Zserbó torta, a múltidéző
2014 április 3. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Ezt a receptet bár most adom közre, még a decemberi forgatagban sütöttem meg. A férjem nagy zserbó fan, így kedveskedtem számára is, de mégis kicsit más a megszokottnál. Azt szeretem egy süteményben, ha nem viszi el a tészta íze az egészet, így mindig a krémek érvényesülnek nálam, elvégre azért esszük, a sok finom krémért, masszáért, töltelékért.
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, a szárazakat először, majd belemorzsoltam a hideg vajat, közepébe öntöttem a tojások sárgáját- de a tejet meglangyosítva felfuttattam az élesztővel, kicsi cukorral besegítve – ezt is belecsorgattam, gyúrás és a hűtőben pihentettem egy fél órát az összeállított tésztát. A kamrából előhalásztam életem árán is – mert borzasztó magasan van – a baracklekvárjaim közül egyet, felbontottam, és rögtön utána daráltam is a hagymaaprítónak nevezett csodában a diót. Összehordtam a krém hozzávalóit, szépen kikevergettem, és el is nyalakodtam volna rajta, de hát egy felnőtt csak nem csinál már ilyet!
A tésztát hűtés után 3 részre osztottam és szépen kinyújtottam az elsőt, belehelyeztem a formába, amibe én sütőpapírt vágtam kör alakúra. Rákanalaztam a töltelék felét a tésztára. Ez a töltelék sokkal gazdagabb volt számomra, mint az eredeti, mert lágy volt, krémes, könnyű és az omlós tésztában jól kiegészítették egymást, hiszen nem morzsolódott, mondhatni szaftos maradt.
Szépen kinyújtottam az összes tésztát, megkentem a második adag krémmel is, ráfektettem a tetejét is, aztán picit lenyomkodtam, csak gyengéden, utána megcsiklandoztam villával, hogy a gőz majd találjon utat magának, és megkentem egy tojás sárgájával.
Közepes hőfokon süssük, légkeverésesnél 150 fokon sütöttem 30-40 percig, a vége felé igyekezzünk ránézni, a teteje szép pirosra süljön. Hagytam langyosra hűlni, tovább nem volt türelmem, szépen szeletelhető, család kedvence süteményt fogtok kapni!
Ami szükséges a tésztához:
(24 cm-es formához)
Derelye, – a nagymama feladata
2014 február 25. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Bevallom ez az a finomság, amit úgy egy évben kétszer vagyok hajlandó elkészíteni…de lehet, hogy egyszer sem. Nem nagyon volt tapasztalatom, de szerettem voltam kipróbálni és elsősorban meglepni a férjemet vele. A tésztája könnyű lett, finom, volt ami kiszakadt és elúszott belőle a töltelék, de meghempergetve egy kis morzsában, lekvárral az is finom volt.
Mindig izgatott egy tésztanyújtó gép, hogyan lehet azzal, miket varázsolni, így elkértem anyukámtól, – a szekrénye tetejéről állandóan leskelődő szerkezetet – és nekifogtam. Hát először küzdelem volt, de bele lehet jönni. Próbáltam egyforma hosszú tésztasávokat gyártani. Lekvárt halmoztam rá 3-4 centinként, ujjammal vizeztem, ráfektettem a következő vékony lapot, lenyomkodtam, egy csészével szaggattam, mert ragaszkodtam a kerek formához, a végén villával formáztam. Úgy 45 perc elteltével ment, mint a karikacsapás. Jó móka volt, de legalább 3 órámba telt, amit sajnos nem mindig tolerált a kis 2 évesem, így ő is segített tekerni a tésztanyújtót, vagy ellopni a leeső tésztát…sajnos meg is ette olykor.
Én 50 dkg lisztből készítettem, ez egy 4 -5 tagú családnak elég. Biztosan nem készítenék vendégeknek, és ezen most nagyon nevetek. Soha soha, ezt készítse mindenki magának !!
A liszt fele rozsliszt volt, a lekvár sajátom, és nekem nem volt egészen kemény a lekvárom, de nem is a nagyon folyós típusú.
