A szülinap tortája

2017 január 5. | Szerző:

Néha kicsit személyesebbek a receptjeim, de hát nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, nem vagyok szakács vagy cukrász, hanem családban élek és próbálom boldoggá tenni minden tagját a finomságokkal is.

Anyukám születésnapján sütöttem meg ezt a tortát, mert nagy népszerűségnek örvend családom minden tagjánál a sajttorta. A választásom a fehércsokisra esett, piros öntetet készítettem hozzá. Íme:

15902858_10211893148193810_477446232_o

 

Szeretem készíteni, szeretem ahogyan a finom piros gyümölcsök gyöngyözve válnak selymes öntetté, szeretem az illatát mind a süteménynek, mind a gyümölcsöknek, szeretem összeállítani, na és Anyukám biztosan összehúzná a szemöldökét, de szeretem lenyalni a kanalat, és ha nincs gyerkőc aki megtehetné épp’, kiszedni az utolsó csepp finom krémet is a tálból, nem részletezem milyen módszerrel, eszközről nem beszélnék ebben az esetben. 🙂

Az ünneplés előtt 1 nappal érdemes elkészíteni, jót tesz neki, ha kihűl, könnyebben szeletelhető.

 

Amire szükség lesz:

  • 10 dkg keksz (én ízesítetlen, úgymond száraz kekszet szoktam keresni, most Győri édest használtam)
  • 10 dkg mogyoró (ha nincs, nem gond, akkor több kekszet teszek bele)
  • 1 csipetnyi só
  • 7.5 dkg márkázott vaj (nem Margarin!)

A kekszet késes robotgéppel szoktam összedarabolni, hozzákeverni a száraz hozzávalókat, majd a vajat felolvasztva, és ezt a masszát beletapicskolom kézzel egy kerek, sütőpapíros formába. Hűtőben pihentessük úgy 30 percet!

 

A sajtkrémhez szükséged lesz:

  • 75 dkg sajtkrémre, ehhez Mascarponet szoktam vásárolni
  • 10 dkg olvasztott fehér csokoládéra
  • 300 ml tejszínre
  • 3 db tojásra
  • 1 db vaníliára
  • 7.5 dkg lisztre
  • 10 dkg porcukorra

A tejszínben felolvasztott fehér csokoládét,- ha hűlt kissé,-  beleöntjük a keverőtálba tett krémsajthoz, tojásokat beleütöm, a kikapart vanília magjait is, hozzászitálom a porcukrot és a lisztet, és csomómentesre kevertetem a géppel.

A krémet a kekszalapra öntöm, és 150 fokon sütöm a sütőben kb. 1 órát. Akkor lesz jó, ha barnulni kezd a teteje, a széle már szilárdul , de rezeg még a sütemény közepe.

Hagyom hűlni és hűtőbe teszem egy éjre, de legalább 3-4-5 órára. Szüksége van rá! 🙂

A piros öntethez:

  • 20-30 dkg fagyasztott piros gyümölcs
  • 3-4 ek. barna cukor

Tálba teszem és kis lángon melegíteni kezdem, hagyom összefőni 20 percet is. A sütemény mellé tálalom kis tálban, de a díszítéshez a tetejére is öntök belőle, reszelek rá fehér csokoládét.

 

15935550_10211893149393840_253698629_o

 

A karácsony tortája

2017 január 5. | Szerző:

Minden évben sütök az ünnepkor Apukámnak egy tortát. Az idei karácsony, mint egy őrület, úgy vágott be elém, pedig esküszöm készültem rá, de valahogy amikor már benne ültem, csak kapkodtam a fejemet, hogy hiányzik ez, és elfelejtettem azt, és így volt ez az idei tortával is, néha felsejlett, de csak pislogtam. Azután beugrott!! Nigella mennyei süteményeket készít, és ez a pitéje egyszerre meghökkentő, amikor beleharap az ember, az ízvilága, az állaga és elképesztő ami ízt produkál az ízlelőbimbóinkkal szórakozva! Próbáltam megtalálni a tésztájára a megfelelő kifejezést, de a szaftos nálam  a pörkölt, a nedves az a gyerekek pelusa max., de imádnivaló higyjétek el !

Nem is tortának készítette, csak gondoltam kicsit átalakítom, kitaláltam rá egy egyszerű kis krémet és máris elegánssá varázsoltam, tortává.  15935420_10211892666061757_172982666_o

 

Amire szükséged lesz :

  • 4 db mandarin (nagy) vagy 6 kicsi
  • 250 g mandula (darált,  vagy mandula liszt, de előfordult, hogy felesben kevertem sima liszttel is)
  • 22 dkg  porcukor
  • 2 tk. sütőpor
  • 6 db  tojás

A mandarinokat nagyon alaposan megmostam, (mosószeres vízzel és többszöri öblítéssel)  és feltettem főni vízben, ami épp ellepte. Gyöngyöző vízben főztem, fedővel fedtem le.

