A karácsony tortája

2017 január 5. | Szerző:

Minden évben sütök az ünnepkor Apukámnak egy tortát. Az idei karácsony, mint egy őrület, úgy vágott be elém, pedig esküszöm készültem rá, de valahogy amikor már benne ültem, csak kapkodtam a fejemet, hogy hiányzik ez, és elfelejtettem azt, és így volt ez az idei tortával is, néha felsejlett, de csak pislogtam. Azután beugrott!! Nigella mennyei süteményeket készít, és ez a pitéje egyszerre meghökkentő, amikor beleharap az ember, az ízvilága, az állaga és elképesztő ami ízt produkál az ízlelőbimbóinkkal szórakozva! Próbáltam megtalálni a tésztájára a megfelelő kifejezést, de a szaftos nálam  a pörkölt, a nedves az a gyerekek pelusa max., de imádnivaló higyjétek el !

Nem is tortának készítette, csak gondoltam kicsit átalakítom, kitaláltam rá egy egyszerű kis krémet és máris elegánssá varázsoltam, tortává.  15935420_10211892666061757_172982666_o

 

Amire szükséged lesz :

  • 4 db mandarin (nagy) vagy 6 kicsi
  • 250 g mandula (darált,  vagy mandula liszt, de előfordult, hogy felesben kevertem sima liszttel is)
  • 22 dkg  porcukor
  • 2 tk. sütőpor
  • 6 db  tojás

A mandarinokat nagyon alaposan megmostam, (mosószeres vízzel és többszöri öblítéssel)  és feltettem főni vízben, ami épp ellepte. Gyöngyöző vízben főztem, fedővel fedtem le.

Teljesen puhára főztem. (ahogy van, héjastól, magostól, mindenestől meg kell főzni, kb. 60-90 perc, villával szúrtam meg közben, hogy kiderüljön puha-e már) Nagyobbra darabolva hűlni hagytam, és finoman kinyomkodtam belőlük a vizet. Mag ellenőrzést tartottam. Szerencsés vagyok, mert 1-2  db-ot találtam csak, én azokat kidobtam.

Robotgéppel összeaprítottam, hozzáadtam a többi hozzávalót, és összeforgattam az egészet alaposan. Sütőpapíros, kivajazott kerek formába öntöttem és előmelegített sütőben készre  sütöttem 180 fokon, kb. 1 óra alatt sült meg. Ha nagyon barnulna a teteje, fedjük le fóliával!

Míg sült, krémet varázsoltam rá.

Ami szükséges hozzá:

  • 20-25 dkg mascarpone
  • 1 dl tejszín felverve habnak
  • ízlés szerint porcukor (kóstoljuk!)
  • őrölt kardamom (opcionális)
  • zöld citrom és Meyer citrom lereszelt héja – 1-2 kiskanálnyi
  •  1 kk.narancs héja
  • 1 citrom leve
  • 1 ek. keményítő

Nagy szerencsém volt, hogy a citromok közé az ízletes Meyer citromból is keveredett, érdemes figyelni néha a zöldségesnél, itt-ott, narancsosabb színű a héja, emellett lágyabb ízű a testvérénél. Szépen alaposan összekevertem a hozzávalókat és a langyosra hűlt tortám tetejére ültettem, narancshéjat reszeltem a tetejére.

 

15933857_10211892664261712_1392631712_o

 

15935228_10211892792144909_143900454_o

15935512_10211892665181735_435603025_o

 

 

Megölellek,, hát eljutottál hozzám ! Főzni, sütni szerintem, csakis szeretettel lehet, szívből, én is így teszem. Rajongással főzök azoknak, akiket szeretek, de főzök, ha boldog vagyok, és akkor is, ha nem. Főzök ha kikapcsolódnék, főzök, ha elterelném a gondolataimat, mert megnyugtat, elrepít egy olyan világba, ahol nyugalom van, és csakis az alkotásé a főszerep. Olyan, mintha írnál egy verset, komponálnál egy dalt. Tele leszel izgalommal, kíváncsisággal, él tőle minden porcikád. Gyere velem, inspirálódj vagy inspirálj, adjunk 5leteket egymásnak, osszuk meg a titkainkat! Ha pedig kipróbálod valamelyik receptemet, gyere vissza, oszd meg velem, boldoggá teszel.

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!