Hazaváró pite – pulcsi helyett melegít

2014 november 6. | Szerző:

Ez egy roppant gyors pite, ezért is kedvelem és mindig kedvemre variálom, mert jó kis alap, amire bármit pakolászhatunk, akár magokat, gyümölcsöket és ne sajnáljuk ! Olykor a legvégén megszórom barna cukorral, imádom, ahogyan ropogóssá varázsolja az én egyszerű kis sütimet. 1 hete szerettem volna megsütni, akkor még Ivó faluban pihentünk, így a kemence nagyon csábító volt, de elmaradt a sütemény sütése, persze azért pizzát sütöttem benne. Így az alapanyagok megmaradtak, bővültek is, gondoltam örülnek kicsik és nagyok, ha megjönnek a suliból, munkahelyről. Anyukámtól kaptam réégesrégen, kezdő háziasszonyként a receptet, aztán előbújt belőlem a ‘többet akarok’ és újra meg újra átvariáltam, ma így :

 

áfonyás3

 

 

Tojások sárgáját kikevertem a cukorral, beleöntöttem egy nagy doboz kefírt (330 g )  és a továbbiakban ezzel az elmosott kefíres dobozzal mértem a hozzávalókat. 2 nem púpos doboznyi lisztet öntöttem bele (én most használtam kukoricalisztet, fehér és rozslisztet is) , erre öntöttem a sütőport, olajat és a likőrt és 2 evőkanálnyi sütőtök pürét. Alaposan kidolgoztam, én most géppel, de kézi habverővel sem megerőltető, jelenleg győzött, hogy időt takarítsak meg és hát bevallom élvezem, hogy elkényeztet a robotgépem ! Amikor szép sima lett a massza, akkor a felvert tojásfehérje hab felét könnyed, gyors mozdulatokkal beleforgattam, a másik felét pedig, mintha újszülöttet fürdetnék, lassan, óvatosan, nehogy összetörjön.  Egy üveg lecsepegtetett meggyet pakolásztam rá és az Erdélyből hozott darabos áfonyalekvárból kanalaztam bele ide-oda kicsi halmokat. A tetejét lila dióval hintettem meg.

Kerámia tepsiben sütöttem, így nem tettem alá sütőpapírt. 180 fokon nálam 20-25 perc alatt megsült, érdemes a tűpróbára hagyatkozni és a látásunkra 🙂 amikor megsült, mesebeli hóval hintettem meg. Na jóóó, porcukorral!

áfonyás2

 

 

Amire szükséged lesz hozzá:

– 3 db tojás (fehérje habnak felverve, végén hozzáadva)

– 3 evőkanál cukor (most barnát használtam)

– 1 doboz kefír (330 g)

– 2 kefíres doboz liszt (bármilyen megfelelő)

– harmad doboznyi olaj

– 1 evőkanál vaníliakivonat vagy mandula likőr (jelenleg az utóbbit használtam)

– 2 púpos ek. sütőtök püré

– 1 csomag sütőpor

– 1 üveg magozott meggy

– áfonya ízlés szerint (lehet lekvár vagy friss gyümölcs is)

 

áfonyás1

 

Címkék: , , ,

Túrós pite almával, a vígasztaló hétindító

2013 október 7. | Szerző:

kisült az almás túrótorta

kisült az almás túrótorta

Minden hétfő reggel olyan…nyomasztó…szomorú, de semmiképpen sem vidám. Álmos arcocskák, nyűgös kis hangok vagy néma csend, aztán csukódik az ajtó és elkezdődik a hét. Pár hete azt gondoltam, ha finom illatokra, melegre érkezik haza a kis családom, akkor mindez felvidítja őket. Lehet benne valami…

A  facebook  dobta fel egyik nap ezt a receptet, a Kifőztük oldalán. Almám volt itthon, túróm a hétvégi piacozásból, hát belevágtam. Végtelenül egyszerű sütemény, emellett csodálatosan finom.

A tészta hozzávalóit összegyúrtam  és egy szeretet-formába nyomkodtam. A túrós krémet is összekevertem,  jó sok lett a kicsi formába.

tészta kész

tészta kész

 

a massza is belekerül a formába

a massza is belekerül a formába

 

az almaszeletek is elhelyezve

az almaszeletek is elhelyezve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az almákat meghámoztam, és fényáteresztő vastagságúra szeletelve a pite tetejére rendezgettem – leshetsz a képről.

Sütőbe dugtam és 180 fokon kb. 35-45 percig sütöttem.

Hagytam hűlni, bár nem sokáig lehet bírni. Érdemes legalább 30 percig pihentetni, mert könnyebb szeletelni.

 

 

 

 

Amit be kell szerezned hozzá:

A tésztához
– 100 g liszt
– 5 dkg étkezési keményítő
– 4 dkg cukor
– 6 dkg vaj
– 1 kk. sütőpor
– 1  házi tojás
–  1kk. vanília

A túrós krémhez:

– ‘/2 kg  házi túró
– 2 evőkanál búzadara
– 1 tojás
– cukor ízlés szerint ( nyírfa cukrot használtam)
– vanília
– reszelt citromhéj

3-4 db közepes méretű alma

a kész pite a formában

a kész pite a formában

 

 

még langyosan...

még langyosan…

 

Címkék: ,
Megölellek,, hát eljutottál hozzám ! Főzni, sütni szerintem, csakis szeretettel lehet, szívből, én is így teszem. Rajongással főzök azoknak, akiket szeretek, de főzök, ha boldog vagyok, és akkor is, ha nem. Főzök ha kikapcsolódnék, főzök, ha elterelném a gondolataimat, mert megnyugtat, elrepít egy olyan világba, ahol nyugalom van, és csakis az alkotásé a főszerep. Olyan, mintha írnál egy verset, komponálnál egy dalt. Tele leszel izgalommal, kíváncsisággal, él tőle minden porcikád. Gyere velem, inspirálódj vagy inspirálj, adjunk 5leteket egymásnak, osszuk meg a titkainkat! Ha pedig kipróbálod valamelyik receptemet, gyere vissza, oszd meg velem, boldoggá teszel.

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!