Joghurtba bújtatott piros gyümölcsök – reggelire, délutáni vagy éjszakai csipegetéshez
2013 október 20. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Mit tegyen egy anyuka, ha a kicsik hirtelen édességre vágynak? ott a palacsinta, na de az így is elég gyakran megfordul a konyhában, vizes piskóta, vagy a kezükbe nyomni egy joghurtot, gofri vagy egy tábla csoki ?… olyan jó lenne, ha azért többször az egészséges édességeknél tudnánk maradni, nem?
Natúr joghurt általában minden háztartásban előfordul otthon, fagyasztott gyümölcsök is, porcukor, kis vanília, és máris kész a csodás édesség, de még egészséges is. Nyáron még szerencsésebb, mert lehet friss gyümölcsökkel készíteni, akár formákba önteni, jégkrémnek álcázva. Én most vanília jégkrémre csücsültettem egy-egy adagot, olyan jó kényeztetni a kicsiket!
A joghurtba beleszórtam a porcukrot, vaníliát csorgattam bele és kikevertem, azután beleöntöttem a gyümölcsöket, – némelyiket szétnyomtam,- elkevertem. Gyorsan zsiradék nélkül megpirítottam diót, ( éreztétek már az illatát valaha? ) bárddal durván összedaraboltam és azt is belekevertem a krémbe. Tálakba szedtem és citromfűvel díszítettem. Kiváló reggeli lehet hétköznap is akár!
Alig bírtam kivárni az idejét, már a tálban is titokzatosan nézett ki, hívogató, sokat sejtető színeivel.
Amire mindenképpen szükség van hozzá:
– 1 nagy dobozos joghurt
– 30 dkg -40 dkg piros gyümölcs (fagyasztott, vegyes piros gyümölcsöt használtam)
– vanília sűrítmény
– porcukor ízlés szerint (2 púpos ek.)
– 5 dkg pirított dió
– vanília jégkrém
- vanília jégkrémre ültetve a joghurt
Túrós pite almával, a vígasztaló hétindító
2013 október 7. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Minden hétfő reggel olyan…nyomasztó…szomorú, de semmiképpen sem vidám. Álmos arcocskák, nyűgös kis hangok vagy néma csend, aztán csukódik az ajtó és elkezdődik a hét. Pár hete azt gondoltam, ha finom illatokra, melegre érkezik haza a kis családom, akkor mindez felvidítja őket. Lehet benne valami…
A facebook dobta fel egyik nap ezt a receptet, a Kifőztük oldalán. Almám volt itthon, túróm a hétvégi piacozásból, hát belevágtam. Végtelenül egyszerű sütemény, emellett csodálatosan finom.
A tészta hozzávalóit összegyúrtam és egy szeretet-formába nyomkodtam. A túrós krémet is összekevertem, jó sok lett a kicsi formába.
Az almákat meghámoztam, és fényáteresztő vastagságúra szeletelve a pite tetejére rendezgettem – leshetsz a képről.
Sütőbe dugtam és 180 fokon kb. 35-45 percig sütöttem.
Hagytam hűlni, bár nem sokáig lehet bírni. Érdemes legalább 30 percig pihentetni, mert könnyebb szeletelni.
Amit be kell szerezned hozzá:
A tésztához
– 100 g liszt
– 5 dkg étkezési keményítő
– 4 dkg cukor
– 6 dkg vaj
– 1 kk. sütőpor
– 1 házi tojás
– 1kk. vanília
A túrós krémhez:
– ‘/2 kg házi túró
– 2 evőkanál búzadara
– 1 tojás
– cukor ízlés szerint ( nyírfa cukrot használtam)
– vanília
– reszelt citromhéj
3-4 db közepes méretű alma
A mindenki által imádott palacsinta
2013 október 2. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Nos, ha nálunk minden nap ez lenne a reggeli, ebéd, uzsonna….akkor sem unnának rá. Úgy gondoltam kicsit egészségesebbé varázsolom számukra, hátha elfogadják. Volt lázadozás, de ha azt mondtam ez ugyanaz már amit megszoktak, örültek. Hmm.
A liszteket, zabpelyhet, sütőport, sót a tálba szórtam, ráütöttem a tojásokat, beleöntöttem a folyadékokat és kevertem, kevertem, amíg ki nem fulladtam. Nem tettem bele cukrot, szerintem felesleges, édes íznek ott vannak a töltelékek. Hagytam állni a hűtőben másfél órát, mindenképpen jót tesz neki ha pihen egyet sütés előtt, duzzadjanak csak a szemek. Cseppnyi olaj kell a sütéséhez, van aki belekeveri a tésztájába, én most nem.
Az ízesítés pedig lehet bármi, szeretjük lekvárokkal, elmaradhatatlan a Nutella, de ott a barna cukros mák, fahéjas cukor, juharszirup, de tehetünk bele tejfölt reszelt sajttal is. Kinek mit kíván a pocakja.
Valahogy számomra sokkal könnyebb volt sütni, mint a hagyományos tésztájú palacsintát. Bár az új serpenyőmben csak úgy rohangál összevissza tészta, ki és be, fel és le.