A lisztből, tojásokból, sóból kevés vízzel egy keményebb tésztát gyúrtam, két részre osztva hagytam pihenni úgy 20 percet is.
Pirítottam zsemlemorzsát, majd a kifőtt derelyéket ebbe hempergettem és pakoltam is át egy másik tálra, hogy ne törjenek össze. Porcukorral, lekvárral tálaltam, ha már eszünk, együk rendesen, édesen, krémesen…
Amire szükség van hozzá:
– 50 dkg liszt fele fehér, fele rozs )
– 3 tojás
– csipet só
-zsemlemorzsa
– olaj
– szilvalekvár
– porcukor
Sütőtökös brownie mascarpones sipkával
2014 február 1. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Az úgy kezdődött, hogy megbeszéltünk az én drága Anyukámmal, hogy náluk ebédelünk szombaton. Mivel a héten ez már a sokadik alkalom volt, hogy ott eszünk, és nem szeretek üres kézzel menni, gondoltam vinni kellene valamit, így feltettem a kérdést. A válasz: ” valami csokisat” . Netünk sem volt, keresgettem újságokban és a telefonomon is, nna, végül ott dobott fel egy oldalt, ahol finomabbnál finomabb recepteket találtam. Marka boszikonyhája. Érdemes oda is ellátogatnotok! Kicsit változtattam csak a recepten, de ez valami számomra is rejtélyes kényszer lehet, mindenkiét átvariálom. De hát végülis az a lényeg, hogy finom marad, nem igaz?
Íme:
Minden hozzávalót egy keverőtálba tettem, de én saccra a sütőtököt, és a lisztet zablisztre, tönkölyre cseréltem.
Az ebédet megelőző éjszaka sütöttem meg a tésztát. Nagyon kell ügyelni a sütésére, mert itt nem válik be a tűpróba ! Ne lötyögjön a tészta már a formában, de végül olyan kissé ragacsos, szaftos marad és ez a jó! Nehogy túlsüssétek, kb 30 perc – 40 alatt sült meg nálam, 175 fokon. Én 20 perc után leskelődtem folyamatosan, bökdöstem, nyomkodtam…
Másnap reggel a szobahőmérsékletű mascarponét – így könnyebb dolgozni vele – kikevertem pár evőkanál porcukorral, 3-4 kanál tejföllel, belereszeltem egy narancs héját, 3-4 evőkanál levét. Kóstoltam. Mindig kóstoljatok, ez nem nyalakodás ( vagy legalábbis legális ) csakis akkor tudjátok jó-e az íz, elég -e pl.ebben az esetben az édességi szint. Beleszórtam egy evőkanál keményítőt, összekevertem erősen – utóbbi hozzávaló el is hagyható.
Amikor odaértünk anyuékhoz, kibontottam a formából a süteményt – én most kerek formában sütöttem – megfordítottam, lehúztam a sütőpapírt és ráhalmoztam a krémet.
A hozzávalók :
10 dkg olvasztott vaj
20 dkg cukor
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor v pár csepp vanília sűrítmény
20 dkg sütőtök püré
12,5 dkg liszt
10 dkg (holland) kakaópor (vagy 20 dkg olvasztott étcsokoládé )
1 tk. szódabikarbóna
fél csomag sütőpor
1 csipet só
50 ml tej
Sipka:
25 dkg mascarpone
3-4 ek. tejföl
ízlés szerinti mennyiségű porcukor
1 db narancs héja és 3-4 ek. leve
Kókusztekercs roppanós krémmel
2013 november 19. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Megint itt volt egy hétvége és persze a sok édességre vágyó szájacska, gondoltam valami régivel rukkolok elő, ami sosem megy ki a divatból, amit bármikor megesznek, ami annyira finom és ízletes. Hát ő az, a finom kókusztekercs.
Ebből a mennyiségből 2 viszonylag nagy rúd született.
