Karfiolleves üvegtésztával – bár nem az Üveghegyen túl
2014 május 18. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Régebben előfordult, hogy majd’ minden hétvégén ezt főztem, annyira szerettük. Aztán feledésbe merült, csak úgy. Most pedig megláttam egy szép karfiolt a zöldségek között és eszembe jutott, mennyire finom volt a sejtelmesen csúszkáló üvegtésztával anno. Tejszínnel dúsítottuk, tejföllel, de most a diétánkba illesztve egyénileg adagoltuk a tejföl mennyiségét, és petrezselyemmel szórtam meg.
A karfiolt rózsáira szedegettem és vízbe merülve hagytam őket, hogy az esetleges bogárcsapat, aki benne lakik, előbújjon és elköltözzön. Olívaolajat, vajat melegítettem (1-1 evőkanálnyit kb.), rádobtam egy hanyagul félbevágott fokhagymát. Kevergettem, hogy átvegye a zsiradék a fokhagyma ízét, de ne égjen oda. Meghintettem 1 evőkanál tönköly búzadarával, és 1 perc pirítás után belepakolásztam a lakói által mentesített karfiolokat. Szerecsendiót őröltem rá, úgy fél kávéskanálnyit és fél evőkanál vegetát szórtam rá. Kevergettem céltalanul és 1 nagyobb szál répát pucolva-mosva, karikára vágva belepakoltam. Nagyra véve a lángot, 3-4 percig kavargattam, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket. Beledobtam még1 gerezd fokhagymát. Hagytam felforrni, és takarékra véve a lángot, összefőni a csodás levest. Ez úgy 30 perc lehetett talán.
Amikor minden puha lett, de ne hagyjuk szétfőni ! , akkor elzártam a tüzet alatta, beletördeltem fél csomag üvegtésztát, lefedtem és hagytam megpuhulni.
Úgy 15-20 perc elteltével jó nagy marék nagyon apróra vágott petrezselymet zúdítottam rá, óvatosan, hogy a zöldségek ne törjenek össze, átkevertem és tálaltam.
Mehet még rá só akár vagy szerecsen, ki mit szeret erősebben kiérezni, én most a petrezselyemre tettem a voksomat. Tejföllel ettük, mosollyal, és újra tűrtük, ahogyan az üvegtészta, mintha élne, néha kicsapva a kanálból, ránk fröccsenti a levest.
Amire szükséged lesz:
– 1 közepes fej karfiol
– 1 szál répa
– olívaolaj, vaj
– 1 ek. tönköly búzadara
– 2 gerezd duci fokhagyma
– vegeta, szerecsendió, só
– üvegtészta
– tejföl
– petrezselyem csokor
Fűszeres karfiolpogácsák zöldcitrommal bolondítva – avagy, amikor egyik boltban sem találsz cukkinit és felmegy a pumpa benned
2016 június 7. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Reggel, mintha állapotos lennék, tört rám, hogy cukkini puffancsot akarok enni!!! Na, de amikor már a második ABC-ben sem volt – kedvencem volt az ‘olyat nem tartunk’ – dühösen a karfiolért nyúltam és mire a pénztárhoz értem, kezdett körvonalazódni, mit is szeretnék enni, és élt emlékeimben egy recept….
A karfiolt rózsáira szedtem és vízbe tettem, – jobb a békesség – ha lakója van, másszon ki és keressen más lakhelyet magának alapon. A felét használtam fel, ami úgy 20-25 dkg lehetett. A másik feléből üvegtésztás leves készül majd.
A karfiol rózsáit megfőztem, de szúrjatok néha bele ellenőrzésképpen villát, hogy ne főjjön szét nagyon. Amikor már belement a villa, akkor kiszedtem, hagytam szűrőben lecsepegni. Spenótot olvasztottam ki és lecsepegtettem. (a kertünkben termett)
A karfiolt villával széttörtem-nyomkodtam, belekevertem a spenótot feldarabolt formában, tojásokat ütöttem bele és a többi hozzávalóval alaposan elkevertem.
Serpenyőben zsiradékot olvasztottam és evőkanállal beleszaggattam a masszát, itt-ott igazítgatva-formálva. Oldalanként pár perc elég, szép barnás-piros színt kapjon, kis lángon sütöttem. Úgy 8 darab pogácsám lett.
Zöld citrommal, paradicsommal tálaltam, de korianderrel is el tudtam volna képzelni még a masszát vagy marék parmezánnal akár. Könnyű finomság, diétába is illeszthető.
Amire szükséged lesz:
Oldal ajánlása emailben
X