Beszerzésre várók:
– 20 dkg liszt (kukoricaliszt 2ek., rozsliszt, durvára tört zabpehely, zabkorpa, fehér rozsliszt)
– 6 tojás
– 4.5 dl 1.5-ös tej
– kevés víz
– 2 tk.sütőpor
– csipet só
– cseppnyi olaj
Sütőtökös brownie kicsit megvariálva
2013 szeptember 30. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Ajándékba kaptam a szomszédból két szép sütni való tököt, – hálás köszönet érte, már nem az elsők, – gondoltam ideje ismét alkotni belőle valami finomat.
Ma reggel esős, sajnos igazi őszies időre ébredtünk, a gyerekek nem voltak túl lelkesek, hogy hétfő is és eső is, szürkeség, grrr, iskola. Amikor reggel elindultak mind, olyan nehéz csend telepedett rám, és az elvégzett házimunkák után azt éreztem, szeretnék még valamit kezdeni magammal, akkor láttam meg az aranyló tököket a földön. Mécseseket gyújtottam itt-ott, a legkisebb ‘elnénózgatott’, nekifogtam.
Remélem, ha megjönnek a kicsik, felmelegíti őket az egyik kedvenc sütijük és mosolyra perdül a szájuk.
Limara péksége oldalán találtam még tavaly talán egy receptet, azt sütöttem meg akkor, de most kisebb-nagyobb változtatásokat eszközöltem, íme, próbáljátok ki ti is, abbahagyhatatlan az evése, szerintem.
Az összetördelt csokit és a vajat összemelegítettem, kicsit hagytam hűlni és beletettem a cukrot (én fele-fele nyírfa- és kristálycukrot).
A tojásokat is hozzákevertem gyors, határozott mozdulatokkal, nehogy megsüljenek a még langyos masszában! Utoljára a sütőtököt adtam hozzá. A lisztbe ( 2 ek. kukorica, 2 ek. rozsliszt és világos tönköly) öntöttem a kis mokkáskanálnyi sütőport, és ezt az egyveleget a csokis masszához kevertem. Itt már a számba tudtam volna kanalazni az egészet.
Beleöntöttem egy jénaiba a megmenekült csokis csodát. ( 33×24 cm) Ezután mascarponét kellett volna kikeverni, de nekem csak tejfölöm volt itthon, tehát azt kevertem ki a sütőtökkel és egy kis barna cukorral ízlés szerint (megkóstoltam) . Utóbbi krémet egyszerűen csak rákanalaztam a csokoládéra és összevissza rajzolgattam bele, hogy elvegyüljenek egymással ők ketten.
175 fokon sütöttem kb. 30-35 percig. Oda kell figyelni, nehogy kiszáradjon, inkább maradjon olyan, mintha még nem sült volna meg, de a brownie ilyen, ne ijedjetek meg!
Szükséged lesz:
– 200 g étcsokoládé
– 12 dkg vaj
– 22 dkg cukor
– 3 tojás
– 15 dkg liszt (kukorica, rozs, búza…)
– 1 mk. sütőpor
– 7 dkg sült sütőtökre
A tetejére öntött masszához :
– 25 dkg mascarpone (sűrű tejfölt használtam)
– 20 dkg sült sütőtökre
– 1-2 kk. barna cukor (ízlés szerint)
Joghurtos roppanós
2013 november 12. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
a roppanós finomság
Ezt a süteményt nagyon szeretem, mert bármikor összedobható, variálni lehet az összetevőkkel is, bármilyen alkalomra megállja a helyét, a széle is elfogy mindig és pillanatok alatt elkészíthető, ráadásul olyan hozzávalókat tartalmaz, hogy azokból mindig akad otthon. Előfordult, hogy már szárazabbá váltak a kis sütemény darabkák, hát készítettem vanília sodót és ráöntve újabb finom édességé avanzsálódott.
A tojások sárgáját kíméletlenül elválasztottam a fehérjétől, utóbbit kemény habbá vertem. A sárgákat kikevertem a cukorral, – én kézi habverővel szoktam, jó kis karerősítő.
Beleöntöttem a többi hozzávalót is, összekevertem pár perc alatt, azután a fehérje harmadát erőteljesebb mozdulatokkal belekevertem, majd a maradékot pedig finoman beleforgattam,hogy a buborékok ne illanjanak el belőle. Kerámia tepsit használok,így ezt nem kell kikenni sem, beleöntöttem a masszát, a tetejére most körtét pakolásztam, amit előtte mostam és 1×1 cm-es kis kockákra próbáltam vágni. Durvára morzsolt diót szórtam rá és meghintettem barna cukorral. a diótól és a cukortól válik igazán roppanóssá !
Íme, amire szükség van hozzá:
– 2 doboz joghurt (olykor gyümölcsössel váltom ki, de csakis az 1ik dobozt)
– joghurtos dobozzal kimért 2 doboznyi cukor (lehet nyírfa, kristály vagy barna is)
– joghurtos dobozzal kimért 3 doboznyi liszt (vegyesen használtam rozst, tönkölyt…van, hogy 1 doboznyit kiváltok őrölt dióval vagy mákkal)
– 3 tojás (fehérje kemény habnak felverve)
– 1 sütőpor
– joghurtos dobozzal kimért 1 doboznyi olaj
– gyümölcs 20 dkg
– dió vagy mogyoró
roppanós dióval, cukorral
Oldal ajánlása emailben
X