Lencsetál – hidegben mindig átmelegít

2014 május 15. | Szerző:

Lencsetál rozsos kenyérrel

Lencsetál rozsos kenyérrel

 

Már második napja zuhog, így mindenkinek lekonyul a szája, mosolyról morcossá válunk, és ilyenkor sokan vigasztalják magukat vagy édességgel vagy valami kiadós étellel, amolyan szívet-lelket átmelengetővel. Vagy csak én?   Mindenesetre megint egy ideje nem került lencse az asztalunkra, gondoltam ez gyorsan el is készül, (nincs kedvem most fél napot a konyhában tölteni ) finom is, megfőzöm. Mindig akad a kamrában ez meg az, és olyat szerettem volna főzni, ami itthon van, hogy az orrunkat se kelljen kidugni a szeles, esős időben. Egyedül kakukkfűért kellett kirohannom, hát nem volt élmény, pillanatok alatt megfagytam és eláztam. De így legalább superman módjára megszereztem.

Nagy fej hagymát pucoltam, apróra vágtam és párolni kezdtem, csipet sóval meghintve. Amikor pirulni kezdett, kiskanálnyi pirospaprikával, szerecsendióval ízesítettem tovább.

Gondoltam egyet és a mélyhűtőből kivarázsoltam 10 dkg spenótot, fagyottan rátettem, és 10 perc után 1 evőkanálnyi tönköly búzadarával hintettem meg. 1-2 perc pirítás után  egy  40 dkg-os lencse konzerv tartalmát is beleöntöttem és amikor élni kezdett, akkor egy duci fokhagymát apróra vágtam és beledobtam 4-5 szál kakukkfű társaságában.

10 perc után 1 kiskanálnyi dijoni mustár és 1 evőkanálnyi joghurt is került bele. Kicsi vizet öntöttem rá és 15 percig takarékon főztem. A végén 1 kiskanálnyi vegetát hintettem még rá, elkevertem.

Tálaláskor kaphat még joghurtot vagy tejfölt is. Mi pirított rozsos kenyérrel ettük.

fot+- 2

Amire szükséged lesz hozzá:

– 1 fej vöröshagyma

– Bonduelle lencse (természetesen lehet száraz is vagy más márka is megfelel)

– 10 dkg spenót

– búzadara (tönkölyt használtam)

– só, szerecsendió, pirospaprika, vegeta, kakukkfű

– fokhagyma

– joghurt

– mustár

 

fot+- 3

Harcsafilé könnyedén

2014 március 11. | Szerző:

Már kora reggel halat kívántam. Úgy döntöttem  pár nap múlva beállok  a 30 napos vegán kihívás tagjai közé ( facebookos csoport ) így most próbálok felfalni ‘utoljára’ mindent, ami húsból van. Harcsát vettem, aminek nem olyan erős a halíze, mint a legtöbbjüknek, így lehet, hogy megszentségtelenítettem a halat, de grill fűszert kívántam rá, épp csak meghintve vele sütés közben.

harcsa fokhagymás spenót halommal

harcsa fokhagymás spenót halommal

Cukkinit szeleteltem fél centis karikákra, egyetlen hatalmas fej gombát, ugyancsak fél centisre, fokhagymát pucoltam,  spenótleveleket olvasztottam.

A halról leitattam egy papírtörlővel a nedvességet, majd serpenyőben meleg olívaolajon sütni kezdtem, közepes lángon. Mellé dobáltam egy  karikákra vágott újhagymát és 2 nagyobb gerezd fokhagymát, hogy az olaj átvegye az ízüket. Sóztam, átfordítottam pár perc múltán a halszeletet és mellé rendezgettem a cukkiniket, gombát, kis halomnyi spenótot. A spenótba belenyomkodtam pár kihalászott fokhagymagerezdet, egy kávéskanálnyi olajat löttyintettem rá, sóztam. a halra grill fűszert hintettem, átfordítottam egy lapát segítségével. Hagytam sülni minden finomságot, a zöldségeket pirulástól függően fordítgattam. Minden egyszerre lett készen, tányérra rendeztem és fotóztam nektek, bár csak a nyálatokat tudjátok csorgatni utána, hiszen illatot nem tudok küldeni, az ételből sem maradt már, de próbáljátok ki. Könnyű, laktató, egészséges minden apró falatja.

A hal 2 személyes adag volt, a kisfiamnak is jutott belőle bőven, hát besegített, számíthattam rá. Vajas tört krumpli halomra pakoltam rá a harcsa falatokat és a cukkiniket, a halat a végén még pótolnom kellett ! Fontos, hogy legalább a gyerekek egyenek halat, ha megoldható heti két alkalommal, nagyon jót tesz az agynak! Serkenti a működését is.

harcsa leképezve baba ebédnek

harcsa leképezve baba ebédnek

amit vásárolnod kell :

– 20-30 dkg harcsafilé

– 1 db cukkini

– gomba

– fokhagyma

– spenót ( 20 dkg )

– só, grill fűszer

– olívaolaj

tálalva

tálalva

 

serpenyőben

 

Megölellek,, hát eljutottál hozzám ! Főzni, sütni szerintem, csakis szeretettel lehet, szívből, én is így teszem. Rajongással főzök azoknak, akiket szeretek, de főzök, ha boldog vagyok, és akkor is, ha nem. Főzök ha kikapcsolódnék, főzök, ha elterelném a gondolataimat, mert megnyugtat, elrepít egy olyan világba, ahol nyugalom van, és csakis az alkotásé a főszerep. Olyan, mintha írnál egy verset, komponálnál egy dalt. Tele leszel izgalommal, kíváncsisággal, él tőle minden porcikád. Gyere velem, inspirálódj vagy inspirálj, adjunk 5leteket egymásnak, osszuk meg a titkainkat! Ha pedig kipróbálod valamelyik receptemet, gyere vissza, oszd meg velem, boldoggá teszel.

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!