Fűszeres zöldséges tésztacsíkok – nyár és ősz egyesül egy tányérban
2014 október 14. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Egy gyötrő nap utáni könnyű étel, amelyet percek alatt elkészítettem és bárki, aki belevág. Zöldséges, így könnyű marad, még a belekeveredett tejszín sem nehezíti el, enyhén fűszeres, nem bántja a pocakot, krémes és enyhén édes a sütőtöktől, könyörög a sóért, de azért óvatosan vele. Egy cukkinit lereszeltem, utána a sütőtököt, és olívaolaj-vaj keverékére pakoltam őket párolódni. Belereszeltem egy kis szerecsendiót, belepréseltem egy nagyobb fokhagyma gerezdet, sót hintettem rá. Parajt tettem még bele és amikor megpuhultak, 5 dkg feta sajtot morzsoltam hozzá (elhagyható) azután egy evőkanálnyi lisztet ( most rozslisztet használtam) Átforgattam a keveréket és 1.5 dl tejszínnel selymesítettem. Hagytam összerottyanni. A tejszín és a szerecsendió régi és mély barátságot tudhatnak magukénak, így reszeltem még bele, majd egy maréknyi apróra vágott petrezselymet is adtam hozzá, és egy kiskanálnyi apróra vágott zsályát. Amikor rottyant egyet, akkor levettem a tűzről, félbe tört kifőzött spagetti fészekre halmoztam.
Bánkódtam, hogy nincsen itthon parmezánom, szuper barátsággá fonódott volna össze ezzel az illatos, krémes zöldség masszával. Azért így is elfogyott. A végén még meghintettem tálaláskor petrezselyemmel, nekem abból sosem elég, még szerecsendiót is reszeltem rá egy leheletnyit.
Amire szükség van hozzá:
– kisebb cukkini ( 20 dkg kb.)
– sütőtök (uannyi.mint cukkini)
– spenót 5-10 dkg
– 1-2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
– 1.5 dl tejszín-
5 dkg Feta sajt
– só
-szerecsendióvirág
– zsálya (szárított is megfelelő)
– 2 dkg vaj
– 0.5 dl olívaolaj
– 1 csokor petrezselyem
– fél csomag durum spagetti
Lencsetál – hidegben mindig átmelegít
2014 május 15. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Már második napja zuhog, így mindenkinek lekonyul a szája, mosolyról morcossá válunk, és ilyenkor sokan vigasztalják magukat vagy édességgel vagy valami kiadós étellel, amolyan szívet-lelket átmelengetővel. Vagy csak én? Mindenesetre megint egy ideje nem került lencse az asztalunkra, gondoltam ez gyorsan el is készül, (nincs kedvem most fél napot a konyhában tölteni ) finom is, megfőzöm. Mindig akad a kamrában ez meg az, és olyat szerettem volna főzni, ami itthon van, hogy az orrunkat se kelljen kidugni a szeles, esős időben. Egyedül kakukkfűért kellett kirohannom, hát nem volt élmény, pillanatok alatt megfagytam és eláztam. De így legalább superman módjára megszereztem.
Nagy fej hagymát pucoltam, apróra vágtam és párolni kezdtem, csipet sóval meghintve. Amikor pirulni kezdett, kiskanálnyi pirospaprikával, szerecsendióval ízesítettem tovább.
Gondoltam egyet és a mélyhűtőből kivarázsoltam 10 dkg spenótot, fagyottan rátettem, és 10 perc után 1 evőkanálnyi tönköly búzadarával hintettem meg. 1-2 perc pirítás után egy 40 dkg-os lencse konzerv tartalmát is beleöntöttem és amikor élni kezdett, akkor egy duci fokhagymát apróra vágtam és beledobtam 4-5 szál kakukkfű társaságában.
10 perc után 1 kiskanálnyi dijoni mustár és 1 evőkanálnyi joghurt is került bele. Kicsi vizet öntöttem rá és 15 percig takarékon főztem. A végén 1 kiskanálnyi vegetát hintettem még rá, elkevertem.
Tálaláskor kaphat még joghurtot vagy tejfölt is. Mi pirított rozsos kenyérrel ettük.
Amire szükséged lesz hozzá:
– 1 fej vöröshagyma
– Bonduelle lencse (természetesen lehet száraz is vagy más márka is megfelel)
– 10 dkg spenót
– búzadara (tönkölyt használtam)
– só, szerecsendió, pirospaprika, vegeta, kakukkfű
– fokhagyma
– joghurt
– mustár
Hagymaleves, ahogy én készítem
2014 március 26. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Számtalan recepttel találkoztam már, ami a hagymalevest illeti. Olvastam fehérborosat, tárkonyosat, csakis fokhagymából készültet, burgonyával sűrítettet, cipóban tálaltat….de ma mindent hátra hagyva másképp készítettem, mint eddig, és mint az eddig olvasottak.