Teljesen puhára főztem. (ahogy van, héjastól, magostól, mindenestől meg kell főzni, kb. 60-90 perc, villával szúrtam meg közben, hogy kiderüljön puha-e már) Nagyobbra darabolva hűlni hagytam, és finoman kinyomkodtam belőlük a vizet. Mag ellenőrzést tartottam. Szerencsés vagyok, mert 1-2  db-ot találtam csak, én azokat kidobtam.

Robotgéppel összeaprítottam, hozzáadtam a többi hozzávalót, és összeforgattam az egészet alaposan. Sütőpapíros, kivajazott kerek formába öntöttem és előmelegített sütőben készre  sütöttem 180 fokon, kb. 1 óra alatt sült meg. Ha nagyon barnulna a teteje, fedjük le fóliával!

Míg sült, krémet varázsoltam rá.

Ami szükséges hozzá:

  • 20-25 dkg mascarpone
  • 1 dl tejszín felverve habnak
  • ízlés szerint porcukor (kóstoljuk!)
  • őrölt kardamom (opcionális)
  • zöld citrom és Meyer citrom lereszelt héja – 1-2 kiskanálnyi
  •  1 kk.narancs héja
  • 1 citrom leve
  • 1 ek. keményítő

Nagy szerencsém volt, hogy a citromok közé az ízletes Meyer citromból is keveredett, érdemes figyelni néha a zöldségesnél, itt-ott, narancsosabb színű a héja, emellett lágyabb ízű a testvérénél. Szépen alaposan összekevertem a hozzávalókat és a langyosra hűlt tortám tetejére ültettem, narancshéjat reszeltem a tetejére.

 

15933857_10211892664261712_1392631712_o

 

15935228_10211892792144909_143900454_o

15935512_10211892665181735_435603025_o

 

 

Mascarponés batáta párizsi csirkemellel, házi majonézes mártással – a gyors, de igényes anyukák étele

2015 február 27. | Szerző:

11012264_10206273850074869_469018695_n (1)

 

Próbálok olyan ételeket, ételsort  összeállítani sokszor, amelyek gyorsan elkészülnek, hogy kicsit legyen idő nekünk anyukáknak a gyerekeinkre, akár magunkra vagy az utálatos házimunkák egyikére, ki mit vesz előre éppen. De szem előtt tartom a gyorsaság mellett az ételek minőségét is. Változatosak, táplálóak, egészségesek legyenek.

A hűtőben hasaltak felszeletelve, megtisztítva  férjem jóvoltából a szépséges mellszeletek. A batátát pedig hét közepén láttam meg és egészen más szerepet szántam neki, azután maradt is a zöldségtartó kosárban, na de ma színre lépett! Megpucoltam, legalább 1 kg-os volt egy darab! Sós vízben egyszerűen csak feltettem főni összedarabolva. Azután 2 ujjnyi olajat öntöttem egy serpenyőbe és alágyújtottam.

Közben a tojásokat és a  tejet felvertem egy mélytányérban, sóztam. Tönkölylisztet öntöttem egy másik tányérba. A melleket először lisztbe, majd a tojásos keverékbe forgattam és már mehetett is a forró olajba. Pár perc és lehet átfordítani, szép zsemleszínűek legyenek. Gyorsan megsül a mell és omlós, szaftos marad!

Amikor éreztem,hogy a batátám puha lett, leöntöttem róla a vizet és  mascarponéval, sóval, borssal és szerecsendióval összepaszíroztam. Sárga krumplipürét kell kapnunk.

 

A mártáshoz a mustárt, porcukrot, egy tojás sárgáját, sót és szerecsendiót haberővel alaposan kikevertem, majd szép lassan csorgatva hozzá az olívaolajat, 2 nagy evőkanálnyi majonézt kaptam. Ehhez hozzáadtam 4 púpozott evőkanálnyi tejfölt és alaposan kikevertem. Akinek túl édes, sózza, ízesítse, ahogyan ízlik a családjának !