Végtelenül egyszerű elkészíteni,- mondja a sok háziasszony – nekem ami macera benne, az csak a két lap kinyújtása, egyenes felületűre, és a méret sem elhanyagolható…mert hát olyan szépséges, amikor később darabolja az ember és szép egyforma a keksz és krém arány. Kókuszreszelékkel megszórt folpackon nyújtottam ki. Megkentem a krémmel(amit előzőleg 2felé elosztottam) feltekertem és becsavartam szorosra a két végét, hűtőbe tettem egy napra. az sem gond, ha pár óra múlva felvágja az ember és felfalja, akkor is kiváló már!
Összegyúrtam a keksz hozzávalóit és hagytam pihenni a pulton, kikevertem a krémet és hűtőbe tettem. Annyit változtattam, hogy a krémbe való kókusz adagot beleszórtam egy teflonba, és zsiradék nélkül megpirítottam. Bár érezhettétek volna azt az illatot, ami akkor elárasztotta a kicsiny konyhámat!
Amire szükséged lesz:
– 50 dkg darált keksz
– kb. 2.5 dl tej (apránként adagoljuk, ne legyen túl száraz, de lágy sem a massza)
– 10 dkg porcukor
– 5 evőkanál holland kakaópor
– pár csepp rumaroma
– 1-2 ek. kókuszreszelék a keksz masszához, plussz a díszítéshez
Vajkrémhez:
– 20 dkg vaj (ha lehet, ne a kocka vajakat válasszátok,hanem márkásat, rúgjunk ki a hámból!)
– 10 dkg porcukor
– 10 dkg kókuszreszelék
Nagyon csokis brownie mascarponéval, sütőtökkel bolondítva – mert újra ideje testet-lelket melegítgetni a hűvös őszben
2015 október 24. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Végre itt a sütőtökös időszak, és hihetetlen mennyi finomságba lehet belerejteni, belesütni, főzni, keverni vagy fektetni, passzírozni vagy darabolni, na jó, abbahagytam! De nem a sütést!
Imádom a süteményeket, előnyt élveznek nálam a gyorsan elkészülők, mert azonnal szoktam akarni őket, így hát a kevertek jutnak nálam főszerephez. Na de, lehet, hogy finnyás vagyok, de nem szeretem azokat a sütiket, amibe beleszórnak meggyet vagy akármit kockára vágva és néhol találkozunk velük. Azt szeretem, amikor nedvesebb egy sütemény – sokan a szottyos szót használják, de ez számomra taszító – távolról sem száraz, és nem találok most hirtelen a szótáramban megfelelőbb jelzőt rá.
Ezt a sütit Limara oldalán találtam és sütöttem már több alkalommal, apró változtatásokkal. Csodásan komponált ízvilág és különösen azért szeretem, mert nem a cukor a domináns, hanem az ízek, a sült tök karamellizált ízéé, a mascarpone krémes tejszínességéé és a gazdag csokoládéé. Minden süteményt általában a megadott cukormennyiség felével vagy negyedével szoktam megsütni, épp’ ebből a gondolatból kiindulva. Az ízét szeretem érezni, nem kizárólag azt, hogy édes. Hiszen milyen csodás egy fahéjas süti, vagy gyömbéres, vagy bármilyen különleges íz, amit nem nyom el a rengeteg cukor. Csipet só és kevés cukor, ez a sikerélmény alapreceptje.
Általában többször marad ki sült tök, ilyenkor fogok neki a sütőtökös süteménynek, vagy a zsályás-sütőtökös tésztának, most is így volt ez.
Amire szükséged lesz:
– 200 g étcsokoládé ( Aldiban találtam egészen jó áron 75 %-ost, 2 táblával vettem)
– 12 dkg vaj (márkázott vajat használtam)
– 220 g cukor (nádcukrot használtam, 15 dkg-ot)
– 3 tojás
– 15 dkg liszt (teljes kiőrlésűt használtam)
– 1 mokkáskanál sütőpor
– 7 dkg sütőtökpüré (villával törtem össze)
Oldal ajánlása emailben
X