Egy nagy marék medvehagymát vettem tegnap, de még fogalmam sem volt mihez kezdek vele, csakis mert mindenhonnan ez folyik, kissé szerintem túlmisztifikálva a létezését, és így engem is magával rántott. Gondoltam egy jó medvehagymás pogácsára, ahogy szétomlik a szájban vagy valamiféle mártásra, – de az lett is belőle tegnap – és még mindig itt nézegettem, ahogy fekszik a konyhapulton és száll el belőle az élet.
Egy hatalmas póré is uralta a konyhámat, szerintem vagy 60 cm is lehetett, hiányzott belőle 2 cm már. Felkarikáztam és 4-5 gerezd feldarabolt fokhagymával, 8 szál medvehagymával, természetesen ezt is felaprítottam, egy edénybe dobtam, löttyintésnyi olívaolajjal, 5 deka vajjal. Pároltam kis lángon, sokáig, türelmetlenül. Amikor összeolvadtak szerelmesen mindhárman, akkor sóztam, meghintettem 1 evőkanálnyi rozsliszttel, pár perc pirítás után felöntöttem egy liter vízzel, – később még kapott 2 dl-t kb, – szerecsendiót őröltem bele, egy evőkanálnyi ételízesítőt, és hagytam fedő alatt főni úgy 30-40 percet takarékon. Rizstejszínnel selymesítettem, (1 ek.) de a hagyományos is megteszi.
A legvégét egy jó kis turmixolással zártam és pirítottam mellé rozskenyeret.
Amire szükséged lesz a leveshez:
– 1 szál póréhagyma
– 4-5 gerezd fokhagyma
– egy csokor medvehagyma
– szerecsendió
– só
– tejszín
– liszt
– vaj, olívaolaj
Barna rizses varázslat – ebéd az egészséges életmód jegyében
2014 november 11. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Tegnap este vásárláskor el sem tudom mondani mennyire megkívántam a rizst. Mivel próbálok könnyebb ételeket főzni vagy legalább is egészségesebben, így csakis a barna rizs jöhetett szóba, nos, lankad az kedvem, étvágyam, érdeklődésem. Rossz élményeim vannak a barna rizzsel, mert amikor legelőször próbáltam beiktatni az étkezéseinkbe, borzalom volt, az íze hamu és fűrészporéra hajazott, el sem tudtam képzelni, hogy megegyem valami mellé, csak azt, hogy beledobjam a szemetesbe. Így is lett! Azóta csak néha megnéztem a szép csomagolását. Riceland barna rizsére tettem a voksomat, és beleejtettem a kosaramba fanyalogva, hogy csakazértis kitalálok valamit, hogy összebarátkozzunk! Ma feltettem a polcra, magasra, de vettem friss gombát is, gondoltam összeházasítom őket. Íme:
3 evőkanál olívaolajra dobtam a megtisztított, megmosott (áztatni nem szabad) apró kis kockákra vágott gombát, csipet sóval. Lereszeltem egy szép szál sárgarépát, azt is beletettem, 1-2 evőkanál szójaszószt öntöttem rá, 1 evőkanálnyi balzsamecetet, és hagytam párolódni mindezt úgy 10 percen át. Zsályát szedtem a kertből és petrezselymet , majd apróra vágtam addig 2 gerezd fokhagymával együtt. Most fagyasztottat használtam, tettem bele spenótot, 5-10 dkg-ot. Hagytam, hogy szépen beházasodjon.
Közben feltettem 1.5 liter vizet és amikor forrni kezdett, sóztam, és most előfőzött barna rizst főztem benne, úgy 45 perc alatt készre.
Visszatértem a zöldségekhez és beledobtam a zsályát, majd a maroknyi petrezselyem felét. A fokhagymát is belekapartam a vágódeszkámról, amit próbáltam a legapróbbra feldarabolni. Kicsit hagytam sisteregni. 2-3 evőkanál tejet löttyintettem hozzá, hogy ne száradjon ki, legközelebb bort fogok. Fetát morzsoltam bele, hagytam beleolvadni, majd még kapott egy kis szójaszószt, sót és újra egy kis petrezselymet. Mehet bele bors is. Gyorsan készen lett, összeforgattam a rizzsel, meghintettem a maradék petrezselyemmel és melegen ettük. A legnagyobb dicséret egyelőre az, ámultam-bámultam is, hogy a kisfiam – aki majdnem 3 éves – megette !
Diétára fogott kedves Barátunknak ajánlom, és kívánok mielőbbi gyors javulást Csabikánk !
ami szükséges hozzá.
– barna rizs (125g-ot használtam)
– olívaolaj
– 30 dkg gomba
– 5-10 dkg spenót
– 5 dkg feta sajt
– 1 szál közepes répa
– 2-3-4 szójaszósz (ízlés szerint)
– balzsamecet (ízlés szerint, de el is maradhat)
– 2 gerezd fokhagyma
– 4-5 levél zsálya
– maréknyi petrezselyem
– só
– bors
– 2-3 ek. tej
Oldal ajánlása emailben
X