Amire szükségetek lesz :

– 1/2 kg csirkemell

– 2 tojás

– 3-4 ek. tej

– liszt (tönkölyt használtam)

– só

– olaj

 

Köret:

– 1 szép nagy batáta

– 2 púpos ek.mascarpone  ( vagy 20%-os tejföl)

– szerecsendió

– só

-bors

 

Mártás:

– 1 db tojásnak a sárgája

– 1 ek. mustár

– csipet só

– fél kk. porcukor

– csipet őrölt szerecsendió

– 1 dl olívaolaj

– 4 púpozott evőkanál tejföl (20%-os)

 

11026478_10206273850154871_1914937102_n

Epres Charlotte – elbűvölő elegancia

2014 június 17. | Szerző:

eperch3   A fiam hirtelen megnőtt, újabb szülinap érkezett el a sokk mellé, hogy, bár közhelyként hangozhat, de rohan az idő. Nemrég még ovit kerestünk, iskolát, most rockfesztiválra engedjük. Hát az én kis rockerem szereti az édességet és különlegességgel terveztem meglepni Őt. Az eperszezon még tart, Eper Charlotteval régóta méregetjük egymást, hát legyen, megcsináltam! Egy helyes kis piskótát kell sütni, szépen feltekerni, természetesen előtte megkentem jó vastagon a házi friss eper lekvárommal. Egyenletes vastagságúra (1 cm)  felszeleteltem. Ki kell bélelni vele egy folpackkal kipárnázott tálat, csak úgy lazán, a tetejére már csak félbevágottak maradtak, de ez se ijesszen meg senkit, szépen lehet formálni a krémmel:

eperch1

A krém hozzávalóit alaposan kidolgoztam, nem édesítettem halálra, kóstolgatással döntöttem el, és a végén a langyos joghurt-víz (2-2 ek.) feloldott zselatint is belelöttyintettem, azzal is átkevertem,hogy elvegyüljenek egymással és vártam a csodát. Bevallom nekem még utóbbi fázisműveletet gyakorolnom kell, mert míg a gyerekeknek nem tűnt fel, én találkoztam zselatingolyócskákkal.

 

Nos, és nem árt, mielőtt a piskótával kibélelünk egy tálat, beleöntjük a krémet és szép lassan végzünk, szóval nem árt  folpackkal kibélelni. El tudjátok képzelni milyen pánik fogott el, amikor erre rájöttem, hogy nincs ott a folpack ??! ?!

 

Szóóóval a krémet belezúdítjuk a piskóta ágyba és elsimítjuk a tetejét. Én aprítóban  5 dkg vajjal összevagdaltam teljes kiőrlésű Győri édes kekszet és rászórtam a legvégén. Ekkor tettem rá folpackot,  amivel le is lapogattam óvatosan, hogy  a maradék légbuborékokat is elkergessem belőle.  Hűtőbe tettem, én 5-7 órára.

A végén, a tálaláskor bizalmatlanságommal küszködvén Charlotte fele, egy tányért tettem a tálra és arra borítottam, nem mertem a gyönyörű tortatálra egyből, nehogy az egész a pulton végezze. De nem! a zselatin tette a dolgát és szépen egyben maradt a süteményem. Díszítettem citromfűvel, eperrel.

 

 

A krémhez szükséged lesz:

– 500 g mascarpone

– 1 kis dobozos tejföl

– 1 nagy doboz natúr  joghurt

– 4-6  ek. porcukor

– 1 dl eper lekvár (házit használtam)

– 15 dkg eper krumplinyomóval széttrancsírozva

– 10 dkg meggy felezve

– 2.5 dl tejszín felverve habfixálóval (félkemény lett)

– 1 csipet só

– 2 ek víz a zselatinhoz és joghurtból is ugyanennyi

– 15-20 g zselatin

 

Kekszes dara, ami a torta alja lesz a legvégén:

– Győri édes (teljes kiőrlésű (ízlés szerint bármilyen keksz megteszi)

– 5-7  dkg vaj

 

A torta fala:

– Piskóta rolád (lehet vásárolni is vagy házilag is sütni 5 tojásból)

– eper lekvár

 

eperch2

Címkék: , ,
Megölellek,, hát eljutottál hozzám ! Főzni, sütni szerintem, csakis szeretettel lehet, szívből, én is így teszem. Rajongással főzök azoknak, akiket szeretek, de főzök, ha boldog vagyok, és akkor is, ha nem. Főzök ha kikapcsolódnék, főzök, ha elterelném a gondolataimat, mert megnyugtat, elrepít egy olyan világba, ahol nyugalom van, és csakis az alkotásé a főszerep. Olyan, mintha írnál egy verset, komponálnál egy dalt. Tele leszel izgalommal, kíváncsisággal, él tőle minden porcikád. Gyere velem, inspirálódj vagy inspirálj, adjunk 5leteket egymásnak, osszuk meg a titkainkat! Ha pedig kipróbálod valamelyik receptemet, gyere vissza, oszd meg velem, boldoggá teszel.

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!