Grízes tészta szerecsennel- őszi bolondság dióval
2014 október 16. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Jogosan gondolhatja elsőre bárki “na ne már, nagy bloggerkedés, grízes tésztát feltenni ahh..!” , de ha végigtanulmányozzátok a soraimat, elkészítitek, rájöttök, hogy igenis foglalkozni kell ezzel az étellel is. Imádom, és a grízt minden formájában. Gyermekkori tejbegríz, hát nem érdekes, felnőttkorban is isteni, és amikor csak megkívánom, felteszem, pukkadjon, fröcsögjön, rendszeresen buggyanjon csak az ujjaimra, megégetve, imádom. Ő aztán örök szerelem marad. Bármilyen étel, ami grízes.
Aztán ott a másik tábor, akik utálják, mert a közétkeztetésben darás tészta néven ismert csodát tették az asztalukra első alkalommal…és újra meg újra, ami inkább volt vizes, íztelen, és hát nem osztották bőven a lekvárt és a porcukrot sem hozzá. Felejtsétek el!
Hm, jól látjátok, nincsen szép fényképem róla, egyszerűen azért, mert ahogyan készen lett, meg is ettük. Ígérem idővel bepótolom.
A tönköly búzadarát megpirítottam egy evőkanál kókuszzsíron és pár perc elteltével a darált diót is hozzáöntöttem, csipetnyi szerecsendiót őröltem hozzá. Illatozni kezd és kis színt kap,- ez pár perc, – akkor fél dl vizet ráöntöttem, és az odakészített fedőt ráborítottam, hagytam, hogy a gőzben puhuljon a gríz. 10 percet hagyjuk legalább, hízzon csak !
Kifőztem a tésztát enyhén sós vízben, leszűrtem és gyors mozdulatokkal összeforgattam a diós-grízes morzsalékkal.
Szépen tányérra halmoztam, házi baracklekvárt csorgattam rá, megszórtam sok porcukorral és már ettük is. A cukor elolvad és szerelembe esik a lekvárral, körbesimulva a tészta szálain, csodás. Próbáljátok ki!
Amire szükséged lesz hozzá:
– 15 dkg tönköly búzadara
– 6 dkg darált dió
– kókuszzsír
– szerecsendió
– fél csomag spagetti tészta (durum)
– lekvár ízlés szerinti fajta
– porcukor
Hazaváró pite – pulcsi helyett melegít
2014 november 6. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Ez egy roppant gyors pite, ezért is kedvelem és mindig kedvemre variálom, mert jó kis alap, amire bármit pakolászhatunk, akár magokat, gyümölcsöket és ne sajnáljuk ! Olykor a legvégén megszórom barna cukorral, imádom, ahogyan ropogóssá varázsolja az én egyszerű kis sütimet. 1 hete szerettem volna megsütni, akkor még Ivó faluban pihentünk, így a kemence nagyon csábító volt, de elmaradt a sütemény sütése, persze azért pizzát sütöttem benne. Így az alapanyagok megmaradtak, bővültek is, gondoltam örülnek kicsik és nagyok, ha megjönnek a suliból, munkahelyről. Anyukámtól kaptam réégesrégen, kezdő háziasszonyként a receptet, aztán előbújt belőlem a ‘többet akarok’ és újra meg újra átvariáltam, ma így :
Tojások sárgáját kikevertem a cukorral, beleöntöttem egy nagy doboz kefírt (330 g ) és a továbbiakban ezzel az elmosott kefíres dobozzal mértem a hozzávalókat. 2 nem púpos doboznyi lisztet öntöttem bele (én most használtam kukoricalisztet, fehér és rozslisztet is) , erre öntöttem a sütőport, olajat és a likőrt és 2 evőkanálnyi sütőtök pürét. Alaposan kidolgoztam, én most géppel, de kézi habverővel sem megerőltető, jelenleg győzött, hogy időt takarítsak meg és hát bevallom élvezem, hogy elkényeztet a robotgépem ! Amikor szép sima lett a massza, akkor a felvert tojásfehérje hab felét könnyed, gyors mozdulatokkal beleforgattam, a másik felét pedig, mintha újszülöttet fürdetnék, lassan, óvatosan, nehogy összetörjön. Egy üveg lecsepegtetett meggyet pakolásztam rá és az Erdélyből hozott darabos áfonyalekvárból kanalaztam bele ide-oda kicsi halmokat. A tetejét lila dióval hintettem meg.
Kerámia tepsiben sütöttem, így nem tettem alá sütőpapírt. 180 fokon nálam 20-25 perc alatt megsült, érdemes a tűpróbára hagyatkozni és a látásunkra 🙂 amikor megsült, mesebeli hóval hintettem meg. Na jóóó, porcukorral!
Amire szükséged lesz hozzá:
– 3 db tojás (fehérje habnak felverve, végén hozzáadva)
– 3 evőkanál cukor (most barnát használtam)
– 1 doboz kefír (330 g)
– 2 kefíres doboz liszt (bármilyen megfelelő)
– harmad doboznyi olaj
– 1 evőkanál vaníliakivonat vagy mandula likőr (jelenleg az utóbbit használtam)
– 2 púpos ek. sütőtök püré
– 1 csomag sütőpor
– 1 üveg magozott meggy
– áfonya ízlés szerint (lehet lekvár vagy friss gyümölcs is)
Oldal ajánlása emailben
X