyötrő nap utáni könnyű étel, amelyet percek alatt elkészítettem és bárki, aki belevág. Zöldséges, így könnyű marad, még a belekeveredett tejszín sem nehezíti el, enyhén fűszeres, nem bántja a pocakot, krémes és enyhén édes a sütőtöktől, könyörög a sóért, de azért óvatosan vele. Egy cukkinit lereszeltem, utána a sütőtököt, és olívaolaj-vaj keverékére pakoltam őket párolódni. Belereszeltem egy kis szerecsendiót, belepréseltem egy nagyobb fokhagyma gerezdet, sót hintettem rá. Parajt tettem még bele és amikor megpuhultak, 5 dkg feta sajtot morzsoltam hozzá (elhagyható) azután egy evőkanálnyi lisztet ( most rozslisztet használtam) Átforgattam a keveréket és 1.5 dl tejszínnel selymesítettem. Hagytam összerottyanni. A tejszín és a szerecsendió régi és mély barátságot tudhatnak magukénak, így reszeltem még bele, majd egy maréknyi apróra vágott petrezselymet is adtam hozzá, és egy kiskanálnyi apróra vágott zsályát. Amikor rottyant egyet, akkor levettem a tűzről, félbe tört kifőzött spagetti fészekre halmoztam.
Bánkódtam, hogy nincsen itthon parmezánom, szuper barátsággá fonódott volna össze ezzel az illatos, krémes zöldség masszával. Azért így is elfogyott. A végén még meghintettem tálaláskor petrezselyemmel, nekem abból sosem elég, még szerecsendiót is reszeltem rá egy leheletnyit.
Amire szükség van hozzá:
– kisebb cukkini ( 20 dkg kb.)
– sütőtök (uannyi.mint cukkini)
– spenót 5-10 dkg
– 1-2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
– 1.5 dl tejszín-
5 dkg Feta sajt
– só
-szerecsendióvirág
– zsálya (szárított is megfelelő)
– 2 dkg vaj
– 0.5 dl olívaolaj
– 1 csokor petrezselyem
– fél csomag durum spagetti
Oldal ajánlása emailben
X