Túrós pite almával, a vígasztaló hétindító
2013 október 7. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Minden hétfő reggel olyan…nyomasztó…szomorú, de semmiképpen sem vidám. Álmos arcocskák, nyűgös kis hangok vagy néma csend, aztán csukódik az ajtó és elkezdődik a hét. Pár hete azt gondoltam, ha finom illatokra, melegre érkezik haza a kis családom, akkor mindez felvidítja őket. Lehet benne valami…
A facebook dobta fel egyik nap ezt a receptet, a Kifőztük oldalán. Almám volt itthon, túróm a hétvégi piacozásból, hát belevágtam. Végtelenül egyszerű sütemény, emellett csodálatosan finom.
A tészta hozzávalóit összegyúrtam és egy szeretet-formába nyomkodtam. A túrós krémet is összekevertem, jó sok lett a kicsi formába.
Az almákat meghámoztam, és fényáteresztő vastagságúra szeletelve a pite tetejére rendezgettem – leshetsz a képről.
Sütőbe dugtam és 180 fokon kb. 35-45 percig sütöttem.
Hagytam hűlni, bár nem sokáig lehet bírni. Érdemes legalább 30 percig pihentetni, mert könnyebb szeletelni.
Amit be kell szerezned hozzá:
A tésztához
– 100 g liszt
– 5 dkg étkezési keményítő
– 4 dkg cukor
– 6 dkg vaj
– 1 kk. sütőpor
– 1 házi tojás
– 1kk. vanília
A túrós krémhez:
– ‘/2 kg házi túró
– 2 evőkanál búzadara
– 1 tojás
– cukor ízlés szerint ( nyírfa cukrot használtam)
– vanília
– reszelt citromhéj
3-4 db közepes méretű alma
Hazaváró pite – pulcsi helyett melegít
2014 november 6. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Ez egy roppant gyors pite, ezért is kedvelem és mindig kedvemre variálom, mert jó kis alap, amire bármit pakolászhatunk, akár magokat, gyümölcsöket és ne sajnáljuk ! Olykor a legvégén megszórom barna cukorral, imádom, ahogyan ropogóssá varázsolja az én egyszerű kis sütimet. 1 hete szerettem volna megsütni, akkor még Ivó faluban pihentünk, így a kemence nagyon csábító volt, de elmaradt a sütemény sütése, persze azért pizzát sütöttem benne. Így az alapanyagok megmaradtak, bővültek is, gondoltam örülnek kicsik és nagyok, ha megjönnek a suliból, munkahelyről. Anyukámtól kaptam réégesrégen, kezdő háziasszonyként a receptet, aztán előbújt belőlem a ‘többet akarok’ és újra meg újra átvariáltam, ma így :
Tojások sárgáját kikevertem a cukorral, beleöntöttem egy nagy doboz kefírt (330 g ) és a továbbiakban ezzel az elmosott kefíres dobozzal mértem a hozzávalókat. 2 nem púpos doboznyi lisztet öntöttem bele (én most használtam kukoricalisztet, fehér és rozslisztet is) , erre öntöttem a sütőport, olajat és a likőrt és 2 evőkanálnyi sütőtök pürét. Alaposan kidolgoztam, én most géppel, de kézi habverővel sem megerőltető, jelenleg győzött, hogy időt takarítsak meg és hát bevallom élvezem, hogy elkényeztet a robotgépem ! Amikor szép sima lett a massza, akkor a felvert tojásfehérje hab felét könnyed, gyors mozdulatokkal beleforgattam, a másik felét pedig, mintha újszülöttet fürdetnék, lassan, óvatosan, nehogy összetörjön. Egy üveg lecsepegtetett meggyet pakolásztam rá és az Erdélyből hozott darabos áfonyalekvárból kanalaztam bele ide-oda kicsi halmokat. A tetejét lila dióval hintettem meg.
Kerámia tepsiben sütöttem, így nem tettem alá sütőpapírt. 180 fokon nálam 20-25 perc alatt megsült, érdemes a tűpróbára hagyatkozni és a látásunkra 🙂 amikor megsült, mesebeli hóval hintettem meg. Na jóóó, porcukorral!
Amire szükséged lesz hozzá:
– 3 db tojás (fehérje habnak felverve, végén hozzáadva)
– 3 evőkanál cukor (most barnát használtam)
– 1 doboz kefír (330 g)
– 2 kefíres doboz liszt (bármilyen megfelelő)
– harmad doboznyi olaj
– 1 evőkanál vaníliakivonat vagy mandula likőr (jelenleg az utóbbit használtam)
– 2 púpos ek. sütőtök püré
– 1 csomag sütőpor
– 1 üveg magozott meggy
– áfonya ízlés szerint (lehet lekvár vagy friss gyümölcs is)
Oldal ajánlása emailben
X