Megölellek,, hát eljutottál hozzám !
Főzni, sütni szerintem, csakis szeretettel lehet, szívből, én is így teszem. Rajongással főzök azoknak, akiket szeretek, de főzök, ha boldog vagyok, és akkor is, ha nem. Főzök ha kikapcsolódnék, főzök, ha elterelném a gondolataimat, mert megnyugtat, elrepít egy olyan világba, ahol nyugalom van, és csakis az alkotásé a főszerep. Olyan, mintha írnál egy verset, komponálnál egy dalt. Tele leszel izgalommal, kíváncsisággal, él tőle minden porcikád.
Gyere velem, inspirálódj vagy inspirálj, adjunk 5leteket egymásnak, osszuk meg a titkainkat! Ha pedig kipróbálod valamelyik receptemet, gyere vissza, oszd meg velem, boldoggá teszel.
Blogkövetés
Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.
Creme brulée – a krémesség felsőfoka
2015 január 5. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Nálunk nagyon népszerű édesség,- lenne – csak nehezen veszem rá magamat olykor az elkészítésére, pedig nagyon egyszerű. Régebben úgy emlékszem tej-tejszín eleggyel dolgoztam, de ez a recept kizárólag tejszínből készült.
Azt tudtátok, hogy már 1691-ben is szerepelt szakácskönyvben? szóval idős már a lelkem, de nem veszített bájos eleganciájából.
A tejszínt forráspontig melegítsük egy kis vaníliakivonattal, vagy vanília kikapart magjával, de bele is dobhatjuk, amikor szétvágtuk, a végén úgyis leszűrjük.
Közben a tojások sárgáját a cukorral alaposan összedolgozzuk és a leszűrt, meleg tejszínt nagyon lassan hozzácsorgatjuk szűrőn keresztül, apránként, mert ha nem így tesszük, kicsapódik a tojások sárgája, megfőnek és kész a tejszínes rántotta 🙂 Habverővel keverjük a krémet folyamatosan, fürgén, gyorsan és akkor szép sima lesz a végére.
Nagyon lassan,… csorgassuk, …még lassabban, mint gondolnánk!
160 fokra melegítsük elő a sütőt !
Töltsük hőálló poharakba vagy a képen látható kis formákba. (6 db-ba fért bele, 2dl-enként) Tegyünk konyharuhát egy mélyebb tepsi aljára, – hogy ne csúszkáljanak a tálkák, – pakoljuk bele mindet és öntsük fel forró vízzel, ami a tálak feléig érjen. Így szépen a gőzben lassan megfőnek- sülnek a krémek. Fedjük le alufóliával és hagyjuk 35 percig a sütőben.
Akkor jó, ha amikor megrázunk óvatosan egy tálat, nem folyós már benne a masszánk, de megreped esetleg a teteje. Ne süssük túl! Amikor ilyen, akkor vegyük ki, mert még akkor is sül tovább a forró formában. Hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg egy evőkanálnyi cukorral és karamellizáljuk rá a pisztolyunkkal.
Kézi fáklyát már bármelyik háztartási boltban lehet kapni, megéri. A sütő grillezőjével, felső sütéssel nem lehet a cukrot karamellizálni, mert akkor tovább sülne a krém.
Az viszont elgondolkodtatott, hogy legközelebb tejszínes-karamellt csorgatok a tetejére. Más, persze más, mert így a fáklyával egy mesebeli roppanós réteget hozunk létre, ami nem csak finom, hanem varázslatos is!
Szükséges hozzá:
– 7.5 dl habtejszín
– 2-3 vanília rúd
– 15 dkg cukor (barnát használtam)
– 8 tojássárgája
Tetejére:
– 12 dkg cukor
–
Oldal ajánlása emailben
X