Angol muffin könnyedén
2014 március 5. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Régóta nézegettem már egy fantasztikus oldalt, lapoztam át az összes receptet, máshová mostanában nem is jártam’, annyira lenyűgözött ‘Nem vagyok mesterszakács ‘ – Alexa Christi költeményeinek gyűjteménye. Itt estem szerelembe az angol muffinnal és bár első sütésre nem sikerült, nem adtam fel. A második sütésnél is sokkot kaptam, hogy amikor kisültek, jajj nagyon ropogósak voltak. Gondoltam levizezem vagy lefedem ruhával, de szépen visszavettem a pulzusból és hagytam, pihenni. Mire az asztalunkra került, puha volt és lyukacsos.
A tészta hozzávalóit összegyúrattam most a gépemmel, – rugalmas, könnyű tésztát kapunk – aztán hagytam 10 percig pihenni. Utána ahogyan a receptben javasolta, átgyúrtam olajos felületen, hagytam 45 percig pihenni. Utána újra gyúrás, 10 perc pihentetés. Aztán kinyújtottam akkorára, hogy 8 cm-es csészével 8 db kis zsemlét ki tudjak szaggatni. Nem tettem zsírpapírt alá, mert kerámia tepsibe pakolásztam a kis muffinjaimat. Hagytam 30 fokos sütőben pihenni, megkelni 40 percet, majd 220 fokon egyik oldalát olyan 10 percig, másikat is enyhe pirulásig sütöttem. Kivettem a tepsit és hagytam kihűlni, puhulni 1-2 órára volt szüksége nélkülem.
Amire szükség van 8-9 db muffinhoz:
– 30 dkg liszt (vegyesen használtam rozsosat és fehéret is)
– 2 dkg élesztő (1 dl langyos vízben, 1 tk. cukorral felfuttatva)
– 1.5 dl víz
– 2 tk só
Belevalók: (ízlés szerint)
– baconszalonna
– tojások
– vastag húsú paprika
– újhagyma
– gouda sajt
– koktél paradicsom
– barbecue szósz
Este bacont pirítottam, tojást sütöttem vastag húsú paprika peremben, újhagymát pucoltam, barbecue szószt szedtek elő a gyerekek, gouda sajtlapocskákat állítottam statra készen. A tojás sárgája kifolyt, ahogy beleharaptunk a muffinba, váó, micsoda ízek !
Szépen megpakoltuk a muffinokat, ki mit kívánt, és szinte pillanatok alatt faltuk fel.
A végén addig merészkedtem, hogy alma szeleteket sütöttem át a szalonna zsírjában, nna ez mennyei volt!
Ehetjük csak zöldségekkel vagy hamburger hússal, akár rántott szelettel vagy egy szelet hallal, amivel csak kívánjuk, ami van otthon !
Nyár ízű saláta – Görögország tálba halmozva
2014 augusztus 5. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Bár már nem nyaralunk, de az ízek még a szánkban, illatok a bőröndökben, a vágyakozás a szívünkben….ideje hazaérni teljesen. Ha pár cseppnyit a jól sikerült nyaralásunkból odacseppentünk azokba a fránya hétköznapokba, akkor még talán jobban is érezhetjük magunkat. Hoztam olívabogyót haza és az isteni olajukat a görögöknek. Este nem vágytunk nehéz ételre, viszont az olaj ízére áhítoztak a gyerekek. A fiam azt mondta, üssek már össze valamit amire rá lehet locsolni, és tunkolni. Így tettem. Tudtátok, hogy jót tesz a lelken kívül a bőrnek, hajnak, testnek ? Uborkát hámoztam gyorsan és a kertből szedett többféle paradicsomot félbevágtam, beleszórtam egy nagy tálba. Lilahagymát szeleteltem, ráhintettem és sót is dobtam utána, hagy barátkozzanak! Kevés salátalevelet téptem bele, mert ami itthon volt, kesernyés fajta, azt a gyerekek nem kedvelik. Olívabogyókat dobtam rá, vagy két maroknyit, feketét és zöldet is. Találtam még egy egész nagy zöld színű édes paprikát, azt is beledobtam. A legvégén feta sajtot morzsoltam rá, meghintettem görög oregánóval, jó sok olívaolajat löttyintettem rá és már tálaltam is. Pirított rozskenyérrel ettük. Mennyei étel ! Amire szükséged lesz a salátához: – 10-15 db koktélparadicsom (de bármilyen paradicsom megfelelő) – 1 nagyobb édes paprika (jó lett volna még 1 db) – 1 uborka (jó hosszú volt) – 10-15 szem olívabogyó – 1 közepes fej lilahagyma – 15 dkg feta sajt – só, oregánó – olívaolaj ízlés szerint Ebből a mennyiségből 5-en jól laktunk,persze 3-an gyerekek még.
Oldal ajánlása emailben
X